Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Ποιές είναι οι βελτιώσεις που προαναγγέλθηκαν για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Οπως είναι γνωστό η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ενεργοποιηθεί και ισχύει μέχρι 29 Σεπτεμβρίου του 2019.
Η Νέα Δημοκρατία που κατηγορήθηκε ότι θα καταργήσει τη ρύθμιση αυτή (βλ. δηλώσεις κ. Βρούτση) ανακοίνωσε ότι εάν αυτή είναι η νέα κυβέρνηση, όχι μόνον θα την διατηρήσει αλλά και θα την βελτιώσει ως εξής:
1. Οφειλέτες με χρέη μέχρι 20.000 ευρώ θα υπάγονται στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν μόνο για τις μεγάλες οφειλές.
2. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα μειωθεί από 30 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ.
3. Το ετήσιο επιτόκιο της ρύθμισης από 5% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 3%.
4. Θα αυξηθούν οι δόσεις για τις επιχειρήσεις από 24 και 36 που είναι σήμερα στον ίδιο αριθμό δόσεων με τα φυσικά πρόσωπα.
5. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα στους συνεπείς οφειλέτες. Θα δημιουργηθεί το λεγόμενο «λευκό μητρώο» και όσοι εξοφλούν εισφορές θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, όπως απαλλαγή από τον φορολογικό έλεγχο κ.λπ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης άρθρου 29 Ν. 3986/2011.
Με την απόφαση 2465/2018 7μελούς συνθέσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας («Λογιστής» Μαρτίου 2019, σελ. 326) κρίθηκε ότι η εισφορά αυτή συνιστά φόρο, ο οποίος εμπίπτει και στο πεδίο του άρθρου 1 της ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Επίσης κρίθηκε με την ίδια απόφαση ότι η εν λόγω εισφορά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έκτακτη ή προσωρινή, εφόσον επιβαλλόταν επί 6 συναπτά φορολογικά έτη και στο τέλος ενσωματώθηκε στον Κ.Φ.Ε. ως άρθρο 43Α και επιβάλλεται εφεξής χωρίς χρονικό όριο.
Η Φορολογική Διοίκηση, αποδεχθείσα την ανωτέρω απόφαση (βλ. εγκύκλιο ΑΑΔΕ Ε. 2009/11.01.2019 στο «Λογιστή» Μαρτίου 2019, σελ. 336) κατέληξε στα ανωτέρω συμπεράσματα, ανακαλώντας την αντιθέτου περιεχομένου πολυγραφημένη εγκύκλιο 1099/23.05.2018 («Λογιστής» Σεπτεμβρίου 2018, σελ. 967).
Με σχετικό σχόλιό μας επί του ανωτέρω θέματος (βλ. «Λογιστή» Μαρτίου 2019, σελ. 259), είχαμε επισημάνει ότι εάν έχει επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης που αποκτάται από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα φορολόγησης βάσει ΣΑΔΦ, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει σχετική τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να εκκαθαρισθεί εκ νέου η δήλωσή του και να του επιστραφεί το τυχόν καταβληθέν ποσό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή.
Ως προς το θέμα αυτό βλ. προβληματισμούς και προκύπτοντα ζητήματα στο συνοπτικό άρθρο των κ.κ. Αχιλλέα Μιλτσανίδη και Ευσταθίου Μπακάλη με τίτλο «Τελικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι φόρος;» στην Οικονομική Καθημερινή της 09.06.2019.
Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογ/σμού από 1/7/2019 η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης μισθωτών.
Με τη διάταξη του άρθρου 51 του Ν. 4611/2019 ορίστηκε ότι από 01.07.2019 οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού πληρωμών. Βλ. την διάταξη αυτή στα εργατοασφαλιστικά θέματα του παρόντος τεύχους. Σημειώνεται ότι επί του θέματος αυτού, εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε. 2105/2019, που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος.
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α 1013/31.1.2025 (Β 381) απόφασης των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περί αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1067/15.05.2025
Ίδρυση καταστήματος αφορολογήτων, αδασμολογήτων και φορολογημένων ειδών της εταιρείας «Κ.Α.Ε. Α.Ε.» στον Λιμένα ΧίουΕγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2036/01.07.2025
Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ για τα πλοία που εμπίπτουν στο άρθ. 8 του ν. 4926/2022 (Α 82).Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2028/19.05.2025
Παροχή οδηγιών σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ποτών εκ ζυμώσεως με αλκοόλη, στα οποία έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά.Α.Υ.Ο. Α 1083/19.06.2025
Είσπραξη εσόδων υπέρ τρίτων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ)
Βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν την άδεια Η εορτή του Αγίου Πνεύματος Περίοδοι Υποβολής Α.Π.Δ. έτους 2024