Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 70 Χρόνια                        Χορηγία του Totsis Group                                     

Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά

«Με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ εκπληρώνεται το 75% των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές», λένε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αρχίζουν όμως ήδη να προετοιμάζουν τα επόμενα νέα μέτρα, που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το 2025 και μετά.

Πρόκειται για μέτρα πέρα από τις 48 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η εφαρμογή των οποίων ξεκινά σύντομα. Σχεδιάζονται φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και βελτιώσεις ή αλλαγές σε πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι.

Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Και προτού εκπνεύσει το 2024, σύμφωνα με πληροφορίες, για ορισμένα μέτρα θα έχουν συγκροτηθεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, οι οποίες θα παραδώσουν πορίσματα και εισηγήσεις για το πώς θα εφαρμοστούν.

Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί ή εξειδικευτεί, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν: μειώσεις φόρων, αυξήσεις του καθαρού εισοδήματος, εξάλειψη ή εξορθολογισμό μνημονιακών επιβαρύνσεων και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα:

1. Μείωση τεκμηρίων κατά 30% (μεσοσταθμικά) για τα εισοδήματα του 2025: Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά γι’ αυτό στη ΔΕΘ. Εως το τέλος της χρονιάς, όμως, ειδική επιτροπή θα επεξεργαστεί τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν και εκκαθαρίστηκαν φέτος. Ζητούμενο είναι τι δηλώνουν και πώς θα ελαφρυνθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι που κάθε χρόνο πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από 1/1/2025. Με μειώσεις στα τεκμήρια ωφελούνται κυρίως χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, φοιτητές και άνεργοι, που σήμερα αναγκάζονται να πληρώσουν φόρο επειδή διαθέτουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

2. Μείωση-κατάργηση τεκμηρίου επαγγελματιών: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τέσσερις «οριακές βελτιώσεις» για το 2025. Αλλά στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει το άτυπο στοίχημα να καταργήσουν σύντομα το τεκμήριο που επιβλήθηκε φέτος. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των POS και του myDATA που συνθέτουν online και σε πραγματικό χρόνο τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και την ετήσια δήλωση εισοδήματος κάθε επαγγελματία. Χωρίς φουσκωμένες ή εικονικές δαπάνες και μαγειρέματα, το τεκμήριο θα καταστεί περιττό και θα καταργηθεί, ώστε οι επαγγελματίες να φορολογούνται για το πραγματικό εισόδημα και μόνο. Στόχος είναι τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν το 2026 να έχουν καλύψει το διά νόμου τεκμαρτό εισόδημα που επιβλήθηκε φέτος. Και έως το 2027 το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους επαγγελματίες να καταργηθεί, αλλιώς θα θεωρηθεί αποτυχία των υπόλοιπων φορολογικών μέτρων που επιβλήθηκαν.

3. Τέλος για το τέλος επιτηδεύματος για όλους έως το 2027: Το 2024 ήταν η τελευταία φορά που πλήρωσαν τέλος επιτηδεύματος 700.000 επαγγελματίες που εμπίπτουν στο ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα. Το 2025 θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος μόνο οι εταιρείες (1.000 ευρώ), μισθωτοί που αμείβονται με μπλοκάκι όταν έχουν έως τρεις εργοδότες (400-500 ευρώ) και απειροελάχιστοι επαγγελματίες που έκαναν αίτηση αμφισβήτησης των τεκμηρίων φέτος εφόσον δικαιωθούν (650 ευρώ). Δέσμευση της κυβέρνησης παραμένει ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί πλήρως και για όλους έως το 2027. Αυτό θα γίνει πιθανότατα σε δύο φάσεις: σε πρώτη φάση θα ωφεληθούν τα φυσικά πρόσωπα το 2026 για τα εισοδήματα του 2025. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) πιθανώς να απαλλαγούν έναν χρόνο μετά, δηλαδή το 2027 -ή και το 2028 ενδεχομένως- για τη χρήση του προηγούμενου έτους.

4. Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% έως το 2027: Η μείωση θα επιμερίζεται σε μισθωτούς και εργοδότες. Θα γίνει σταδιακά τη διετία 2026-2027 ή, ενδεχομένως, μια και έξω σε έναν χρόνο. Μετά τη διπλή μείωση (0,5+0,5 μονάδες) για το 2025 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η ασφαλιστική επιβάρυνση στην Ελλάδα πέφτει πλέον στον μέσο όρο της Ε.Ε. Μέσα σε δύο τετραετίες η κυβέρνηση θέλει να πετύχει συνολική μείωση 6% στις κρατήσεις, από 4,4% που έχουν ήδη μειωθεί ή από 5,4% που θα έχουν μειωθεί το 2025. Δεν αποκλείεται και επιπλέον μείωση-έκπληξη, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν πριν από το 2027.

5. Μείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Η άσκηση θεωρείται δύσκολη, γι’ αυτό δεν έγιναν εξαγγελίες προτού οριστικοποιηθεί η τελική απόφαση που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Εξετάζονται διορθωτικές αλλαγές στην κράτηση για κύριες και επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.400 ευρώ.

