Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

www.totsisgroup.gr  Est.1954

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες Άρθρου
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021
Επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 - Ανάσα για τις επιχειρήσεις

H επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ σε ιδιώτες από το νέο έτος, ώστε να στηριχτεί η αγορά κατά την πορεία ανάκαμψής της μετά την πανδημία, περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης του υπουργείου Οικονομικών για το 2022, όπως προβλέπει το ενοποιημένο προσχέδιο δράσης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει να ανεβάσουν ρυθμούς καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να περιμένουν αρκετούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Από μελέτη της ΕΕ που αναδεικνύει τη χρονοβόρα διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, προκύπτει ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό για την είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ. Για την περίπτωση της χώρας μας, ο χρόνος που απαιτείται ανέρχεται σε 31 εβδομάδες, ενώ για την Ιταλία και την Κύπρο ο αντίστοιχος χρόνος ανέρχεται σε 62 και 43 εβδομάδες.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, η έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι κατά μέσο όρο χρειάζονται εννέα ώρες για τη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ. Τα δεδομένα δείχνουν επιπλέον ότι χρειάζονται 17 εβδομάδες για την είσπραξη της επιστροφής.

Στην περίπτωση της χώρα μας, αν και αναγνωρίζεται ότι έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δημιούργησαν καθυστερήσεις στην προσπάθεια άμεσης αποπληρωμής.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση δεν οφείλεται στη φορολογική αρχή αλλά στην απουσία ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους καθώς δεν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα οι επιστροφές ΦΠΑ να παραμένουν στα αζήτητα.

Δύο κρίσιμα «κλειδιά»

Σε αυτή την προσπάθεια, δύο θα είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοι:

Η ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών (My Data). Η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις, όπου θα πρέπει να διαβιβάζουν τα παραστατικά στο mydata, την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις.

Από 1η Οκτωβρίου έχει καταστεί υποχρεωτική η διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Από την 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ζητούμενο στη φάση αυτή είναι μέσα από την καθολικότητα της συμμετοχής των επιχειρήσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον τήρησης των βιβλίων και έκδοσης παραστατικών, από το 2022 να γίνονται άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ.

Η μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και προβλέπει την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του μηχανισμού και θα ανοίξει ο δρόμος για την αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιστροφών του ΦΠΑ που αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία στερείται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έχει στερέψει από ρευστότητα -ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας.

Η λίστα των έργων και των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη διευκόλυνση του ψηφιακού ελέγχου των συναλλαγών, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής Διοίκησης και την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ψηφιακών εφαρμογών για την αυτόματη προσυμπλήρωση των περισσότερων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις.

Αποκαλυπτική η μελέτη της ΕΕ

Αναλύοντας τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, η έκθεση της ΕΕ, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σημειώνει ότι κατά μέσο όρο χρειάζονται εννέα ώρες για τη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ. Τα δεδομένα δείχνουν, επιπλέον, ότι χρειάζονται 17 εβδομάδες για την είσπραξη της επιστροφής.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία η συμμόρφωση με τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ διαρκεί περισσότερο (περίπου 42 και 22 ώρες, αντίστοιχα).

Επιπλέον, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομάδων για την λήψη (είσπραξη) της επιστροφή ΦΠΑ -περίπου 62, 43 και 31 εβδομάδες αντίστοιχα.

Πηγή: imerisia.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2193/19.10.2021
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρων τεσσαρακοστού τέταρτου, πεντηκοστού τέταρτου, πεντηκοστού έκτου, πεντηκοστού έβδομου, πεντηκοστού όγδοου, πεντηκοστού ένατου, εξηκοστού έκτου, εξηκοστού έβδομου και εξηκοστού ένατου του ν. 4839/2021 (Α 181).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2192/18.10.2021
Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με τις μεταβολές που επήλθαν στη διαδικασία πτώχευσης με τον ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α 207) για την είσπραξη οφειλών πτωχών οφειλετών του Δημοσίου
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1229/07.10.2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.31/13/3.6.2003 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β' 816) «Σύσταση και λειτουργία φορολογικών αποθηκών κοινοτικών οχημάτων»
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2191/11.10.2021
Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2021-2022, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας
Α.Υ.Ο. Α 1227/07.10.2021
Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Τοπικές Κοινότητες Λιγορτύνου, Τεφελίου και Χαρακίου της Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων και στις Τοπικές Κοινότητες Πεζών, Χουδετσίου, Αγίου Βασιλείου, Δαμανίων, Καλλονής, Αλαγνίου, Αστριτσίου, Μελεσών, Μυρτιάς, Κουνάβων, Μεταξοχωρίου και Αγίων Παρασκιών της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών - Αστερουσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω του σεισμού που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 27/09/2021.
Περισσότερα »
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 41/25.09.2020
Ασφάλιση μελών και εργαζόμενων σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 42/25.09.2020
Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.4701/2020 (ΦΕΚ Α 128) σχετικά με την έκδοση πράξεων/αποφάσεων επί αιτήσεων φυσικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α 32) περί απαλλαγής τους από την αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών νομικού προσώπου και χορήγησης άρσης κατάσχεσης
Περισσότερα »
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες
Αρθρο Γιώργου Δαλιάνη
Κρυπτονομίσματα και φορολογία
Αρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη
Oι επιχειρήσεις-δικαιούχοι απαλλαγής ενοικίων για Ιανουάριο - Φεβρουάριο και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Αρθρο του Κων/ντινου Ι. Νιφορόπουλου
Το «ταξίδι» της λέξης «Λογιστική» στην Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και θέση οχημάτων σε ακινησία
Αρθρο του Γεωργίου Ι. Δουκίδη
Η Στρατηγική Σημασία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Αρθρο των δικηγόρων Χρυσόστομου Π. Γκίκα και Σπύρου ΣΤ. Δελλαπόρτα
H ορθή εφαρμογή του άρθρου 23 περ. β του Κ.Φ.Ε περί απόρριψης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ επειδή η εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου. Οι καινοτομίες του Ν. 4601/2019 περί εταιρικών μετασχηματισμών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο