Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 69 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023
Αλλαγές στις ρυθμίσεις δανείων -Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν με νομοσχέδιο που θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καθώς και εκπρόσωποι των servicers, δηλαδή των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν ξεκινήσει ήδη μια σειρά επαφών προκειμένου να «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ληφθούν, μεταξύ άλλων, υπ' όψιν ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και προτάσεις που θα κάνουν Έλληνες νομοθέτες. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «R», οι βελτιώσεις που εξετάζονται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος οφειλών είναι οι εξής:

1. Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των servicers

Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, οι servicers θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Επίσης θα προβλέπονται ποινές όταν οι servicers δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν ομαλή και ουσιαστική επικοινωνία με τους servicers, με στόχο τη ρύθμιση του δανείου.

2. Καλύτερες παρεμβάσεις

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνονται καλύτερες ρυθμίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν αλλαγές και στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μέσα από τον οποίο προκύπτουν ο αριθμός και το ύψος των δόσεων, το επιτόκιο και το «κούρεμα» της οφειλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο είναι 18% και προς τις τράπεζες 26%.

3. Κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», εξετάζεται να αλλάξει και το νομικό καθεστώς για όσους έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και σταματούν να πληρώσουν τις δόσεις, για τις περιπτώσεις ωστόσο που δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα αφορούν όσους οφειλέτες χρησιμοποιούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για να κερδίζουν χρόνο έτσι ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται να αποτελεί εκτελεστό τίτλο η σύμβαση που πραγματοποιεί ένας οφειλέτης μπαίνοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στους servicers να προχωρούν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, δηλαδή σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ένας οφειλέτης βγαίνει εκτός της ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον δεν πληρωθούν τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για οφειλέτες που η οικονομική κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, οι οποίοι θα πρέπει να προβούν στις ανάλογες νομικές ενέργειες που να το αποδεικνύουν.

4. Χρηματοδοτήσεις

Όπως έχει αποκαλύψει η «R», τα δάνεια που έχουν πωληθεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα μπορεί ο δανειολήπτης να τα εξαγοράζει αφού λάβει χρηματοδότηση από μη τραπεζικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν, θα εξασφαλίζει αξιοσημείωτο «κούρεμα» της οφειλής. Ειδικότερα, με τη χρηματοδότηση, χιλιάδες δανειολήπτες που δεν ανήκουν αποκλειστικά στους ευάλωτους, αλλά είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, θα μπορέσουν να εξυγιανθούν, οδηγώντας κατ' επέκταση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δανειολήπτες δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, καθώς τα δάνειά τους έχουν ρυθμιστεί και πωληθεί, ενώ πλέον βρίσκονται στις λίστες του «Τειρεσία». Ουσιαστικά, ένας οφειλέτης θα μπορεί να λάβει ένα καινούργιο δάνειο για να αποπληρώσει τις οφειλές του στους servicers, ώστε να έχει πρόσβαση πλέον στον τραπεζικό δανεισμό ή να πετύχει μεγαλύτερο «κούρεμα». Για παράδειγμα, οι εταιρείες διαχείρισης (Intrum, doValue, Cepal) μπορούν να ζητήσουν από τον δανειολήπτη ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να διαγράψει το 50%- 60% του δανείου. Ο δανειολήπτης δεν έχει το ποσό αυτό, άρα θα μπορεί να προχωρήσει στη διευθέτηση με χρηματοδότηση από τις εταιρείες ειδικού σκοπού. Σημειώνεται ότι για τη σύσταση των μη τραπεζικών εταιρειών ειδικού σκοπού θα λαμβάνονται εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

5. Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Στο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση θα έρθουν αλλαγές και ως προ τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων εντός του 2024. Ο φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και θα υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγεται η έξωση, που θα επερχόταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο.

Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Σημειώνεται, επίσης, ότι για τους ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπεται μηνιαίο επίδομα ενοικίου, το οποίο κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2056/20.09.2023
Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2023-2024, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας.
Κ.Υ.Α. Α 1146/26.09.2023
Τροποποίηση: α) της υπ αρ. 30/004/000/539/04.03.2019 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών (Β 803), β) της υπ αρ. 94/2021 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β 1339/2023) και γ) της υπ αρ. 95/2021 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β 1136/2023).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1124/07.08.2023
Διενέργεια ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (Α 170) και του άρθρου 54 Α του ν. 4987/2022 (Α 206) από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, για το έτος 2022.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1123/07.08.2023
Καθορισμός βιβλίων καταχώρισης εισπρακτέων και επιστρεπτέων ποσών κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 και της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4987/2022 (Α 206).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1122/07.08.2023
Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας που υποβάλλονται από φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων ναυλωμένων βάσει χρόνου/ταξιδίου, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26δ του ν. 27/1975 (Α 77) από το φορολογικό έτος 2023 και μετά, καθώς και καθορισμός των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται.
Περισσότερα »

Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο