Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

WWW.TOTSISGROUP.GR   Est. 1954

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
Τριπλό νομοθετικό μπαράζ για τα μέτρα στήριξης- Αρχίζουν οι πληρωμές για Επιστρεπτέα, Επίδομα Θέρμανσης & ΕνοίκιαΣε νομοσχέδιο για την απογραφή του 2021 που θα διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ θα εντάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών τις ρυθμίσεις για τα μέτρα στήριξης αναφορικά με τα ενοίκια και τις επιταγές.
Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας στη Βουλή και εν τω μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ευελπιστούν πως θα έχουν εκδοθεί και 2 επιπλέον πολυαναμενόμενες αποφάσεις:
-   Για τους όρους  χορήγησης των 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 με στόχο οι αιτήσεις και οι πληρωμές να αρχίσουν να γίνονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από την Τετάρτη και μετά.
-   Για το επίδομα θέρμανσης με στόχο να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η πληρωμή  περίπου 60 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους,  με το τελικό ύψος του επιδόματος θέρμανσης να υπολογίζεται περί τα 110 εκατ. ευρώ για το σύνολο της σεζόν.
Με τις εν λόγω 3 κινήσεις στόχος είναι να γίνει ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών δικαιούχων μέσα στον Ιανουάριο. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στο νέο μέτρο στήριξης ζημιογόνων εταιρειών με πτώση τζίρου που έχουν ζημία, αλλά και δημιουργεί το «μαξιλάρι» για την επόμενη γενιά των μέτρων στήριξης. 
Τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες  κατά 2 δισ. ευρώ (στα 34,5 δισ. ευρώ). Και τούτο μετά τη συμφωνία ανταλλαγής επτά παλαιότερων εκδόσεων (2017 – 2020) με ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Το ΥΠΟΙΚ  κινείται προς το παρόν με το σενάριο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των δύο μηνών και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που υφίσταται. Με αυτή τη λογική, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα διαμορφωθεί ο σχεδιασμός για μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διατάξεις που θα κατατεθούν στη βουλή για τα ενοίκια, θα ακολουθείται αυτή η λογική. Θα προβλέπεται η παράταση της κάλυψης και για τον Μάρτιο στον κλάδο εστίασης και  ενδεχομένως  άλλων κλάδων που θα παραμείνουν κλειστοί. Και τούτο με τη λογική πως θα παραμείνει κλειστός το επόμενο διάστημα, αλλά δε θα ισχύει το ίδιο για  το λιανεμπόριο που  αφού άνοιξε θα καλύπτεται έως και τον  Φεβρουάριο (σ.σ. πάντα στο υφιστάμενο υγειονομικό σενάριο). «Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα μέχρι τον Αύγουστο» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ευελπιστώντας να μην υπάρχει «πισωγύρισμα». Εξηγώντας πάντως πως υπάρχουν και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουν.
Όσον αφορά στη νέα γενιά εξειδικευμένων παρεμβάσεων για τη διαδικασία της μεταβίβασης, θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες αλλά από τα περιθώρια που τότε θα υπάρχουν. Και τούτο αφού συνεχίζονται οι συζητήσεις και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τις ενισχύσεις που θα είναι διαθέσιμες.
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως μετά το Μάρτιο θα αξιολογηθεί το αν θα αλλάξουν οι όροι μη επιστροφής των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας. Σε ότι αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις και στη δυνατότητα που σήμερα υπάρχει έως και τον Απρίλιο να γίνονται αναστολές με δικαίωμα αποπληρωμής μετά σε 12 - 24 δόσεις είπε πως «το Μάρτιο - Απρίλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το αν θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, ανάλογη με την παράταση που αποφασίσθηκε τον Σεπτέμβριο για τον Απρίλιο». Προαναγγέλλοντας έτσι αποφάσεις συνολικά για τα μέτρα στήριξης περί τον Απρίλιο.
«Δεν φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο χρειαστεί» επισήμανε. Αναφέρθηκε σε  καλά μηνύματα σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς κατά τις πρώτες μέρες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και άλλων υπηρεσιών.


Δήμητρα Καδδά

Πηγή:insider.gr

Α.Υ.Ο. Α. 1036/23.02.2021
Καθορισμός των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών, του τρόπου αποστολής ή διαβίβασης τους στη Φορολογική Διοίκηση από τους φορολογούμενους ή τρίτους, των εξαιρούμενων ΚΑΔ καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν.4772/2021 «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α' 17).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2048/08.02.2021
Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4758/2020 «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2049/26.02.2021
Χρόνος παραγραφής μετά την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή αναλογικών τελών χαρτοσήμου και της ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΓΑ, όπου προβλέπεται.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1035/23.02.2021
Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α. 1043/01.03.2021
Παράταση της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης», της «Δήλωσης Covid» και της προθεσμίας αποδοχής των δηλώσεων αυτών από τους μισθωτές, όπως ορίζεται στο εδάφ. δεύτερο της παρ.1 και στην παρ.4 του άρθρου 11, αντίστοιχα της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1162/2018 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β' 3579).
Περισσότερα »
Θέματα που θα μας απασχολούν όλο τον χρόνο
Στατιστικά κατώφλια έτους 2021 (Intrastat)


Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 41/25.09.2020
Ασφάλιση μελών και εργαζόμενων σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 42/25.09.2020
Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.4701/2020 (ΦΕΚ Α 128) σχετικά με την έκδοση πράξεων/αποφάσεων επί αιτήσεων φυσικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α 32) περί απαλλαγής τους από την αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών νομικού προσώπου και χορήγησης άρσης κατάσχεσης
Περισσότερα »

Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Αρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μεταβολή ιδιοκτησίας επιχειρήσεων και μεταφορά ζημιών
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Πότε το δάνειο από εταιρεία σε εταίρο θεωρείται παροχή σε είδος;
Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Επιμέλεια ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΤΟΤΣΗ
Σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον του ΣτΕ και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων φορολογικών διαφορών
Αρθρο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΟΥΣΗ
Εμμεσες τεχνικές ελέγχου. Διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές
Αρθρο της ΤΖΕΝΗΣ ΠΑΝΟΥ
Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες
Αρθρο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ
Το τέλος επιτηδεύματος και τα ελληνικά παράλογα
Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Αρθρο του Σταύρου Τσορμπατζόγλου
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση του N. 4640/2019, ως μέσο επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο