Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες Άρθρου
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022
Δεν «δουλεύει» ο εξωδικαστικός, πιέζει για αποτελέσματα η ΕΕ

Έντονη δυσφορία στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, που πιέζουν έντονα για απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο και της 13ης αξιολόγησης της οικονομίας, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απογοητευτικές καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, που παραμένει καθηλωμένος από δυσλειτουργίες σε πολύ αργούς ρυθμούς έγκρισης ρυθμίσεων, παρότι προορίζεται από την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» του νέου πτωχευτικού νόμου.

Στην προηγούμενη, δωδέκατη κατά σειρά διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί είχαν εκφράσει συγκρατημένη ικανοποίηση για το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί οι περισσότερες από τις υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονταν για την πλήρη ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου, ενώ σημείωναν και την πρόοδο που είχε συντελεσθεί, όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υποδομές.

Όπως ανέφερε η έκθεση αξιολόγησης, «η λειτουργία του πλαισίου αφερεγγυότητας υποστηρίζεται πλέον από ηλεκτρονικές υποδομές, με μόνη εξαίρεση την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έγκαιρη προειδοποίηση (σ.σ.: αυτή τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο).

Όλο το αναγκαίο παράγωγο δίκαιο έχει εκδοθεί, με εξαίρεση πέντε υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τον μηχανισμό πώλησης και εκμίσθωσης (σ.σ.: αφορά τις κατοικίες των ευάλωτων)».

Όμως, ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι Θεσμοί εξέφραζαν με αρκετά σαφή τρόπο τη δυσφορία τους για την έλλειψη αποτελεσμάτων από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, με 35.753 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί στις αρχές Οκτωβρίου 2021, μόνο 512 αιτήσεις ή το 1,5% των λόγω αιτήσεων είχαν οριστικοποιηθεί και υποβληθεί έως την ημερομηνία αυτή».

Εμμέσως, η εικόνα πλήρους στασιμότητας στον εξωδικαστικό διαγράφεται και μέσα από τις γραμμές της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος, όπου σημειώνονται μόνο τα πενιχρά αποτελέσματα (2.996 ρυθμίσεις οφειλών) του προηγούμενου πτωχευτικού νόμου (4469/2017), χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην πρόοδο με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού.

Η πρώτη αναφορά στην πρόοδο του νέου πτωχευτικού έγινε αργότερα, λίγο πριν το τέλος του έτους, αλλά ήταν μάλλον αποκαρδιωτική, καθώς από τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο σε 24 περιπτώσεις επιτεύχθηκε ρύθμιση.

Όπως αναφέρουν νομικοί που εξειδικεύονται στην εκπροσώπηση δανειοληπτών, πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών έχουν κρατήσει ως τώρα «σβησμένες» τις μηχανές της νέας εξωδικαστικής διαδικασίας και δεν αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες των Θεσμών να παρουσιάσει, έστω εν μέρει, τα αποτελέσματα που αναμένονταν από το θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που θα περιπλέξει τις συζητήσεις, καθώς πρόκειται, τυπικά, για την προτελευταία αξιολόγηση πριν την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό ενισχυμένης επιτήρησης και πλέον δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για... μεταχρονολόγηση ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνιμο σημείο αναφοράς στην εφαρμογή του νέου εξωδικαστικού.

Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργούσε μετ' εμποδίων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άντληση στοιχείων από την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να μένουν στάσιμες οι διαδικασίες ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ αργότερα διαπιστώθηκαν σφάλματα στα στοιχεία που έδινε η ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες, όσο διαρκούσαν αυτές οι καθυστερήσεις, υποχρεώνονταν να επικαιροποιούν τα στοιχεία των αρχικών τους αιτήσεων, με αποτέλεσμα να γυρίζουν τη διαδικασία σε προηγούμενο στάδιο.

Το αποτέλεσμα αυτών και άλλων προβλημάτων ήταν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, που πλέον πλησιάζουν σε αριθμό τους 45.000, να μην έχουν καταφέρει στη συντριπτική τους πλειονότητα να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους και, πολύ περισσότερο, να φθάσουν στη ρύθμιση των οφειλών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ελεγκτές των Θεσμών κινήσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα για να βελτιωθούν οι ρυθμοί του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το μεγάλο crash test τοποθετείται στην επόμενη, τυπικά τελευταία, αξιολόγηση, από την οποία θα κριθεί και αν η χώρα θα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η Κομισιόν, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την εκπλήρωση των βασικών προαπαιτούμενων η άδεια εξόδου δεν μπορεί να δοθεί.

Πηγή: sofokleousin.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2004/11.01.2022
Ισοτιμίες σε εθνικά νομίσματα για τα ποσά που είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ στα Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα Καταγωγής
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1271/30.12.2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 (Β 276) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τις υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4174/2013 (Α 170)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1270/30.12.2021
Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης την 24η Ιουλίου 2021 και την 27η Σεπτεμβρίου 2021.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1002/29.12.2021
Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τον συμψηφισμό ή επιστροφή των φόρων και κάθε ειδικής εισφοράς υπέρ τρίτων που έχουν καταβληθεί για καταστρεφόμενα βιομηχανοποιημένα καπνά καθώς και για την αντικατάσταση των καταστρεφόμενων ένσημων ταινιών φορολογίας, κατ εφαρμογή του άρθρου 105 και της παρ. 5 του άρθρου 106 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001, Α 265).
Κ.Υ.Α. Α 1272/29.12.2021
Τροποποίηση της ΠΟΛ 1177/2018 «Όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας» - Παράταση προθεσμίας».
Περισσότερα »

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 65/13.12.2021
Οδηγίες για την απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) της ασφάλισης δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και τα Ν.Π.Ι.Δ., μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. Κοινών Επιχειρήσεων) και προσώπων
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 62/29.11.2021
Κοινοποίηση των διατάξεων α) του άρθρου 86 του ν. 4826/2021 (ΦΕΚ Α' 160) περί παράτασης προθεσμίας υποβολής αίτησης από τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ Α' 32) για την απαλλαγή τους από την αλληλέγγυα ευθύνη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών νομικών προσώπων και β) της υπ' αρ. 65118/6-9-2021 Υπουργικής Απόφασης «Περιπτώσεις έλλειψης υπαιτιότητας για τη μη στοιχειοθέτηση της αλληλέγγυας ευθύνης για οφειλές....
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Περισσότερα »
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες
Αρθρο Γιώργου Δαλιάνη
Κρυπτονομίσματα και φορολογία
Αρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη
Oι επιχειρήσεις-δικαιούχοι απαλλαγής ενοικίων για Ιανουάριο - Φεβρουάριο και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Αρθρο του Κων/ντινου Ι. Νιφορόπουλου
Το «ταξίδι» της λέξης «Λογιστική» στην Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και θέση οχημάτων σε ακινησία
Αρθρο του Γεωργίου Ι. Δουκίδη
Η Στρατηγική Σημασία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Αρθρο των δικηγόρων Χρυσόστομου Π. Γκίκα και Σπύρου ΣΤ. Δελλαπόρτα
H ορθή εφαρμογή του άρθρου 23 περ. β του Κ.Φ.Ε περί απόρριψης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ επειδή η εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου. Οι καινοτομίες του Ν. 4601/2019 περί εταιρικών μετασχηματισμών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο