Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
Πόσο κουρεύονται τα χρέη με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Όχι ευκαταφρόνητα ποσοστά κουρέματος των χρεών τους στο Δημόσιο και τις τράπεζες εξασφαλίζουν μέχρι τώρα όσοι τυχεροί έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ρύθμισης μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι φθάνουν με μεγάλη δυσκολία στο τέλος της σχετικής διαδικασίας, όχι μόνο λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών, αλλά και επειδή οι τράπεζες παραμένουν αργές και διστακτικές στην έγκριση των αιτήσεων.

Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, δείχνουν ότι τα μέσα ποσοστά διαγραφής οφειλών στο Δημόσιο και στις τράπεζες είναι αρκετά υψηλά. Ειδικότερα,

Σε ό,τι αφορά τα χρέη στο Δημόσιο, το ποσοστό διαγραφής είναι ως τώρα, κατά μέσο όρο, περίπου 20%. Πρόκειται για ένα κούρεμα που θα ήταν αδύνατο να εξασφαλίσει ένας φορολογούμενος με άλλη διαδικασία.
Για τα χρέη προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, που αποτελούν και τον κύριο όγκο των χρεών που ρυθμίζονται με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό (ποσοστό σχεδόν 80%), το ποσοστό της διαγραφής διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, στο 32%.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης:

«Αναφορικά με την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, με βελτιούμενους αλλά όχι ακόμη ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι εταιρίες διαχείρισης υποστηρίξαμε από την αρχή έως το τέλος τη θέσπιση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας τα πράγματα έχουν μπει σε τροχιά. Ενδεικτικά να σας πω ότι έχουν εγκριθεί από Δημόσιο & Πιστωτές αιτήματα ύψους περίπου 900 εκατ. με μέσο ύψος διαγραφής περίπου 20% για οφειλές στο Δημόσιο και 32% για οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς. Επίσης, έχουν λυθεί και τα τεχνικά προβλήματα, αναμενόμενα σε κάθε νέο μηχανισμό.

Ο εξωδικαστικός δεν είναι πανάκεια. Έχουμε ένα γιγαντιαίο πρόβλημα, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που μετακινήθηκε από τις τράπεζες, αλλά παραμένει στην οικονομία, και πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπισή του, είπε επίσης».

Πάντως, το ύψος των χρεών που έχουν οριστικά ρυθμισθεί με τον Εξωδικαστικό, δηλαδή με έγκριση των αιτημάτων από Δημόσιο και τράπεζες, δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ (900 εκατ., σύμφωνα με τον κ. Πανούση) και παραμένει απογοητευτικά χαμηλό, κατώτερο των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούλιο, ο Χρ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις τους επόμενους δύο - τρεις μήνες θα έπρεπε να φθάσουν στο 1,5 δισ  ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε και σήμερα μια γενική έκκληση σε τράπεζες και servicers να αυξήσουν ταχύτητες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Τον Ιούλιο, είχε ασκήσει ασκήσει αυστηρή κριτική στις τράπεζες και τις είχε καλέσει να εγκρίνουν περισσότερα αιτήματα για ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά έγκρισης ήταν μόλις 46%.

Το 46% στα ποσοστά έγκρισης ρυθμίσεων, όπως είχε τονίσει ο κ. Σταϊκούρας, «μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος –και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει– ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους».

«Εμείς, ως Πολιτεία, αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός», είχε τονίσει ο κ. Σταϊκούρας. «Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα».

Προς το παρόν, το πρόβλημα με τα χαμηλά ποσοστά έγκρισης των ρυθμίσεων που βγαίνουν αυτόματα με τον αλγόριθμο του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει ξεπερασθεί. Μεγάλος αριθμός δανειοληπτών με ολοκληρωμένες αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε οι χρηματοδοτικοί φορείς, που έχουν τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία, θα εγκρίνουν τις αιτήσεις τους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Α.Υ.Ο. Α 1171/29.11.2022
Τροποποίηση έναρξης ισχύος της υπό στοιχεία Α.1267/23.12.2021 απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση δραστηριοτήτων που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα καπνού, βιομηχανοποιημένων καπνών, εξοπλισμού παραγωγής βιομηχανοποιημένων καπνών και κρίσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών και λοιπών ζητημάτων για την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 100Α του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α 265)» (Β 6399)
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2081/30.11.2022
Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την ερμηνεία της έννοιας της παροχής υπηρεσιών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο των οριζομένων στη διάταξη της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1170/30.11.2022
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1084/ 23.6.2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Τύπος και περιεχόμενο του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ "050 - ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2016, Φ2 TAXIS"» (Β 1943).
Α.Υ.Ο. Α 1169/28.11.20222
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1163/2022 «Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 15-10-2022 στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου».
Κ.Υ.Α. Α 1164/21.11.2022
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1115/22.08.2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α 265) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2022, δικαιούχα επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πρόσωπα, κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή καθώς και τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης αυτού» (Β 4485)
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 38/02.12.2022
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4997/2022 (ΦΕΚ 219/τ.Α/25.11.2022)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 35/03.11.2022
Σχετικά με την επιλογή φορέα Κύριας ασφάλισης, προσώπων που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου και υπάγονταν λόγω ιδιότητας σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς για την ίδια απασχόληση, κατ εφαρμογή του Ν.4892/2022
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 33/11.10.2022
Ασφάλιση στον e-Ε.Φ.Κ.Α. αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Τίτλοι Κτήσης - πρώην Αποδείξεις Επαγγελματικής Δαπάνης). Απεικόνιση της ασφάλισης στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) e - Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 32/23.09.2022
Τροποποίηση του περιεχομένου της αίτησης και του καταλόγου των στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών εξωδικαστικού μηχανισμού. Κοινοποίηση των διατάξεων της KYA υπ αρ. 122836/01.09.2022 (ΦΕΚ Β, 4696/08.09.2022)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 29/29.07.2022
Αναγνώριση υπολειπόμενου χρόνου για τη λήψη σύνταξης - Συμπλήρωση χρόνου με προαιρετική ασφάλιση
Περισσότερα »
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Χρυσόστομου Γκίκα
Επισημάνσεις εκ των άρθρων 37 και 50 παρ. 7 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) για τα δικαιώματα των αλληλεγγύως ευθυνομένων
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης
Αρθρο του Γεώργιου Παλαιτσάκη
Οι εννέα τρόποι για την «αποφυγή» των τεκμηρίων
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Έσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Επιμέλεια:
Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Αρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός στον φορολογικό έλεγχο
Αρθρο της Τζένης Πάνου
Νέα πρόταση Οδηγίας για την αντιμετώπιση των Εικονικών Εταιρειών
Αρθρο του Γιάννη Καράφα
Νέα τροποποίηση-παράταση επιστροφής ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών
Αρθρο του Γεώργιου Κόντου
Εσοδα και διαδικασία αναγνώρισής τους
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο