Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 67 Χρόνια

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες Άρθρου
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021
Εξωδικαστικός: Πρώτο crash test από ΥΠΟΙK και τράπεζες/servicers - Δεδομένα και στόχοι

Οι πρώτες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού είναι γεγονός και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσδοκούν ότι θα αποτελέσουν δέλεαρ και παράδειγμα για χιλιάδες οφειλέτες που κρατούν στάση αναμονής και δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποβολή της αίτησής τους

Την πρώτη αξιολόγηση του εξωδικαστικού μηχανισμού επί πραγματικών δεδομένων αναμένεται να κάνουν αύριο, Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των servicers.

  Αισιοδοξία μετά τις πρώτες ρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού είναι γεγονός και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσδοκούν ότι θα αποτελέσουν δέλεαρ και παράδειγμα για χιλιάδες οφειλέτες που κρατούν στάση αναμονής και δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποβολή της αίτησής τους, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να κινείται μέχρι σήμερα με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εξάντλησαν το περιθώριο των δύο μηνών που τους δίνει ο νόμος ώστε να υποβάλουν προτάσεις ρύθμισης -που προκύπτει αλγοριθμικά, αφού έχουν υπολογιστεί οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης- και προσπάθησαν να ολοκληρώσουν με ταχύτητα τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο οφειλέτης έχει δικαίωμα, χωρίς καμία επίπτωση, να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης ή και να προχωρήσει σε αντιπρόταση.

«Πιέζουν» δικηγόρους και λογιστές

Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατ' αρχήν υποβληθεί αγγίζει τις 40.000, αλλά ο αριθμός εκείνων που έχουν ολοκληρωθεί είναι πολύ μικρός.

Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης (servicers) Tάσος Πανούσης, μέχρι τώρα τα αποτελέσματα υστερούν των προσδοκιών, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι μια σύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο το υπουργείο όσο και οι τράπεζες/servicers επιχειρούν να κινητοποιήσουν δικηγόρους και λογιστές που έχουν εξουσιοδοτηθεί από οφειλέτες για την υποβολή της αίτησής τους.

Σύμφωνα με δειγματοληπτικό «έλεγχο» σε αιτήσεις που λιμνάζουν, τον οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό μια από τις συστημικές τράπεζες, σχεδόν οι μισοί από τους αιτούντες δεν γνώριζαν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία την οποία έχουν αναθέσει σε λογιστή ή δικηγόρο.

Ποιοι έχουν κάνει αιτήσεις μέχρι τώρα

Οι πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις αφορούν -πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων- δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που επιζητούν «κούρεμα» της οφειλής -το οποίο προβλέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη η ρύθμιση και να μην τεθούν σε κίνδυνο βασικά περιουσιακά στοιχεία και κυρίως η πρώτη κατοικία.

Τέλος, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα-ρυθμίσεις θα γίνει αξιολόγηση του ίδιου του μηχανισμού, ώστε να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, όπου και αν χρειάζεται, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του εξωδικαστικού.

Πηγή: imerisia.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2221/23.11.2021
Διευκρινίσεις σχετικά με την αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2222/25.11.2021
Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την υπαγωγή σε ρύθμιση έως 48 δόσεις των οφειλών που προκύπτουν από δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθ.14 του ΚΦΔ.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2220/24.11.2021
Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη φορολογητέα αξία για σκοπούς Φ.Π.Α. κατά την παράδοση ακινήτου στο πλαίσιο της έκτακτης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014 (Α 246)
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2219/24.11.2021
Υπολογισμός εκπιπτόμενων από τα ακαθάριστα έσοδα αποσβέσεων επί της αξίας των εισφερομένων παγίων περιουσιακών στοιχείων από την συγχωνευόμενη ή μετατρεπόμενη με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972 επιχείρηση, όταν η αξία κατόπιν εκτίμησης είναι μικρότερη από τη φορολογικά αναπόσβεστη αξία των εισφερόμενων παγίων
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2218/24.11.2021
Παροχή οδηγιών για τη φορολογική αντιμετώπιση των αναδρομικών ποσών που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το χρονικό διάστημα από 11-6-2015 μέχρι 12-5-2016 κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 (Α 196)
Περισσότερα »

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 41/25.09.2020
Ασφάλιση μελών και εργαζόμενων σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 42/25.09.2020
Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.4701/2020 (ΦΕΚ Α 128) σχετικά με την έκδοση πράξεων/αποφάσεων επί αιτήσεων φυσικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α 32) περί απαλλαγής τους από την αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών νομικού προσώπου και χορήγησης άρσης κατάσχεσης
Περισσότερα »
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες
Αρθρο Γιώργου Δαλιάνη
Κρυπτονομίσματα και φορολογία
Αρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη
Oι επιχειρήσεις-δικαιούχοι απαλλαγής ενοικίων για Ιανουάριο - Φεβρουάριο και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Αρθρο του Κων/ντινου Ι. Νιφορόπουλου
Το «ταξίδι» της λέξης «Λογιστική» στην Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και θέση οχημάτων σε ακινησία
Αρθρο του Γεωργίου Ι. Δουκίδη
Η Στρατηγική Σημασία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Αρθρο των δικηγόρων Χρυσόστομου Π. Γκίκα και Σπύρου ΣΤ. Δελλαπόρτα
H ορθή εφαρμογή του άρθρου 23 περ. β του Κ.Φ.Ε περί απόρριψης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ επειδή η εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου. Οι καινοτομίες του Ν. 4601/2019 περί εταιρικών μετασχηματισμών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο