Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 69 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες Άρθρου
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024
Εξωδικαστικός - Νέα ρύθμιση: Stop στον πλειστηριασμό αν ο οφειλέτης πληρώσει ως το 10% της οφειλής του

Φρένο στον πλειστηριασμό, ακόμα και αν έχει ξεκινήσει, θα βάζουν πλέον οι οφειλέτες που θα αξιοποιούν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα, η διαδικασία του πλειστηριασμού σταματά προκαταβάλλοντας έως το 10% της οφειλής τους.

Το νέο παράθυρο για τους οφειλέτες ανοίγει στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού αυτή την εβδομάδα. Και είναι μόλις ένα από τα νέα «όπλα» που αποκτούν οι δανειολήπτες. Αρχές Φεβρουαρίου ενεργοποιείται επίσης μια νέα παλέτα ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν αυτόματη προστασία στους ευάλωτους, αλλά και μικρότερα επιτόκια με μεγαλύτερο κούρεμα και χαμηλότερες δόσεις για τους περισσότερους.

Τι αλλάζει

Το νέο δεδομένο που θα έχει άμεσα στα χέρια του από αρχές Φεβρουαρίου κάθε οφειλέτης είναι ότι μπορεί να καταβάλει άμεσα μια προκαταβολή που δεν θα ξεπερνά το 10%, αντί για έως και 30% που συνήθως ζητούσαν οι πιστωτές όταν πίεζαν με πλειστηριασμό και η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει. Στην πλατφόρμα θα βρίσκει διαθέσιμη τη δυνατότητα να αποδεχθεί να πληρώσει την προκαταβολή επί του κεφαλαίου, όπως αυτό προκύπτει από τον αλγόριθμο.

Το μέτρο βοηθά ιδιαίτερα όσους δεν έχουν άλλους συνοφειλέτες να βρουν ώστε να εισπράξουν κάτι περισσότερο από αυτούς οι πιστωτές ή δεν θεωρούνται «ευάλωτοι» οφειλέτες, καθώς αυτοί θα τυγχάνουν ειδικής προστασία από άλλες διατάξεις.

Η αλλαγή αυτή εκτιμάται πως θα αυξήσει τις ρυθμίσεις και θα περιορίσει τους πλειστηριασμούς, εφόσον υπάρχει η πρόθεση (και η δυνατότητα) από τους οφειλέτες να ρυθμίσουν με δόσεις και κούρεμα το χρέος τους.

Η προκαταβολή χορηγείται στον πιστωτή με το μεγαλύτερο ποσό ανάκτησης ανά οφειλή για περιπτώσεις οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Μέχρι τώρα οι τράπεζες και οι διαχειριστές οφειλών απέρριπταν τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής προ του πλειστηριασμού, τις οποίες παράγει ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού, πιέζοντας για διμερή διαπραγμάτευση και πολύ μεγαλύτερη προκαταβολή (έως 30%), η οποία, επιτακτικά πολλές φορές, έφτανε μέχρι και στο σύνολο του πλειστηριάσματος.

Η νέα διέξοδος αναμένεται να γίνει αποδεκτή και από τους πιστωτές γιατί, παρότι ψάχνουν τρόπους να απορρίψουν τις ρυθμίσεις που παράγει η πλατφόρμα, μια διαδικασία πλειστηριασμού επιβαρύνεται με έξοδα. Για οφειλή, π.χ., 100.000 ευρώ μπορεί να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, όσο δηλαδή το 10% που θα λάβουν ως προκαταβολή.

Ευάλωτοι

Προφανώς δεν είναι εύκολο για όλους να δώσουν μπροστά το 10% της οφειλής για να γλιτώσουν. Τον Φεβρουάριο, όμως, ο Εξωδικαστικός γίνεται δικαιότερος, ευκολότερος και φθηνότερος και για τους πλέον ευάλωτους (με εισόδημα 7.000 ευρώ που αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και έως 21.000 ευρώ).

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έρχεται έτσι να επιλύσει «παιδικές ασθένειες» και προβλήματα από την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Εξωδικαστικού, τα οποία ανέδειξε προ μηνών το «business stories» και δεν άφηναν τους δανειολήπτες να φτάσουν στην πηγή να πιούν νερό.

Κερδισμένοι βγαίνουν άμεσα οι ευάλωτοι οφειλέτες που θα σώζουν μαζικά τα σπίτια τους, καθώς θα μπορούν να ενταχθούν με συνοπτικές διαδικασίες στις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις που προσφέρουν κούρεμα οφειλής και μέχρι και 420 δόσεις.

Πώς προσγειώνεται χρέος 100.000 ευρώ στα 32.500

Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθούν κι άλλες νέες δυνατότητες που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία βρίσκεται στη φάση συλλογής υπογραφών.

Η ΚΥΑ θα προβλέπει:

- Aλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού των ρυθμίσεων και μεγαλύτερο κούρεμα με χαμηλότερες δόσεις.

- Mισό επιτόκιο (3% σταθερό για 3 έτη, αντί 6,5%-7% που ισχύει) στις ρυθμίσεις που θα παράγονται.

- Ρύθμιση οφειλών και από συνυπεύθυνα πρόσωπα.

Παράδειγμα 1

Με αρχική οφειλή 100.000 ευρώ και εμπράγματη εξασφάλιση ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ, το ποσό μειώνεται στα 32.500 ευρώ αντί στα 45.220 ευρώ που θα έδινε ο οφειλέτης πριν από τις αλλαγές (όφελος 28%).

Παράδειγμα 2

Σε οφειλή 100.000 ευρώ με υποθήκη ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, με τον Εξωδικαστικό σήμερα ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 70.440 ευρώ, δηλαδή κούρεμα 29,6%. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 65.000 και η οφειλή μειώνεται επιπλέον κατά 8%.

Παράδειγμα 3

Για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με υποθήκη ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ σήμερα η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500 ευρώ, δηλαδή 18% χαμηλότερα.-

Με τα νέα δεδομένα, αρχές Φεβρουαρίου έρχονται:-

1. Αυτόματες ρυθμίσεις: Η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη θα αποτελεί «διαβατήριο» εισόδου στον Εξωδικαστικό. Αν η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων κρίνει ότι ο δανειολήπτης δεν πρέπει να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις, θα πρέπει να το αποδείξει με στοιχεία στο δικαστήριο. Μέχρι τώρα ένας στους δύο ευάλωτους δανειολήπτες, έχοντας τη σχετική βεβαίωση ανά χείρας, έβρισκε κλειστή την πόρτα του εξωδικαστικού συμβιβασμού γιατί τράπεζες και servicers απέρριπταν την αίτησή του.

Αυτό αλλάζει! Με τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη που έχουν εκδώσει, εξασφαλίζεται (τεκμαίρεται) η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών επί της παραγόμενης αντιπρότασής τους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών φορέων, του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.-

2. Βελτιωμένος αλγόριθμος: Αλλάζει ο μαθηματικός τύπος που καθορίζει το ύψος της διαγραφής κάθε οφειλής. Ωφελημένοι βγαίνουν οφειλέτες που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση (ακίνητα), καθώς θα δουν μεγαλύτερη διαγραφή χρεών.

Με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πριν από τις αλλαγές που επέρχονται η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στα 17 χρόνια, ενώ το μέσο κούρεμα έφτανε στο 17% προς το Δημόσιο.

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο θα αποδίδουν πλέον ως και 28% μεγαλύτερο ποσό διαγραφής.-

3. Χαμηλότερο επιτόκιο: Το επιτόκιο των νέων ρυθμίσεων γίνεται σταθερό 3% για τρία χρόνια, από κυμαινόμενο που είναι σήμερα. Ετσι, για οφειλή 100.000 ευρώ προκύπτουν τόκοι 3.000 ευρώ ετησίως, αντί 6.500-7.000 με τα κυμαινόμενα (6,5%-7%) που βρίσκονται σε ισχύ.

Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερους τόκους και μικρότερες δόσεις σε σχέση με τα τρέχοντα επιτόκια, καθώς τα ευρωπαϊκά (euribor 3μήνου) «ίπτανται» σήμερα έως 4%.-

Επιπλέον, στον Εξωδικαστικό εντάσσονται και πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Ταμεία, τα οποία έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει. Ενώ για υπερχρεωμένους που ζητούν πτώχευση για να μηδενίσουν όλα τα χρέη τους, τυχόν σφάλματα σε στοιχεία και έγγραφα μπορούν να διορθωθούν κατά τη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης ώστε να μην κηρύσσεται απαράδεκτη.

Πηγή: newmoney.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2011/21.02.2024
Νέα προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2024, λόγω αναπηρίας αφενός για τα οχήματα που δεν διορθώθηκε έως σήμερα η εικόνα τους στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων (ΠΣΟ) και αφετέρου περιπτώσεις αναπήρων που έληγε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2023 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2010/16.02.2024
Παροχή διευκρινίσεων περί των εκδιδόμενων παραστατικών πώλησης με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014 (ΕΛΠ), για συναλλαγές που διενεργούνται μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και εξοφλούνται μέσω EFT/POS, κατ' εφαρμογή της υπό στοιχεία Α 1098/2022 (Β 3940) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1027/16.02.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α 1098/13.07.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών (πρωτόκολλο επικοινωνίας) και λοιπές λειτουργίες, για τη διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Υλοποίηση επί της αρχής "είσπραξη μέσω κάρτας - υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από Φ.Η.Μ."» (Β 3940).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1025/16.02.2024
Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2023.
Α.Υ.Ο. Α 1023/20.01.2024
Όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, ποσότητες και διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ. και τον Φ.Π.Α. από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στο πλαίσιο Συμφωνίας Έδρας με την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 9/13.02.2024
Χορήγηση εφάπαξ παροχής σε κληρικούς (άρθρο 122 Ν. 5078/2023 ΦΕΚ 211/τ. Α 7/20.12.2023)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/13.02.2024
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2024: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μισθωτών μηχανικών-υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μισθωτών μηχανικών, που απασχολούνται...
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 01/15.01.2024
Νέο νομικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω γήρατος/αναπηρίας), με την αντικατάσταση του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (Α 85). Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 114 του ν. 5078/2023 με παροχή οδηγιών
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 45/15.09.2023
Ασφαλιστικές εισφορές εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 44/30.08.2023
Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθείσων εισφορών σε δικαιούχους του δημοσίου.
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο