_200x200.jpg)
Από το «κόσκινο» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και των ελέγχων της ΑΑΔΕ θα περάσουν και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποίησαν μεγάλου ύψους συναλλαγές μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα, αλλά και λοιπές κατηγορίες φυσικών προσώπων.
Οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα οφείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους να διαβιβάσουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα για μεγάλου ύψους συνολικά ποσά καταθέσεων, αναλήψεων και επενδύσεων σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024.
Επιπλέον, έως τις 30 Απριλίου 2025, οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για εμβάσματα, επιταγές και εισπράξεις πελατών τους μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και δεδομένα συναλλαγών μεγάλου ύψους όσων πελατών τους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.
Όλα αυτά τα δεδομένα που θα στείλουν οι παραπάνω φορείς θα τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες και θα τα συγκρίνουν μελλοντικά με τα δεδομένα που θα συμπεριλάβουν οι παραπάνω φορολογούμενοι στις δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων του 2024 που θα υποβάλουν μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Ιουλίου 2025.
Εφόσον από τις διασταυρώσεις αυτές προκύψουν περιπτώσεις στις οποίες τα ποσά που θα βρεθούν κατατεθειμένα πρωτογενώς στους λογαριασμούς των ελεγχομένων δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, οι επιπλέον διαφορές θα πρέπει να δικαιολογηθούν από τους ελεγχόμενους φορολογούμενους με την προσκόμιση στοιχείων που θα αποδεικνύουν τη νόμιμη προέλευσή τους.
Αν οι φορολογούμενοι που θα ελεγχθούν δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τα επιπλέον αυτά ποσά, θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους πρόσθετους φόρους εισοδήματος, που θα υπολογιστούν με ποσοστό 33% επί των μη δικαιολογημένων ποσών, τα οποία θα χαρακτηριστούν ως «παράνομη προσαύξηση περιουσίας».
Επιπλέον θα κληθούν να πληρώσουν και μεγάλα ποσά προστίμων της τάξεως του 50% επί των πρόσθετων διαφορών φόρου. Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνει με το ειδικό λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ) της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, τα δεδομένα που οφείλουν να διαβιβάσουν οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για να τη διευκολύνουν στη διενέργεια διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων σε μεγάλου ύψους συναλλαγές και επενδύσεις είναι:
Δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν κατά το έτος 2024 είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ είναι, ειδικότερα, τα εξής:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,
β) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,
γ) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
δ) Αριθμός λογαριασμού,
ε) Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,
στ) Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,
ζ) Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,
η) Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο,
θ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
ι) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.
Στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά κινητές αξίες χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ, με ημερομηνία 31/12/2024 και με ημερομηνία 31/12/2023. Τα στοιχεία αυτά είναι:
α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων,
β) ΑΦΜ των δικαιούχων ή, όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σύστημα ’υλων Τίτλων, εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ' ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31η/12/2024 και την 31η/12/2023.
Στοιχεία που πρέπει να διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ μέχρι 30 Απριλίου
Επιπλέον, οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία οφείλουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2025 να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν: α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.
Πηγή: naftemporiki.gr
Είσπραξη εσόδων υπέρ τρίτων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ)Κ.Υ.Α. Α 1065/28.04.2025
Καθορισμός της διαδικασίας και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του άρθρου 67 του ν. 5042/2023 (Α 88) αναφορικά με τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων σε περίπτωση, ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού.Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1082/17.06.2025
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1073/2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Απόσυρση από τη χρήση και οριστική παύση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) για το σύνολο των οντοτήτων. Παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και ορισμός υποχρέωσης χρήσης, ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου» (Β 4516 - Διόρθωση Σφάλματος Β 4606).Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1081/17.06.2025
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1157/12.10.2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Καθορισμός του χρόνου και της διαδικασίας αναβάθμισης των Μέσων Πληρωμών, που χρησιμοποιούν οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α 251), από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (ΝSΡs), για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά Συστήματα, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ). Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1021/2023 (Β 1826) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ» (Β 5994)Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2035/18.06.2025
Παροχή οδηγιών σχετικά με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας για την καταβολή Φ.Π.Α. επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, λόγω παύσης ισχύος της επαγγελματικής τους άδειας, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων της περ. α. της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν.4926/2022 (Α 82).
Βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν την άδεια Η εορτή του Αγίου Πνεύματος Περίοδοι Υποβολής Α.Π.Δ. έτους 2024