6. Aύξηση των συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό: Η μείωση των κρατήσεων επιδιώκεται να συνοδευτεί με ανακοίνωση για αυξήσεις στις συντάξεις που -για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες- θα υπερκαλύπτουν τον επίσημο πληθωρισμό. Οι αυξήσεις αφορούν το 2026, αλλά προϋπόθεση είναι κατά το 2025 η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, αν η δυναμική της οικονομίας και τα αναπτυξιακά μέτρα οδηγήσουν σε ανάπτυξη 2,6% τη νέα χρονιά, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός πέσει, π.χ., στο 2,2% (από 3% σήμερα), τότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αυξήσεις στις συντάξεις 2,4%, βάσει του κανόνα «μισή ανάπτυξη συν μισός πληθωρισμός».

7. Νέα μέτρα το 2026 για οικογένειες με παιδιά, τρίτεκνους κ.λπ.: Προβλέπονται διαρκής βελτίωση και εμπλουτισμός των μέτρων που ανακοινώθηκαν φέτος, μετά την πρώτη εφαρμογή και εκτίμηση των αποτελεσμάτων τους το 2025.

8. Αυξήσεις ή παροχές σε ένστολους: Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν νέα περιθώρια στον Προϋπολογισμό για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παροχές σε χρήμα ή σε είδος (αμοιβές, στέγαση κ.λπ.) πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, αμέσως μόλις υπάρξει δυνατότητα, πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους.

9. Αλλαγές σε Εξωδικαστικό και μέτρα προστασίας της κατοικίας: Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποκλείουν επιστροφή σε οριζόντιες λύσεις (τύπου νόμου Κατσέλη) και τονίζουν ότι «βελτιώσεις γίνονται και θα γίνονται». Πιέσεις για αλλαγές έρχονται και από τη συμπολίτευση. Τις αποφάσεις όμως θα καθορίσουν οι εξελίξεις κατά τους πρώτους μήνες του 2025, όταν αποτυπωθούν και αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που παράγονται μαζικά πλέον κάθε μήνα, αλλά και της επίσπευσης των πλειστηριασμών που ήδη έχει ξεκινήσει εκ μέρους των χρηματοδοτικών φορέων.

10. Επιπρόσθετα, το 2025 θα ανακοινωθούν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, καθώς τα περισσότερα σύγχρονα Ι.Χ. που πωλούνται σήμερα απαλλάσσονται ή πληρώνουν ελάχιστα τέλη.

Πηγή: newmoney.gr

Α.Υ.Ο. Α 1002/14.01.2025
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α 1014/25.01.2024 (Β 743) κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για τη χορήγηση μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για τα έτη 2025 και επόμενα.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2082/31.12.2024
Κοινοποίηση της διοικητικής κωδικοποίησης του α.ν. 1521/1950 "περί φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων" (Α 245), ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν.1587/1950 "Περί κυρώσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του υπ' αριθ. 1521/1950 Αναγκ. Νόμου «περί φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων»" (Α 294)»
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2081/30.12.2024
Κοινοποίηση α) Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α 58) με πλαγιότιτλους και β) επικαιροποιημένων παραρτημάτων με τις αποφάσεις και εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί ανά άρθρο του ΚΦΔ.
Α.Υ.Ο. Α 1153/30.09.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1135/29.08.2017 (Β 3053) υπουργικής απόφασης, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σχετικά με τον καθορισμό του καταλόγου των Δικαιοδοσιών των Αρμόδιων Αρχών της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών δυνάμει του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου πέμπτου του ν.4428/2016 (Α 190).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1203/30.12.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1073/2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Απόσυρση από τη χρήση και οριστική παύση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) για το σύνολο των οντοτήτων. Παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και ορισμός υποχρέωσης χρήσης, ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου» (Β 4516 και διόρθωση σφάλματος Β 4606).
Περισσότερα »

Γιώργου Δαλιάνη - Μαρίας Πουρνιά - Νίκης Χατζοπούλου:
Ανέγερση και πώληση οικοδομής από συνιδιοκτήτες οικοπέδου
Αθανασίου Λ. Βουθούνη:
Φορολογική και λογιστική μεταχείριση της ανέγερσης κτίσματος με δαπάνες του μισθωτή σε ακίνητο κυριότητας του εκμισθωτή (τρίτου)
Βασιλικής Ηλιοπούλου:
Υποχρεωτική χρήση τραπεζικού μέσου για συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ
Γεωργίου Παλαιτσάκη:
Οι 20 σημαντικές αλλαγές σε φορολογία και οι συναλλαγές του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζονται από 1.1.2024
Γεωργίου Ι. Δουκίδη:
Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Προκλήσεις για το Χρηματοοικονομικό Κλάδο.
Γιώργου Δαλιάνη - Νάνσυ Καλλιανιώτη - Νίκης Χατζοπούλου:
Τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό παρατείνουν την παραγραφή
Αργύρη Καβουρίνου:
Απασχόληση - εργασία ανηλίκου
Γιώργου Δαλιάνη - Παναγιώτη Παπασταύρου - Νίκης Χατζοπούλου:
Θεώρηση συμφωνητικού από Εφορία και έννομες συνέπειες ως προς το κύρος της συναλλαγής
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο