Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 69 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024
Μείωση κατά 3% της παραοικονομίας λόγω των POS

Στην τελική ευθεία μπαίνει τον Φεβρουάριο το σχέδιο καθολικής επιβολής των πληρωμών με κάρτες και POS. Μέχρι τα μέσα του μηνός θα έχει ξεκινήσει πιλοτικά η διασύνδεση των πρώτων 1.000 τερματικών αποδοχής πληρωμών με την ΑΑΔΕ στους 35 κλάδους στους οποίους επιβάλλεται για πρώτη φορά η υποχρέωση εγκατάστασης POS. Και πριν από το τέλος του μηνός θα εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τυχόν προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να ανακοινωθεί μικρή παράταση στη διορία που λήγει 29 Φεβρουαρίου, αν κριθεί αναγκαίο για τεχνικούς λόγους. Αυτή θα είναι και οριστική, όμως, αφού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει να προχωρήσει αταλάντευτα στην εφαρμογή του μέτρου έως την άνοιξη, έχοντας στα χέρια του και νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παραοικονομία στη χώρα μας. Αυτή δείχνει ότι με αύξηση 10 μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, μειώθηκε η παραοικονομία περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Πολλαπλά οφέλη

Η ψηφιοποίηση και διάδοση των ηλεκτρονικών συστημάτων έχει οδηγήσει σε ένα… μικρό θαύμα την Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΔΝΤ, περιόρισαν δραστικά τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο 16% του ΑΕΠ το 2021, από 30% το 2013!

Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης, η μείωση της άτυπης οικονομίας συνοδεύτηκε από άνθηση των συνολικών φορολογικών εσόδων (άμεσων, έμμεσων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 4%. Όπου υπήρξε μεγαλύτερη διάδοση των ψηφιακών υπηρεσιών σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση παραοικονομίας (Κρήτη 18%, Αττική 15%), ενώ σε άλλες περιφέρειες ήταν πολύ μικρότερη (Δυτική Μακεδονία 5%, Δυτική Ελλάδα 10%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη από τη μείωση της παραοικονομίας έγιναν ορατά και στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς συνδέεται με αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τονίζουν, όμως, ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση της άτυπης οικονομίας με την επιτάχυνση και διάδοση της ψηφιοποίησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Για να ενισχύσει και να επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση της αγοράς και των επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί και 4ο κύκλο επιδοτήσεων (voucher) για αγορά ή αναβάθμιση ταμειακών μηχανών και POS. Προβλέπεται η ενίσχυση άνω των 150-350 ευρώ για έξοδα αγοράς και εγκατάστασης νέων μηχανημάτων.

Φωτιά στις χρεώσεις, «στάχτη» τα κέρδη

Ωστόσο, τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στους 35 κλάδους όπου μπαίνει πρώτη φορά POS είναι πολλά και δεν επαρκούν μόνον επιδοτήσεις, ούτε τα πρόστιμα. Για τον λόγο αυτόν δόθηκε τράτο έως το τέλος Φεβρουαρίου και στη διορία που έληξε τον Ιανουάριο για παραγγελία συσκευών από νέους υπόχρεους – χωρίς όμως να αλλάξει προς το παρόν η καταληκτική διορία για εγκατάστασή τους.

Πέραν από τεχνικά ζητήματα, όμως, ανακύπτει εκ νέου το πρόβλημα λόγω των τραπεζικών χρεώσεων για τις επιχειρήσεις. Μεταξύ των κλάδων που καλούνται να προσαρμοστούν στις εξελίξεις (λαϊκές αγορές, ταξί, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ, θέατρα, κινηματογράφοι κ.λπ.) ιδιαίτερη πίεση φαίνεται πως υφίστανται τα περίπτερα και καταστήματα που πωλούν καπνικά είδη.

Με βάση τιμολογίων αγορών, το πρώτο σε πωλήσεις τσιγάρο στην αγορά κοστίζει 4,38 ευρώ στους περιπτεριούχους και το πουλούν 4,60 με υψηλό περιθώριο κέρδους 22 λεπτών ή 4,8% της αξίας πληρωμής. Σε άλλα όμως (με αγορά 3,793 και πώληση 3,9 ευρώ) το κέρδος είναι 10,7 λεπτά ή μόλις 2,74%. Ο κλάδος έχει επιτύχει συμφωνία με τράπεζες για χρέωση 0,45%. Ωστόσο, ανάλογα με την κάρτα που δίνει κάθε πελάτης, μπορεί να φτάνει και στο 1% ανά πετυχημένη συναλλαγή (για κάρτες με Επιστροφή), ενώ σε άλλες («χρυσές», business cards, Revolut κ.λπ.) εκτοξεύεται σε 2% ή 2,9-3%!

Στις περιπτώσεις αυτές η χρέωση είναι μεγαλύτερη από το κέρδος, ενώ επιπλέον επιβάλλονται και χρεώσεις για αγορά συσκευής (π.χ. 289 ευρώ+ΦΠΑ) ή και μηνιαία συνδρομή (8 ευρώ+ΦΠΑ). Με τις επιβαρύνσεις αυτές, ακόμα και το όποιο κέρδος δεν επαρκεί για να καλύψει άλλα έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, ασφάλιση), με αποτέλεσμα η επιχείρηση να «μπαίνει μέσα» και να απειλείται με κλείσιμο.

Πηγή: newmoney.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2011/21.02.2024
Νέα προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2024, λόγω αναπηρίας αφενός για τα οχήματα που δεν διορθώθηκε έως σήμερα η εικόνα τους στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων (ΠΣΟ) και αφετέρου περιπτώσεις αναπήρων που έληγε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2010/16.02.2024
Παροχή διευκρινίσεων περί των εκδιδόμενων παραστατικών πώλησης με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014 (ΕΛΠ), για συναλλαγές που διενεργούνται μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και εξοφλούνται μέσω EFT/POS, κατ' εφαρμογή της υπό στοιχεία Α 1098/2022 (Β 3940) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1027/16.02.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α 1098/13.07.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών (πρωτόκολλο επικοινωνίας) και λοιπές λειτουργίες, για τη διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Υλοποίηση επί της αρχής "είσπραξη μέσω κάρτας - υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από Φ.Η.Μ."» (Β 3940).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1025/16.02.2024
Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2023.
Α.Υ.Ο. Α 1023/20.01.2024
Όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, ποσότητες και διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ. και τον Φ.Π.Α. από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στο πλαίσιο Συμφωνίας Έδρας με την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 9/13.02.2024
Χορήγηση εφάπαξ παροχής σε κληρικούς (άρθρο 122 Ν. 5078/2023 ΦΕΚ 211/τ. Α 7/20.12.2023)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/13.02.2024
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2024: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μισθωτών μηχανικών-υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μισθωτών μηχανικών, που απασχολούνται...
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 01/15.01.2024
Νέο νομικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω γήρατος/αναπηρίας), με την αντικατάσταση του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (Α 85). Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 114 του ν. 5078/2023 με παροχή οδηγιών
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 45/15.09.2023
Ασφαλιστικές εισφορές εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 44/30.08.2023
Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθείσων εισφορών σε δικαιούχους του δημοσίου.
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο