Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 69 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες Άρθρου
Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023
Μεγάλες αλλαγές στη δικαιολόγηση τεκμηρίων και πόθεν έσχες

Να κλείσει τις τρύπες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και έχουν συζητηθεί είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται σήμερα η επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου από τους φορολογούμενους που τους επιτρέπει να σχηματίζουν ένα τεράστιο (σε αρκετές περιπτώσεις εικονικό) ποσό αποταμιεύσεων για να καλύψουν δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται εντάσσονται στον σχεδιασμό τόσο για τον εντοπισμό των φορολογούμενων, κυρίως των επαγγελματιών, που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, πολλοί εκ των οποίων αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, όσο και στις αλλαγές που προωθούνται για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης με ταυτόχρονη όμως αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Αυτό που θα επιχειρήσει να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο είναι το άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), το οποίο ορίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων (λόγω του ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζεται από την εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα) επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμα και πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν οι φορολογούμενοι επικαλούνται την ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών θα αφαιρεί δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δεν λαμβάνονται σήμερα υπόψη.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έχει επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίων ύψους 50.000 ευρώ για την κάλυψη τμήματος για την αγορά ακινήτων, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ξεκινούν την αφαίρεση. Από το ποσό των 50.000 ευρώ θα αφαιρούν τις δαπάνες που έγιναν με πιστωτικές κάρτες (σήμερα δεν αφαιρούνται).

Επίσης, θα αφαιρούνται οι φόροι που πληρώθηκαν καθώς και τα ενοίκια που καταβλήθηκαν (επίσης δεν αφαιρούνται). Έτσι λοιπόν το αρχικό ποσό των 250.000 ευρώ μπορεί να μειωθεί κατά 5.000 ευρώ για δαπάνες πιστωτικών καρτών, 2.000 ευρώ για φόρους και 8.000 ευρώ για μισθώματα. Το ποσό που απομένει και εν προκειμένου τα 35.000 ευρώ θα δέχεται η εφορία ως ανάλωση κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν εισοδήματα πολλών δεκαετιών πίσω, ακόμη και των δεκαετιών του 1970, ή του 1980 χωρίς να πραγματοποιηθεί σχετικό έλεγχος από τις φορολογικές Αρχές. Αρκεί να έχει διατηρήσει τις χειρόγραφες δηλώσεις του παρελθόντος.

Με τον τρόπο αυτό όλοι μπορούν να σχηματίσουν κεφάλαια χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία για την ανάλωση κεφαλαίου η διαφορετικά περί μη ανάλωση κεφαλαίου δημιουργώντας όπως προαναφέρθηκε ένα ποσό που θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι εικονικό, καλύπτοντας πρόσθετα ποσά φορολογητέου εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τυχόν πραγματικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που έχει δηλώσει.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τα νέα τεκμήρια που θα διαδεχθούν το σημερινό υφιστάμενο καθεστώς το οποίο έχει ξεπερασθεί και δημιουργεί στρεβλώσεις για νόμιμους και μη φορολογούμενους. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Σήμερα ακόμα και κάποιος εάν δεν έχει εισοδήματα η εφορία υπολογίζει ελάχιστο ποσό διαβίωσης. Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος απέκτησε εισόδημα από οποιανδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη κι από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωση.

Πηγή: capital.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2056/20.09.2023
Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2023-2024, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας.
Κ.Υ.Α. Α 1146/26.09.2023
Τροποποίηση: α) της υπ αρ. 30/004/000/539/04.03.2019 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών (Β 803), β) της υπ αρ. 94/2021 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β 1339/2023) και γ) της υπ αρ. 95/2021 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β 1136/2023).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1124/07.08.2023
Διενέργεια ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (Α 170) και του άρθρου 54 Α του ν. 4987/2022 (Α 206) από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, για το έτος 2022.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1123/07.08.2023
Καθορισμός βιβλίων καταχώρισης εισπρακτέων και επιστρεπτέων ποσών κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 και της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4987/2022 (Α 206).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1122/07.08.2023
Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας που υποβάλλονται από φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων ναυλωμένων βάσει χρόνου/ταξιδίου, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26δ του ν. 27/1975 (Α 77) από το φορολογικό έτος 2023 και μετά, καθώς και καθορισμός των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται.
Περισσότερα »

Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο