Τρίτη, 28 Μαϊου 2024

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 70 Χρόνια

Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
Φόρος «εκ των προτέρων» σε εποχικές επιχειρήσεις

 

Σε ελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν οι εποχικές επιχειρήσεις που ανοίγουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου και εν όψει της τουριστικής σεζόν, αφού για πρώτη φορά θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων για όσους είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις ή ΙΚΕ «με κεφάλαιο 1 ευρώ» καθώς, αν και «μικρές στο μάτι», επιτήδειοι τις ανοίγουν για να κλέβουν εκατομμύρια ευρώ από την Εφορία!

Φαντάζει απίστευτο, αλλά μόνο τους τελευταίους μήνες από ελέγχους σε μόλις δώδεκα (12) ατομικές επιχειρήσεις και ΙΚΕ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι απέκρυψαν ή «ξέπλυναν» κέρδη και φόρους, ύψους από 135 εκατομμύρια ευρώ συνολικά!

Ως υψηλής επικινδυνότητας χαρακτηρίζονται οι πρωτοεμφανιζόμενοι, δηλαδή εποχικές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία τριετία και δεν έχουν αποκτήσει φορολογικό προφίλ.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος: επιχειρήσεις με χρέη και βεβαρυμένο παρελθόν κάνουν διακοπή εργασιών και εν συνεχεία ξαναστήνουν νέες επιχειρήσεις με πρόσωπα-«βιτρίνες» και στον ίδιο χώρο ακόμα -κυρίως με τη μορφή μονοπρόσωπης ΙΚΕ-, αλλά ενώ εκπληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ. εκδίδουν αποδείξεις, υποβάλλουν δηλώσεις κ.λπ.) δεν καταβάλλουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές. Και όταν φτάσει η ώρα των περιοδικών δηλώσεων και της απόδοσης του ΦΠΑ, εξαφανίζονται αφήνοντας ένα τεράστιο «φέσι» στην Εφορία.

Αυτό αλλάζει με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), που ψηφίστηκε πριν από 20 μέρες και ξεκινά να εφαρμόζεται άμεσα. Η ΑΑΔΕ πλέον θα μπορεί, προληπτικά, να επιβάλλει «ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου» στις περιπτώσεις όπου προκύπτει επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν παρατηρήσει ότι πολλές εποχικές επιχειρήσεις όταν ξεκινούν τη δραστηριότητά τους είναι καθ' όλα νόμιμες. Εκδίδουν όλες τις αποδείξεις, τις αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ και υποβάλλουν την πρώτη τρίμηνη δήλωση ΦΠΑ.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν καταβάλλουν στη συνέχεια ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ που έχουν παρακρατήσει ή, στην καλύτερη, πληρώνουν μόνο την πρώτη δόση και στη συνέχεια απλώς εξαφανίζονται!

Σε μια από τις πάμπολλες περιπτώσεις τέτοιων επιχειρήσεων, η οποία είχε κάνει όλες τις δηλώσεις και «ξέχασε» να αποδώσει ΦΠΑ 285.000 ευρώ, ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρήκαν και κατάσχεσαν επιτόπου 70.000 ευρώ, πριν αυτή προλάβει να κλείσει και εξαφανιστεί.

Σε αυτό το φαινόμενο έρχεται να δώσει απάντηση η νέα διάταξη (άρθρο 36 του ΚΦΔ), η οποία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του εκτιμώμενου φόρου που και σήμερα προβλέπεται, αλλά αφορά κυρίως την περίπτωση όπου η φορολογική διοίκηση έχει ενδείξεις ή υποψίες ότι ο φορολογούμενος «ετοιμάζεται να την κάνει», εγκαταλείποντας τη χώρα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει από τη φορολογική διοίκηση «με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης (ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου)».

Συνεπώς, αν κάποιος κινεί υποψίες -με βάση κριτήρια κινδύνου που δεν δημοσιοποιούνται-, η ΑΑΔΕ μπορεί να επιδιώξει άμεσα τη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ και των φόρων, πριν καν λήξει ο χρόνος που κανονικά υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ η επιχείρηση.

Πηγή: newmoney.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1062/23.04.2024
Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2036/20.05.2024
Κοινοποίηση διοικητικής κωδικοποίησης του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α 248)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1082/20.05.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α. 1085/2023 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα: «Πιστοποιητικό του άρθρου 54Α του ν. 4987/2022 (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ)» (Β 3617)
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2035/15.05.2024
Εγκύκλιος παροχής οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/573 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 και την κατάργηση του Kανονισμού (ΕΕ) αριθ. 517/2014»
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2034/16.05.2024
Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εξέταση συνδρομής των προϋποθέσεων για την έκδοση απόφασης αδρανοποίησης των κατασχέσεων απαιτήσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4738/2020.
Περισσότερα »

Γιώργου Δαλιάνη - Μαρίας Πουρνιά - Νίκης Χατζοπούλου:
Ανέγερση και πώληση οικοδομής από συνιδιοκτήτες οικοπέδου
Αθανασίου Λ. Βουθούνη:
Φορολογική και λογιστική μεταχείριση της ανέγερσης κτίσματος με δαπάνες του μισθωτή σε ακίνητο κυριότητας του εκμισθωτή (τρίτου)
Βασιλικής Ηλιοπούλου:
Υποχρεωτική χρήση τραπεζικού μέσου για συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ
Γεωργίου Παλαιτσάκη:
Οι 20 σημαντικές αλλαγές σε φορολογία και οι συναλλαγές του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζονται από 1.1.2024
Γεωργίου Ι. Δουκίδη:
Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Προκλήσεις για το Χρηματοοικονομικό Κλάδο.
Γιώργου Δαλιάνη - Νάνσυ Καλλιανιώτη - Νίκης Χατζοπούλου:
Τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό παρατείνουν την παραγραφή
Αργύρη Καβουρίνου:
Απασχόληση - εργασία ανηλίκου
Γιώργου Δαλιάνη - Παναγιώτη Παπασταύρου - Νίκης Χατζοπούλου:
Θεώρηση συμφωνητικού από Εφορία και έννομες συνέπειες ως προς το κύρος της συναλλαγής
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο