Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

WWW.TOTSISGROUP.GR   Est. 1954

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Εφορία: Τα τρία σενάρια για τη ρύθμιση οφειλών της πανδημίας


Μέχρι τον Απρίλιο τα χρέη που έχουν γεννηθεί στην πανδημία έχουν παγώσει, αλλά έχει ανοίξει η συζήτηση για την ρύθμισή τους, με τρία σενάρια να είναι στο τραπέζι.
Ενα από τα θέματα που απασχολούν επιχειρηματίες και εργαζομένους, είναι τι θα γίνει με τις οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία και με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα πρέπει να εξοφληθούν μετά τον Απρίλιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών στο ερώτημα τι θα συμβεί μετά, απαντούν με μία παροιμία «κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Εν ολίγοις δέχονται πως δεν μπορεί τα χρέη αυτά να πληρωθούν στο σύνολό τους άμεσα, αλλά δεν ανοίγουν πλήρως τα χαρτιά τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν τρία διαφορετικά σενάρια για τα χρέη της πανδημίας.
Πάντως η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα των δανειστών. Το θέμα ήδη έχει συζητηθεί, αλλά δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα η οποιαδήποτε απόφαση και πιθανότατα οριστικές αποφάσεις θα υπάρξουν σε επόμενο στάδιο.
Τα σενάρια της ρύθμισης Το πρώτο θα αφορά κίνητρα ώστε να πληρωθεί η οφειλή αυτή στο σύνολό της. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει «κούρεμα» της οφειλής στην περίπτωση που το ποσό πληρωθεί εφάπαξ.
Βέβαια για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το κίνητρο να είναι ισχυρό, δηλαδή το «κούρεμα» να είναι άνω του 10% - 15%. Απλά να σημειωθεί ότι πέρυσι στις αρχές της πανδημίας είχε υπάρξει κίνητρο μείωσης 25% εφόσον κάποιος πλήρωνε εφάπαξ την οφειλή, μέτρο που είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία.
Το δεύτερο σενάριο είναι η υπάρξει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα δόσεων. Η αρχική σκέψη είναι οι δόσεις να φτάνουν ακόμη και τις 100 ή 120 δόσεις και να κλιμακώνεται, ανάλογα με το προφίλ των επιχειρηματία ή του εργαζόμενου και το μέγεθος της κρίσης που βίωσε.
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θέλει να υιοθετείται πρόταση της ΕΕ, για πάγωμα των χρεών της πανδημίας έως το τέλος του 2022.  
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό είναι να «τρέξουν» παράλληλα και τα τρία σενάρια και ο κάθε φορολογούμενος να επιλέγει, ανάλογα και τις δυνατότητές του το ποια από τις αυτές θα επιλέξει.
Η αγορά ζητάει 120 δόσειςΟι φορείς των επιχειρήσεων πάντως ζητούν να θεσπιστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό των 120 δόσεων, για τις υποχρεώσεις εκείνες που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά. Στο υπουργείο Οικονομικών ακούνε με προσοχή τα αιτήματα και κατ’  αρχήν δεν είναι αρνητικοί. Ωστόσο δεν βιάζονται να λάβουν τις αποφάσεις τους, δεδομένου ότι τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου, αφού έχουν «παγώσει» οι οφειλές έως το τέλος Απριλίου ενώ  παράλληλα έχει ανασταλεί η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί οι δόσεις ρυθμίσεων που έμειναν απλήρωτες έχουν προστεθεί στο τέλος του προγράμματος ως υπεράριθμες.
Χρέη πάνω από 5 δισ.Οι οφειλές που έχουν «γεννηθεί» μέσα στην πανδημία υπερβαίνουν τα 5 δισ. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξ αυτών αποκλειστικά λόγω πανδημίας είναι τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα μπορεί να υπάρξει χρήση μίας ρύθμιση που προωθείται σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία θα παγώσουν μέχρι το τέλος του 2022 η πληρωμή οφειλών που γεννήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, έως και τον Ιούνιο του 2021.
Η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, την αναβολή των πληρωμών που οφείλονται σε δόσεις, την ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και την χορήγηση περιόδων απαλλαγής από τόκους, την αναστολή της είσπραξης φορολογικών οφειλών και την ταχεία επιστροφή φόρων.


Πηγή:imerisia.gr

Α.Υ.Ο. Α. 1036/23.02.2021
Καθορισμός των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών, του τρόπου αποστολής ή διαβίβασης τους στη Φορολογική Διοίκηση από τους φορολογούμενους ή τρίτους, των εξαιρούμενων ΚΑΔ καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν.4772/2021 «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α' 17).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2048/08.02.2021
Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4758/2020 «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2049/26.02.2021
Χρόνος παραγραφής μετά την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή αναλογικών τελών χαρτοσήμου και της ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΓΑ, όπου προβλέπεται.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1035/23.02.2021
Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α. 1043/01.03.2021
Παράταση της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης», της «Δήλωσης Covid» και της προθεσμίας αποδοχής των δηλώσεων αυτών από τους μισθωτές, όπως ορίζεται στο εδάφ. δεύτερο της παρ.1 και στην παρ.4 του άρθρου 11, αντίστοιχα της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1162/2018 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β' 3579).
Περισσότερα »
Θέματα που θα μας απασχολούν όλο τον χρόνο
Στατιστικά κατώφλια έτους 2021 (Intrastat)


Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 41/25.09.2020
Ασφάλιση μελών και εργαζόμενων σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 42/25.09.2020
Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.4701/2020 (ΦΕΚ Α 128) σχετικά με την έκδοση πράξεων/αποφάσεων επί αιτήσεων φυσικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α 32) περί απαλλαγής τους από την αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών νομικού προσώπου και χορήγησης άρσης κατάσχεσης
Περισσότερα »

Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Αρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μεταβολή ιδιοκτησίας επιχειρήσεων και μεταφορά ζημιών
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Πότε το δάνειο από εταιρεία σε εταίρο θεωρείται παροχή σε είδος;
Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Επιμέλεια ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΤΟΤΣΗ
Σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον του ΣτΕ και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων φορολογικών διαφορών
Αρθρο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΟΥΣΗ
Εμμεσες τεχνικές ελέγχου. Διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές
Αρθρο της ΤΖΕΝΗΣ ΠΑΝΟΥ
Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες
Αρθρο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ
Το τέλος επιτηδεύματος και τα ελληνικά παράλογα
Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Αρθρο του Σταύρου Τσορμπατζόγλου
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση του N. 4640/2019, ως μέσο επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο