Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες Άρθρου
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022
Οκτώ νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι δράσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Στη διεύρυνση των μέτρων στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη μετάλλαξη «Όμικρον» πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, αφού σχηματίσει μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Στην κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλους κλάδους (ΚΑΔ), πέραν εκείνων που «τρέχουν», όπως η εστίαση, ο αθλητισμός και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί η μετάθεση των πληρωμών για οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά και η επιδότηση ενοικίου.

«Tα μέτρα θα είναι απολύτως στοχευμένα, δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως άλλωστε προβλέπει η βασική ντιρεκτίβα του Eurogroup και με βασικό κριτήριο τον επιχειρηματικό τζίρο και τον βαθμό συρρίκνωσής του», τονίζουν στη Realnews υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Βούληση είναι να εξελιχθούν σε δύο φάσεις, πέραν των ανακοινώσεων που ήδη έχουν γίνει:

Σε δύο δόσεις

Η πρώτη είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση του στοχευμένου πακέτου ενίσχυσης.

Σε δεύτερο χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίσει τη συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από το πέμπτο κύμα της πανδημίας και, εάν χρειαστεί, θα επανεξετάσει τα ποσοστά «κουρέματος» των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου.

Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι -με τα σημερινά δεδομένα- έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» έως και κατά 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπό προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns.

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75%.

Τι ετοιμάζουν

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν προτεραιότητα στην αναπλήρωση των απωλειών για τους εργαζομένους, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Ειδικότερα:

Ο βασικός κορμός περιέλαβε ήδη τη διεύρυνση των ΚΑΔ και η στήριξη αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας με χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχετιζόμενες δραστηριότητες με κλάδους που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως και το λιανεμπόριο, χωρίς να αποκλείεται να περιληφθεί στο πακέτο στήριξης, εφόσον η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Αναστολή έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, παλαιών και νέων, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που σε πρώτη φάση θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορoνοχρέη, που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορoνοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Συνεπώς, οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.

Εάν από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, θα ενεργοποιηθεί για μία ακόμη φορά το μέτρο της επιδότησης ενοικίου.

Οι επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, στη χαμηλή, στη μέση και στην υψηλή τάση θα επιδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Όπως και στους οικιακούς καταναλωτές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η ελάφρυνση θα αφορά την επιχορήγηση ενός ποσοστού της κατανάλωσης.

Στη δεύτερη φάση των μέτρων εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους κλάδους που θα πληγούν από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Στο τραπέζι είναι και η εισήγηση να δοθεί παράταση και πέραν της 30ής Ιουνίου για τον συμψηφισμό των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες

Παράλληλα, εάν κριθεί επιβεβλημένο, μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πέρα από τον Μάρτιο, καθώς δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

Πηγή: enikonomia.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2004/11.01.2022
Ισοτιμίες σε εθνικά νομίσματα για τα ποσά που είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ στα Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα Καταγωγής
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1271/30.12.2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 (Β 276) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τις υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4174/2013 (Α 170)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1270/30.12.2021
Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης την 24η Ιουλίου 2021 και την 27η Σεπτεμβρίου 2021.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1002/29.12.2021
Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τον συμψηφισμό ή επιστροφή των φόρων και κάθε ειδικής εισφοράς υπέρ τρίτων που έχουν καταβληθεί για καταστρεφόμενα βιομηχανοποιημένα καπνά καθώς και για την αντικατάσταση των καταστρεφόμενων ένσημων ταινιών φορολογίας, κατ εφαρμογή του άρθρου 105 και της παρ. 5 του άρθρου 106 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001, Α 265).
Κ.Υ.Α. Α 1272/29.12.2021
Τροποποίηση της ΠΟΛ 1177/2018 «Όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας» - Παράταση προθεσμίας».
Περισσότερα »

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 65/13.12.2021
Οδηγίες για την απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) της ασφάλισης δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και τα Ν.Π.Ι.Δ., μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. Κοινών Επιχειρήσεων) και προσώπων
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 62/29.11.2021
Κοινοποίηση των διατάξεων α) του άρθρου 86 του ν. 4826/2021 (ΦΕΚ Α' 160) περί παράτασης προθεσμίας υποβολής αίτησης από τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ Α' 32) για την απαλλαγή τους από την αλληλέγγυα ευθύνη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών νομικών προσώπων και β) της υπ' αρ. 65118/6-9-2021 Υπουργικής Απόφασης «Περιπτώσεις έλλειψης υπαιτιότητας για τη μη στοιχειοθέτηση της αλληλέγγυας ευθύνης για οφειλές....
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Περισσότερα »
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες
Αρθρο Γιώργου Δαλιάνη
Κρυπτονομίσματα και φορολογία
Αρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη
Oι επιχειρήσεις-δικαιούχοι απαλλαγής ενοικίων για Ιανουάριο - Φεβρουάριο και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Αρθρο του Κων/ντινου Ι. Νιφορόπουλου
Το «ταξίδι» της λέξης «Λογιστική» στην Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και θέση οχημάτων σε ακινησία
Αρθρο του Γεωργίου Ι. Δουκίδη
Η Στρατηγική Σημασία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Αρθρο των δικηγόρων Χρυσόστομου Π. Γκίκα και Σπύρου ΣΤ. Δελλαπόρτα
H ορθή εφαρμογή του άρθρου 23 περ. β του Κ.Φ.Ε περί απόρριψης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ επειδή η εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου. Οι καινοτομίες του Ν. 4601/2019 περί εταιρικών μετασχηματισμών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο