Τρίτη, 30 Μαϊου 2023

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες Άρθρου
Τετάρτη 24 Μαϊου 2023
Από τον Ιανουάριο οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσουν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες σε δεκάδες Δήμους της χώρας, στους οποίους οι τιμές ζώνης κρίνονται υπερβολικά υψηλές.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών και αφού μελετηθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία παραπέμφθηκαν οι προτάσεις των Δήμων.

Οι Δήμοι υπέβαλαν τον Φεβρουάριο τεκμηριωμένες θέσεις σχετικά με τη αναγκαιότητα αναθεώρησης των τιμών εφορίας των ακινήτων και το υπουργείο Οικονομικών τις παρέπεμψε σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα αιτήματα, τα οποία θα τα συγκρίνει με τις τιμές αγοράς των ακινήτων στις συγκεκριμένες ζώνες για τις οποίες ζητείται μείωση.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει δυσαρμονία και οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των τιμών αγοράς, η Επιτροπή θα εισηγηθεί να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αιτήματα θα απορριφθούν και θα παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενες τιμές.

Οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ στις περιοχές που θα αλλάξουν, οι νέες τιμές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1-1-2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022 και 2023, αλλά στις λίγες ζώνες που θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από το 2024.

Η όλη διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά τις εθνικές εκλογές και πριν από τις δημοτικές εκλογές, με τους δήμους και τους δημότες να περιμένουν μειώσεις, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Σημειώνεται πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προβεί σε γενναία αναθεώρηση των τιμών εφορίας των ακινήτων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και μειωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα βασικό και σίγουρο έσοδο του προϋπολογισμού και εφόσον γίνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό και με τους μειωμένους συντελεστές τότε θα δημιουργηθεί μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μεταξύ των Δήμων που έχουν ζητήσει μειώσεις των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες ζώνες είναι ο Δήμος Αθηναίων, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Καματερού, Δάφνης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Ραφήνας, Παλλήνης, Λαγκαδά, Κιλκίς, Αστυπάλαια, Ιστιαία-Αιδηψού, Αλεξανδρούπολης, Μύρινας Λήμνου, Ιθάκης, Πλατανιά Χανίων, Ρόδου, Καλαμάτας κ.λπ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1084/26.05.2023
Παράταση της προθεσμίας υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών - αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη σε άλλο κ-μ (ΕΝΤΥΠΟ Φ4) και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών (ΕΝΤΥΠΟ Φ5) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 26.5.2023.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1079/22.05.2023
Ίδρυση Καταστήματος Αφορολογήτων, Αδασμολογήτων και Φορολογημένων Ειδών της εταιρείας «Κ.Α.Ε. Α.Ε.» στον Κρατικό αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. Πύρρος»
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1072/18.05.2023
Εξαίρεση από την υποβολή, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.07.2000 (Β 951) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, συμφωνητικών για την εταιρεία WORLDLINE MERCHANT ACQUIRING GREECE Α.Ε. με Α.Φ.Μ.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2036/23.05.2023
Φορολογική μεταχείριση αναδρομικών εισοδημάτων που καταβάλλονται στους κληρονόμους των δικαιούχων
Κ.Υ.Α. Α 1082/26.05.2023
Καθορισμός ειδικότερων ζητημάτων σχετικά με την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 5043/2023 (Α 91) περί αυτοδίκαιης διαγραφής ατομικών οφειλών αποβιωσάντων στον σεισμό της Σάμου της 30ής Οκτωβρίου 2020, καθώς και των γονέων και των αδελφών αυτών.
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 22/2023
Ασφαλιστικές Εισφορές Διατακτικών Σίτισης - Ασφαλιστικές εισφορές επί των διατακτικών σίτισης - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 145 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 20/2023
Εισφορές ασκούμενων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.4997/2022
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 19/2023
Νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης έως 31.12.2016 στον π. Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον π. Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2023
Ασφαλιστικό καθεστώς αναβατών και μαθητευόμενων αναβατών του π. Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (π. ΤΑ.Π.Ε.Α.Π.Ι.) στον e-Ε.Φ.Κ.Α
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 17/2023
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2023: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών- υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο