Τρίτη, 30 Μαϊου 2023

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες Άρθρου
Κυριακή 21 Μαϊου 2023
Σβήνουν τα φορολογικά πρόστιμα για τους Έλληνες του εξωτερικού

Με νέα προσέγγιση, λογικές διευκολύνσεις, αλλά και διαγραφές προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσφέρουν σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους με την Εφορία και την ελληνική δημόσια διοίκηση - αυτές ακριβώς δηλαδή που στάθηκαν κάποτε οι αιτίες για τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν τρέχοντας από τη χώρα, στα χρόνια της κρίσης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, «η Εφορία συγχωρεί» λάθη ή άλλες εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους, όταν εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα. Επιπλέον, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο, δείχνει πως ίσως κάτι άλλαξε στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν θάρρος να αποκτήσουν ξανά επαφή με την ελληνική φορολογική διοίκηση.

Το πρώτο «κάλεσμα» για Έλληνες κατοίκους εξωτερικού έγινε το 2021. Με απόφαση Βεσυρόπουλου (Α.1087/2021) το υπουργείο Οικονομικών τούς πρόσφερε ευνοϊκή εναλλακτική φορολόγηση και απαλλαγή φόρου εισοδήματος 50% μέχρι 7 χρόνια αν επιστρέψουν μόνιμα στη χώρα.

Ακόμα και αν είχαν ακίνητα, όμως, ή περιουσίες και οικείους τους στην Ελλάδα, η προηγούμενη «τραυματική» εμπειρία έκανε πολλούς να μη θέλουν ούτε να ακούσουν ξανά για φορολογία στη χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω τους βαριές φορολογικές υποχρεώσεις, πολλοί θεώρησαν έτσι ότι καθάρισαν με την Εφορία όταν έφυγαν από τη χώρα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν ξέμπλεξαν όπως νόμιζαν.

Τι ισχύει στην πράξη; Πολλοί ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, αλλά για χρόνια δεν έχουν ασχοληθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Έφυγαν χωρίς να γνωρίζουν τι ισχύει και αν έχουν υποχρέωση δήλωσης εισοδήματος στην Ελλάδα ή όχι. Πολλοί δεν ειδοποίησαν καν την εφορία για την αναχώρησή τους από τη χώρα, ούτε γνώριζαν τι ενέργειες έπρεπε να κάνουν.

Έμειναν πίσω έτσι μια σειρά υποχρεώσεις, που έτρεχαν ή συνεχίζουν να τρέχουν, καθιστώντας εφιάλτη τι μπορεί να συναντήσουν, αν επανακάμψουν κάποια μέρα στην

Συγκεκριμένα:

- Σβήνουν αναδρομικά τα πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα. Η απόφαση αφορά όσους κατοίκους εξωτερικού δεν είχαν κανένα εισόδημα από την Ελλάδα (π.χ. ενοίκια, μερίσματα, τόκους). Από άγνοια, όμως, φορτώνονταν και αυτοί πρόστιμα χωρίς να το γνωρίζουν, για κάθε χρόνο που δεν υπέβαλαν δήλωση - έστω και κενή. Τα διαπίστωναν (με πρόστιμο) μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονταν να υποβάλουν κάποια δήλωση Ε1 στην Ελλάδα. Η νέα απόφαση (Ε.2008/2023) ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους εξωτερικού που υποβάλλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, αν δεν είχαν πραγματικά υποχρέωση υποβολής γιατί δεν αποκτούσαν εισόδημα στην Ελλάδα. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις, από την 1/1/2020 και μετά, ακυρώνονται.

-Δίνεται δυνατότητα να ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι εξωτερικού να υποβάλουν δηλώσεις από τώρα και στο εξής στην Ελλάδα χωρίς εμπόδια. Δεν απαιτείται πλέον να διαθέτουν ούτε ταχυδρομική διεύθυνση στη χώρα, αλλά ούτε και να έχουν δηλώσει κάποιον φορολογικό εκπρόσωπο στη ΔΟΥ. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού μπορούν πλέον να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μόνοι τους ηλεκτρονικά απ' όπου βρίσκονται. Αρκεί μόνο να έχουν δηλώσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνα, email) στην ψηφιακή πύλη myAADE.gov.gr, επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και, στη συνέχεια «Στοιχεία Επικοινωνίας», όπως ορίζει η συγκεκριμένη απόφαση (Ε.2010/2023).

Στο μέλλον η επικοινωνία θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτούνται παρένθετα πρόσωπα. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν δηλώσεις και χωρίς πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής αν δεν είχαν υποχρέωση όπως ορίζει η απόφαση Ε.2008.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός της ΑΑΔΕ για να γίνονται δεκτές ξένες κάρτες στο δίκτυο ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS). Ως το τέλος του 2023 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό -ή και αλλοδαπούς που έχουν μεταφέρει τη φορολογική κατοικία τους στην χώρα μας- να πληρώνουν με τραπεζικές κάρτες εξωτερικού τις υποχρεώσεις στην εφορία. Μέχρι σήμερα αποκλείονταν, διότι η εφορία δέχεται πληρωμές οφειλών μόνο με κάρτες ελληνικών τραπεζών. Και αυτό έδενε τα χέρια των Ελλήνων εξωτερικού, καθώς όλοι τους είναι πελάτες σε ξένες.

Πηγή: newmoney.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1084/26.05.2023
Παράταση της προθεσμίας υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών - αποθεμάτων στη διάθεση συγκεκριμένου πελάτη σε άλλο κ-μ (ΕΝΤΥΠΟ Φ4) και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών (ΕΝΤΥΠΟ Φ5) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 26.5.2023.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1079/22.05.2023
Ίδρυση Καταστήματος Αφορολογήτων, Αδασμολογήτων και Φορολογημένων Ειδών της εταιρείας «Κ.Α.Ε. Α.Ε.» στον Κρατικό αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. Πύρρος»
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1072/18.05.2023
Εξαίρεση από την υποβολή, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.07.2000 (Β 951) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, συμφωνητικών για την εταιρεία WORLDLINE MERCHANT ACQUIRING GREECE Α.Ε. με Α.Φ.Μ.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2036/23.05.2023
Φορολογική μεταχείριση αναδρομικών εισοδημάτων που καταβάλλονται στους κληρονόμους των δικαιούχων
Κ.Υ.Α. Α 1082/26.05.2023
Καθορισμός ειδικότερων ζητημάτων σχετικά με την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 5043/2023 (Α 91) περί αυτοδίκαιης διαγραφής ατομικών οφειλών αποβιωσάντων στον σεισμό της Σάμου της 30ής Οκτωβρίου 2020, καθώς και των γονέων και των αδελφών αυτών.
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 22/2023
Ασφαλιστικές Εισφορές Διατακτικών Σίτισης - Ασφαλιστικές εισφορές επί των διατακτικών σίτισης - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 145 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 20/2023
Εισφορές ασκούμενων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.4997/2022
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 19/2023
Νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης έως 31.12.2016 στον π. Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον π. Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2023
Ασφαλιστικό καθεστώς αναβατών και μαθητευόμενων αναβατών του π. Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (π. ΤΑ.Π.Ε.Α.Π.Ι.) στον e-Ε.Φ.Κ.Α
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 17/2023
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2023: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών- υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο