Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

WWW.TOTSISGROUP.GR   Est. 1954

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Δευτέρα 20 Μαϊου 2019
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια


Ο κ. Γεώργιος Αληφαντής τιμήθηκε για τη μεγάλη συμβολή του στη διαδικασία των μαθημάτων Λογιστικής και Ελεγκτικής.
Το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη την 20ή Μαρτίου 2019, βράβευσε τον κ. Γεώργιο Αληφαντή, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τέως ορκωτό ελεγκτή λογιστή και σύμβουλο στην Εταιρεία Δικηγόρων Potamitisvekris, για την πολυετή προσφορά του στο τμήμα με τη διδασκαλία των μαθημάτων της Λογιστικής και Ελεγκτικής στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής κ. Νικόλαος Κουρογένης, εξήρε τη μεγάλη συμβολή του κ. Αληφαντή στη διδασκαλία των μαθημάτων Λογιστικής και Ελεγκτικής, αναφέροντας ότι η μέθοδος διδασκαλίας του συνδυάζει τη θεωρία των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων και των Διεθνών Προτύπων Ελέγχου με την πρακτική εφαρμογή επί ασκήσεων τις οποίες οι φοιτητές παραδίδουν έπειτα από κάθε μάθημα.

Αποστομωτικές... απαντήσεις
Αναδημοσιεύουμε από την «Ν» της 21.03.2019 χωρίς σχόλια, το σχόλιο του κ. Γ. Παλαιτσάκη.
«Άκρως... κατατοπιστικές απαντήσεις έδωσαν τρία κυβερνητικά στελέχη σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή της Β’ Αθηνών Χάρη Θεοχάρη. Ο κ. Θεοχάρης κατέθεσε στις 4 Δεκεμβρίου 2018 γραπτή ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Επικρατείας Χ. Βερναρδάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου. Με την ερώτηση ζητούσε να πληροφορηθεί αν θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην αποκλειστούν από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος του έτους 2018 οι ανασφάλιστοι με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία. Οι... απαντήσεις που έλαβε γραπτώς ήταν οι εξής:
α) Από τον κ. Βερναρδάκη στις 28-12-2018: «Σας ενημερώνουμε ότι για τα τεθέντα ζητήματα θα απαντήσει ο συνερωτώμενος υπουργός Οικονομικών».
β) Από την υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου (για λογαριασμό του υπουργού Ε. Τσακαλώτου) στις 3-1-2019: «Σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
γ) Από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου (για λογαριασμό της υπουργού Έ. Αχτσιόγλου) στις 7-1-2019: «Για τα ζητήματα που τίθενται στην ερώτηση και αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου κάποιος να λάβει το κοινωνικό μέρισμα, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Οικονομικών».
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο βουλευτής δεν χρειάζεται να επανέλθει, αφού... καλύφθηκε πλήρως!»

Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων από τον Φ.Π.Α.
Από μελέτη του TAX FOUNDATION πληροφορούμαστε ότι στη Χώρα μας απαιτούνται 69 ώρες ετησίως για την τακτοποίηση του Φ.Π.Α., ενώ στην Ελβετία απαιτούνται μόλις 8 ώρες. Η Ελλάδα, λοιπόν, συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τα πολυπλοκότερα συστήματα Φ.Π.Α. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χρόνος μείωσης εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
Όπως είναι γνωστό, από 1.1.2019 τέθηκε σε ισχύ ο νέος μειωμένος συντελεστής εταιρικού φόρου εισοδήματος 28% (από 29% που ήταν προηγουμένως). Συγκεκριμένα, ο συντελεστής εταιρικού φόρου εισοδήματος μειώνεται σταδιακά από 29%, που ισχύει σήμερα, σε 25% μέχρι το 2022 κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά φορολογικό έτος.
Ζήτημα προέκυψε για το χρόνο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή για νομικά πρόσωπα με διαχειριστικές χρήσεις που δεν ταυτίζονται με το ημερολογιακό έτος (π.χ. εταιρείες με χρήση 1/7 – 30/6). Επί του θέματος αυτού δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. Ε. 2046/21.3.19 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ την οποία βλ. στις διοικητικές λύσεις του παρόντος τεύχους και στην οποία αναφέρεται ότι σε περίπτωση έναρξης του φορολογικού έτους την 1.7.2019, ο μειωμένος συντελεστής 28% για το φορολογικό έτος 2019 εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.7.2019 έως 30.6.2020.
Κατά τη γνώμη μας ορθότερο θα ήταν οι παραπάνω εταιρείες να φορολογούντο με τον μειωμένο συντελεστή 28% για τα εισοδήματα από 1.1.2019 και μετά. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η Φορολογική Διοίκηση σχετικά με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου στα νησιά (βλ. εγκ. πολ. 1059/2015 στο «Λογιστή» έτους 2015, σελ. 563 και ειδικότερα σελ. 569).

Η 1η Μαΐου 2019 (ημέρα Τετάρτη)
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, η 1η Μαΐου κηρύσσονταν κάθε χρόνο υποχρεωτική αργία και εξισώνονταν με τις άλλες υποχρεωτικές αργίες (Α.Ν. 380/68). Από το έτος 2018 και βάσει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018, η 1η Μαΐου ορίσθηκε ευθέως ως υποχρεωτική αργία και συνεπώς δεν χρειάζεται πλέον η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας βλ. περισσότερα στη στήλη «Επίκαιρα εργατικά Θέματα» του παρόντος τεύχους και στο βιβλίο του συνεργάτη μας Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» 2014, σελ. 132.Α.Υ.Ο. Α.1404/30.10.2019
Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού
Απόφ. Α.Α.Δ.Ε. Α. 1419/12.11.2019
Τύπος και περιεχόμενο της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) νομικών προσώπων και οντοτήτων.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε. 2188/04.11.2019
Προϋποθέσεις για τη μη απώλεια του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 61 του ν. 4446/2016
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε. 2189/06.11.2019
Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2019-2020, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας
Απόφ. Α.Α.Δ.Ε. Α. 1413/04.11.2019
Διαδικασία διενέργειας κατά προτεραιότητα μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/λογιστικού αρχείου (παραστατικού)
Περισσότερα »
Θέματα που θα μας απασχολούν όλο τον χρόνο
Στατιστικά κατώφλια έτους 2019 (Intrastat)Επιμέλεια:Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Αρθρο του Χρήστου Ν. Τότση
Κοινοί και αδιαίρετοι ή ενωμένοι λογαριασμοί. (Απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών)
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Εταιρικοί Μετασχηματισμοί (Μετατροπές – Συγχωνεύσεις – Διασπάσεις – Ν. 4601/2019)
Αρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Διανομή κερδών και φορολογικές ζημιές
Αρθρο του Αντωνίου Α. Νασόπουλου
Μετατροπή Ο.Ε. και Ε.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη - Νίκης Χατζοπούλου
Επανέλεγχος ελεγμένων φορολογικών υποθέσεων
Αρθρο του Δημητρίου Κ. Αδαμόπουλου
Τέλος χαρτoσήμου επί συμβιβασμού
Αρθρο του Χαράλαμπου Τσούση
Γενικός Αντικαταχρηστικός Κανόνας άρθρου 38 ΚΦΔ
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Φορολογικοί έλεγχοι: Ποια έγγραφα από το αρχείο θα χρειαστεί να προσκομίσετε
Αρθρο της Τζένης Πάνου
Xαρτόσημο στα άτυπα δάνεια ιδιωτών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο