Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν τα social media

Εκτεταμένες έρευνες στο διαδίκτυο και ειδικότερα στην ιστοσελίδα google.com, σε άλλες πλατφόρμες αναζήτησης, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπως το Facebook και το Twitter, πραγματοποιούν ελεγκτές εφοριακοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος των συγκεκριμένων ερευνών είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων φορολογουμένων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς να έχουν προβεί σε δηλώσεις έναρξης εργασιών, χωρίς να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και, συνακόλουθα, χωρίς να δηλώνουν τον τζίρο που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους και τα καθαρά τους κέρδη.

Η ΑΑΔΕ έχει συστήσει ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου, με το νέο της οργανόγραμμα, ειδικό τμήμα το οποίο είναι επιφορτισμένο με τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής μέσω ερευνών στο διαδίκτυο. Το τμήμα αυτό, το οποίο λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της νεοσύστατης Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙΕΣΕΛ), φέρει την ονομασία «Τμήμα Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών».

Βασικότερες αρμοδιότητες του τμήματος αυτού είναι: α) Η διενέργεια στοχευμένων ερευνών και διασταυρώσεων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιών ιδιωτών ή άλλων στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης από κάθε πηγή. β) Η ανίχνευση υφιστάμενων και μελλοντικών τάσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω του διαδικτύου ή του έντυπου Τύπου και της αξιοποίησης των σχετικών πληροφοριών. γ) Ο καθορισμός και η διαχείριση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και μητρώου εξωχώριων (offshore) εταιρειών. δ) Οι εισηγήσεις για την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών και των λοιπών πρόσθετων διοικητικών κυρώσεων. ε) Η εποπτεία και η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών (ΣΜΤΛ/ΛΠ) του άρθρου 62 του ν. 4170/2013.

Το έναυσμα για την ίδρυση του νέου αυτού τμήματος δόθηκε από την πληθώρα των υποθέσεων που είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν οι απλοί έλεγχοι των Υπηρεσιών Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Στις υποθέσεις αυτές φαίνονταν να πρωταγωνιστούν «επιχειρήσεις φαντάσματα» οι οποίες εντοπίστηκαν να πωλούν διάφορα προϊόντα μέσω του διαδικτύου, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, χωρίς να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και χωρίς να δηλώνουν τις πωλήσεις τους, να αποδίδουν ΦΠΑ και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Χωρίς φυσική παρουσία

Όπως έχει διαπιστωθεί πλέον από τις έρευνες και τους ελέγχους που έχουν πια πυκνώσει, έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής από εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shop. Οι τιμές πώλησης των προϊόντων οι οποίες αναφέρονται σ’ αυτές τις ιστοσελίδες είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και οι πωλητές, μέχρι να εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ, καταφέρνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούν αδήλωτες και αφορολόγητες πωλήσεις… κάτω από το «ραντάρ» των αρμοδίων φορολογικών αρχών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα που πωλούν έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα.

Οι ελεγκτές έχουν μείνει έκπληκτοι με το θράσος ορισμένων επιτηδείων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, χωρίς να φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας στις καταθέσεις τους, ο οποίος είναι πλέον πανεύκολος, αφού η εφορία είναι online με τις τράπεζες και μπορεί εύκολα και γρήγορα να αποκτά πρόσβαση στις κινήσεις (αναλήψεις-καταθέσεις) των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογουμένου τον οποίο επιλέγει για έλεγχο.

Πολλές φορές τέτοιες περιπτώσεις αποκαλύπτονται μετά από καταγγελίες πολιτών, οι οποίες οδηγούν τους ελεγκτές στην ψηφιακή παρακολούθηση των υπόπτων και στην αποκάλυψη των αδήλωτων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτό μέσα στις αρμοδιότητες του νέου αυτού τμήματος είναι και η υποδοχή καταγγελιών πολιτών για τέτοιου είδους παράνομες και αδήλωτες δραστηριότητες.

Η ΑΑΔΕ μέσω του νέου αυτού τμήματος αξιοποιεί εξάλλου τις πληροφορίες που αντλεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για την αποκάλυψη κρουσμάτων πολυτελούς διαβίωσης που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα των φορολογούμενων. Έχει πλέον τη δυνατότητα να ανακαλύπτει πολύ πιο εύκολα τις σχέσεις φυσικών προσώπων με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τέτοιες σχέσεις, οι οποίες όμως παραμένουν αδήλωτες στις φορολογικές αρχές.

Τα κρούσματα φοροδιαφυγής μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ιστοσελίδες άρχισαν να αυξάνονται ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, όταν μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων διενεργείτο μέσω του διαδικτύου. Τα φαινόμενα της πραγματοποίησης αδήλωτων συναλλαγών, τα οποία άρχισαν να εντοπίζονται από την περίοδο εκείνη και μετά ήταν πολύ πιο συχνά. Αποκορύφωμα η πρόσφατη αποκάλυψη της ΑΑΔΕ για δεκάδες επιχειρήσεις που πωλούσαν προϊόντα μέσω διαδικτύου και απέκρυπταν εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, καθώς υπάρχει πληθώρα στοχευμένων υποθέσεων σε εξέλιξη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1035/22.03.2023
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2023 και επόμενων ετών.
Α.Υ.Ο. Α 1033/21.03.2023
Παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1021/24.02.2023
Αναβάθμιση λειτουργούντων Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών και Αυτόνομων Δημοσιονομικών Μονάδων Επεξεργασίας (ΑΔΗΜΕ) με εξαίρεση των Αυτόνομων Δημοσιονομικών Μονάδων Επεξεργασίας (ΑΔΗΜΕ) Ταξιμέτρων.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2014/14.03.2023
Διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση ως προς τέλη κυκλοφορίας έως και το έτος 2022, των αναπηρικών οχημάτων που ελέγχθηκαν από τις Δ.Ο.Υ., καθώς και για την αντιμετώπιση των αναπηρικών οχημάτων που δεν διορθώθηκε η εικόνα τους, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023.
Κ.Υ.Α. Α 1028/07.03.2023
Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2021 δυνάμει της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 4 και των κριτηρίων της παρ. 3 σε συνδυασμό με τις παρ. 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Α 167).
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 20/2023
Εισφορές ασκούμενων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.4997/2022
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 19/2023
Νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης έως 31.12.2016 στον π. Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον π. Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2023
Ασφαλιστικό καθεστώς αναβατών και μαθητευόμενων αναβατών του π. Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (π. ΤΑ.Π.Ε.Α.Π.Ι.) στον e-Ε.Φ.Κ.Α
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 17/2023
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2023: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών- υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 11/10.02.2023
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2023 Μη Μισθωτών, Ελ. Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών.
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο