Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022
«Μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ που πρέπει να στηριχτούν: Τα... μπερδέματα στην εστίαση, σε αδιέξοδο οι μουσικοί

Μεγάλο "μπέρδεμα" με τους ΚΑΔ που πρέπει να στηριχθούν. Υπό εξέταση τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ έως και τις 17 Ιανουαρίου, με την Κυβέρνηση να αναμένει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν αύριο Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί είναι φυσικά αν θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους ή αν θα «χαλαρώσουν». Πέρα πάντως από τον συγκεκριμένο «πονοκέφαλο» το Υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει ακόμη έναν: Το «μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ!

Σήμερα τα μέτρα που είναι σε ισχύ αφορούν σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται καθώς ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά δεν βοηθά στο να υπάρχει σαφής διαχωρισμός στο ποιοι έχουν δικαίωμα στην κρατική στήριξη και ποιοι όχι.

Η «διόρθωση» στους ΚΑΔ

Δεν είναι λίγα λοιπόν τα ζητήματα που ανακύπτουν και τίθενται προς εξέταση από το υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα, η απαγόρευση της μουσικής αφορά σε ένα μέρος μόνο της εστίασης (μπαρ, καφωδεία κλπ) ενώ πέρυσι όλοι οι ΚΑΔ της εστίασης επιδοτήθηκαν. Ως εκ τούτου, τώρα ανακύπτουν ξανά αιτήματα προς την ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις ΚΑΔ, από επιχειρήσεις εστίασης που δεν είχαν μπει στη διαδικασία αυτή πέρυσι αφού επιδοτήθηκαν τότε λόγω των οριζόντιων μέτρων παρά τις αποκλίσεις στους Κωδικούς Δραστηριότητας που δηλώνουν.

Το «μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ

Πρόβλημα ανακύπτει για αναστολές εργασίας υπαλλήλων, λόγω της σύγχυσης για το ποιος είναι ο πρωτεύων ΚΑΔ και ποιος ο δευτερεύων ΚΑΔ μιας επιχείρησης.

Για πολλούς εργαζομένους με ειδικότητες που σχετίζονται με τη μουσική, η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ δεν δέχεται τις δηλώσεις των επιχειρήσεων για αναστολή εργασίας και δικαίωμα επιδότησης με 17,8 ευρώ τη μέρα από το κράτος (534 ευρώ το μήνα) επειδή σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν αρκετούς κωδικούς ΚΑΔ και, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ενεργή σύμβαση με αυτές τις επιχειρήσεις, μπορεί να είναι ο τρίτος ή ο τέταρτος κατά σειρά δηλώσεως ΚΑΔ της επιχείρησης, εκείνος που αφορά τη μουσική.

Και έτσι η πλατφόρμα δεν δέχεται την δήλωση αναστολής για εργαζομένους μουσικούς, εάν δεν βρίσκει και ΚΑΔ που να αφορά μουσική.

Για να μην αποκλειστούν για τέτοιους λόγους οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει πέρυσι την λύση, να εξετάζεται ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα δηλωθέντα έσοδα.

Στην περίπτωση της εστίασης όμως είναι δύσκολο να επιμεριστούν τα έσοδα: για παράδειγμα, μπορεί το βράδυ μία ταβέρνα να έχει ζωντανή μουσική, αλλά το πρωί όχι. Και δύσκολα μπορεί να διαχωρίσει κανείς τα έσοδα ανά ΚΑΔ (για να κάνει συγκρίσεις και αναγωγές το 2022) αναλόγως με το πόσα εισπράχθηκαν όταν έπαιζε μουσική ή όχι, για κάθε ώρα κάθε ημέρας λειτουργίας του καταστήματος, το 2020 και το 2021.

Σε αδιέξοδο οι μουσικοί

Ειδικά μια «μερίδα» μουσικών έχει βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο: Από την μια, είναι μεν εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα «Μητρώο Καλλιτεχνών», αλλά εκεί γίνεται δεκτή μονομερής δήλωση αναστολής εργασίας εκ μέρους τους, επειδή έχουν ενεργές συμβάσεις με τις επιχειρήσεις Εστίασης.

Από την άλλη, την στιγμή που μονομερή δήλωση ως πληττόμενοι δεν μπορούν να κάνουν αφού φαίνεται να εργάζονται, η επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει την αίτηση της για την αναστολή, καθώς η πλατφόρμα την απορρίπτει λόγω λάθους ΚΑΔ!

Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, ενώ με κρατική εντολή αποφασίζεται απαγόρευση εργασίας κάποιων ειδικοτήτων, η αποζημίωση σχετίζεται με τον ΚΑΔ του εργοδότη τους. Αλλά το «μπλέξιμο» με τους ΚΑΔ απειλεί στέρηση των δικαιωμάτων από νόμιμα εργαζόμενους.

Αφού λυθούν τα θέματα των εργαζομένων, ως τα τέλη του μηνός το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει και μέτρα στήριξης εργοδοτών-επιχειρήσεων βάσει των ΚΑΔ, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: enikonomia.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2004/11.01.2022
Ισοτιμίες σε εθνικά νομίσματα για τα ποσά που είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ στα Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα Καταγωγής
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1271/30.12.2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 (Β 276) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τις υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4174/2013 (Α 170)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1270/30.12.2021
Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης την 24η Ιουλίου 2021 και την 27η Σεπτεμβρίου 2021.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1002/29.12.2021
Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τον συμψηφισμό ή επιστροφή των φόρων και κάθε ειδικής εισφοράς υπέρ τρίτων που έχουν καταβληθεί για καταστρεφόμενα βιομηχανοποιημένα καπνά καθώς και για την αντικατάσταση των καταστρεφόμενων ένσημων ταινιών φορολογίας, κατ εφαρμογή του άρθρου 105 και της παρ. 5 του άρθρου 106 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001, Α 265).
Κ.Υ.Α. Α 1272/29.12.2021
Τροποποίηση της ΠΟΛ 1177/2018 «Όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας» - Παράταση προθεσμίας».
Περισσότερα »

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 65/13.12.2021
Οδηγίες για την απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) της ασφάλισης δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και τα Ν.Π.Ι.Δ., μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. Κοινών Επιχειρήσεων) και προσώπων
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 62/29.11.2021
Κοινοποίηση των διατάξεων α) του άρθρου 86 του ν. 4826/2021 (ΦΕΚ Α' 160) περί παράτασης προθεσμίας υποβολής αίτησης από τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ Α' 32) για την απαλλαγή τους από την αλληλέγγυα ευθύνη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών νομικών προσώπων και β) της υπ' αρ. 65118/6-9-2021 Υπουργικής Απόφασης «Περιπτώσεις έλλειψης υπαιτιότητας για τη μη στοιχειοθέτηση της αλληλέγγυας ευθύνης για οφειλές....
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Περισσότερα »
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες
Αρθρο Γιώργου Δαλιάνη
Κρυπτονομίσματα και φορολογία
Αρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη
Oι επιχειρήσεις-δικαιούχοι απαλλαγής ενοικίων για Ιανουάριο - Φεβρουάριο και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Αρθρο του Κων/ντινου Ι. Νιφορόπουλου
Το «ταξίδι» της λέξης «Λογιστική» στην Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και θέση οχημάτων σε ακινησία
Αρθρο του Γεωργίου Ι. Δουκίδη
Η Στρατηγική Σημασία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Αρθρο των δικηγόρων Χρυσόστομου Π. Γκίκα και Σπύρου ΣΤ. Δελλαπόρτα
H ορθή εφαρμογή του άρθρου 23 περ. β του Κ.Φ.Ε περί απόρριψης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ επειδή η εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου. Οι καινοτομίες του Ν. 4601/2019 περί εταιρικών μετασχηματισμών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο