Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023
Ρυθμίσεις-ανάσα για χρέη, ΙΧ και ακίνητα

Με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές σε γραφειοκρατικές διαδικασίες δεκαετιών στον χώρο των ακινήτων αλλά και των αυτοκινήτων, αλλά και με την ουσιαστική εφαρμογή των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατατίθεται στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που, αν δεν είχε προκύψει το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Άρθρα και διατάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα περιλαμβάνονται δεκάδες άρθρα και προτεινόμενες διατάξεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν, να εκσυγχρονίσουν και να εξορθολογήσουν το καθεστώς χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, ειδικά σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, όταν οι οφειλέτες έχουν χρέη στην Εφορία αλλά ταυτόχρονα τα έχουν εντάξει σε κάποια ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες ταξινόμησης και εισαγωγής καινούργιων οχημάτων.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κάτω από τη νέα και πετυχημένη εφαρμογή MyProperty που αφορά τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» και με τις οποίες θα μπορούν οι δηλώσεις Ε9 να υποβάλλονται μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ θα αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής μεταβίβασης ενός ακινήτου και έτσι η δήλωση Ε9 ουσιαστικά θα εμφανίζεται προσυμπληρωμένη.

72 ή 120 δόσεις

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα τεθούν σε εφαρμογή οι εξαγγελίες για την αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων, αλλά και δυνατότητα ένταξης νέων οφειλών σε πολύ περισσότερες δόσεις σε σύγκριση με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή για μια ακόμη χρονιά το σύστημα πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για εκείνους που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους και επιθυμούν τους επόμενους μήνες να τα θέσουν και πάλι σε κίνηση καταβάλλοντας το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες που απομένουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα το μέτρο αναμένεται να ισχύει από αρχές Απριλίου ώστε να καλύψει και όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στις γιορτές του Πάσχα.

Αύξηση ακατάσχετου

Επίσης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνεται για άλλους 6 μήνες και έως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού, ενώ φαίνεται να «ξεπαγώνει» η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 2019 που προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών προς την Εφορία, οι οποίοι θα κερδίζουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού του τραπεζικού τους λογαριασμού σε περίπτωση δέσμευσης αυτού.

Ρυθμίσεις χρεών με δόσεις σε Εφορία – Ταμεία

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογουμένους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έως την 1η Νοεμβρίου και απέκτησαν χρέη μετά.

Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ και οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε και αυτές εντάσσονται στις 36 ή 72 δόσεις.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Απρίλιο

«Δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους θα έχουν από το κράτος ιδιοκτήτες ΙΧ που προχώρησαν σε ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων στα τέλη του περασμένου μήνα και θα πάνε και πάλι να θέσουν το όχημά τους σε κίνηση από τον Απρίλιο.

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, την 1η Απριλίου 2023. Κάθε ιδιοκτήτης που έχει καταθέσει πινακίδες μπορεί να κυκλοφορήσει και πάλι το όχημά του καταβάλλοντας αναλογικά τέλη για τους μήνες που επιθυμεί.

Για παράδειγμα, για άρση ακινησίας 1 μηνός καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών, για 3 μήνες τα 3/12 των τελών κυκλοφορίας κ.ο.κ.. Εάν ιδιοκτήτης ενός ΙΧ με ετήσια τέλη 630 ευρώ θέσει και πάλι σε κίνηση το όχημά του για έναν μήνα (π.χ. τον Απρίλιο), θα πληρώσει τέλη 52,5 ευρώ. Αν όμως επιλέξει να το θέσει σε κίνηση για το υπόλοιπο του έτους (9 μήνες), θα καταβάλει τέλη 472,5 ευρώ.

Αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών είχε γίνει παραλήπτης πολλών παραπόνων φορολογουμένων που, ενώ είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους, το κράτος δεν τους έδινε πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για διάφορους λόγους και προφάσεις και έτσι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν π.χ. τη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται σημαντικά το σύστημα έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ώστε και τα συμφέροντα του Δημοσίου να διασφαλίζονται και οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σήμερα η Φορολογική Διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει οφειλές στην Εφορία από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία πέντε έτη. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, μπορεί να του δοθεί αποδεικτικό ενημερότητας με διάρκεια έως 1 μήνα.

Κατάργηση προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Ετήσιο όφελος από 100 έως 500 ευρώ θα έχουν περίπου 130.000 φορολογούμενοι που υποβάλλουν κάθε χρόνο εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση. Μοναδική προϋπόθεση ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση να μην ξεπερνάει τα 100 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά τα φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται σε φορολογικές δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των οποίων μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό. Στην περίπτωση του χρεωστικού ισχύει το όριο φόρου των 100 ευρώ που αναφέρθηκε προηγουμένως. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμου ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό είτε πιστωτικό είτε χρεωστικό.

Απλοποίηση της διαδικασίας ταξινόμησης οχημάτων

Ένα αίτημα πολλών ετών των εισαγωγέων – εμπόρων αυτοκινήτων για απλοποίηση και περιορισμό σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών και πιστοποιητικών κατά την ταξινόμηση των οχημάτων αναμένεται να ικανοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Τα πιστοποιητικά και τα δικαιολογητικά που καταργούνται ή ενοποιούνται πέραν των άλλων οδηγούσαν και σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εισαγωγής ενός οχήματος με συνέπειες και στην τελική τιμή πώλησης.

Σήμερα απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, μεταξύ των οποίων η υποβολή Δήλωσης Αφιξης Οχήματος (ΔΑΟ) στο τελωνείο, ειδική δήλωση για τη βεβαίωση και καταβολή των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βεβαίωση και καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, έκδοση πιστοποιητικού ταξινόμησης για τη χορήγηση πινακίδων, ενώ στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το τιμολόγιο, Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας (ΔΕΑ), Δήλωση Εξοπλισμού (ΔΕ), κ.ά.

Μεταβιβάσεις και προσυμπληρωμένες δηλώσεις Ε9

Μια νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία θα βασίζεται στα στοιχεία που ήδη διαθέτει η ΑΑΔΕ μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας MyProperty, θα προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις δηλώσεις ακινήτων, όπου εν πολλοίς βασίζεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι δηλώσεις Ε9 θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να είναι και αυτές προσυμπληρωμένες αφού τα περισσότερα στοιχεία θα αντλούνται ηλεκτρονικά, όπως συμβαίνει με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για παράδειγμα, εφόσον μια μεταβίβαση ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του συστήματος MyProperty, τα δεδομένα που θα βρίσκονται στους υπολογιστές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να διαβιβαστούν αυτόματα στη δήλωση Ε9 που πρέπει να υποβληθεί από τη στιγμή που υπάρχει μεταβολή περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου – ιδιοκτήτη ακινήτου.

Πηγή: tovima.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1035/22.03.2023
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2023 και επόμενων ετών.
Α.Υ.Ο. Α 1033/21.03.2023
Παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1021/24.02.2023
Αναβάθμιση λειτουργούντων Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών και Αυτόνομων Δημοσιονομικών Μονάδων Επεξεργασίας (ΑΔΗΜΕ) με εξαίρεση των Αυτόνομων Δημοσιονομικών Μονάδων Επεξεργασίας (ΑΔΗΜΕ) Ταξιμέτρων.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2014/14.03.2023
Διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση ως προς τέλη κυκλοφορίας έως και το έτος 2022, των αναπηρικών οχημάτων που ελέγχθηκαν από τις Δ.Ο.Υ., καθώς και για την αντιμετώπιση των αναπηρικών οχημάτων που δεν διορθώθηκε η εικόνα τους, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023.
Κ.Υ.Α. Α 1028/07.03.2023
Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2021 δυνάμει της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 4 και των κριτηρίων της παρ. 3 σε συνδυασμό με τις παρ. 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Α 167).
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 20/2023
Εισφορές ασκούμενων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.4997/2022
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 19/2023
Νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης έως 31.12.2016 στον π. Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον π. Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2023
Ασφαλιστικό καθεστώς αναβατών και μαθητευόμενων αναβατών του π. Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (π. ΤΑ.Π.Ε.Α.Π.Ι.) στον e-Ε.Φ.Κ.Α
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 17/2023
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2023: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών- υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 11/10.02.2023
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2023 Μη Μισθωτών, Ελ. Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών.
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Aρθρο της Τζένης Πάνου
Φορολογικά προνόμια για αλλοδαπούς συνταξιούχους
Aρθρο του Σωκράτη Μπόγια
'Ελεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών στην Κύπρο
Aρθρο της Τατιάνας Ψαριανού
Τα μακροχρόνια υπόλοιπα εμπορικών λογαριασμών δεν χαρτοσημαίνονται.
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο