Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

www.totsisgroup.gr  Est.1954

ΤΕΥΧΟΣ logistis
Εισάγετε το email σας
και μείνετε ενημερωμένοι
Downloads
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών ΣυστημάτωνΣυχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021
Στο στόχαστρο χιλιάδες αναστολές συμβάσεων

Νέα «φάμπρικα» για την καταστρατήγηση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και την παράκαμψη του όρους των μη απολύσεων ανακάλυψαν τυχαίοι έλεγχοι του ΟΑΕΔ και τίθενται στο μικροσκόπιο χιλιάδες ύποπτες υποθέσεις.

Βασικό στόχος των επιτήδειων είναι η παράκαμψη του όρου που προβλέπει ότι όσοι εργοδότες έχουν μπει στο καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας, της Συν-Εργασίας ή έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού για   ορισμένο χρονικό διάστημα.

Προκειμένου να παρακάμψουν την υποχρέωση αυτή, χρησιμοποιούν το ακόλουθο τέχνασμα. Υποχρεώνουν τον εργαζόμενο να παραιτηθεί προκειμένου να τους «διευκολύνει» στη δύσκολη αυτή περίοδο και θα είναι στα υπόψιν για επαναπρόσληψη αργότερα, που θα βελτιωθούν οι συνθήκες.

Δηλαδή, ο εργαζόμενος υποβάλει παραίτηση και μετά από λίγες μέρες προσλαμβάνεται από μια άλλη εταιρεία είτε θυγατρική του ίδιου εργοδότη είτε σε άλλη εταιρεία η οποία συμμετέχει στη «φάμπρικα».

Με την παραίτηση του εργαζόμενου από την πρώτη εταιρεία, η εταιρεία δεν έχει καμία κύρωση, αφού δεν πρόκειται για απόλυση.

Ακολούθως, στη δεύτερη εταιρεία που προσλαμβάνεται, παραμένει για λίγες μέρες, μέχρι να κατοχυρώσει τη λήψη επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ και μετά απολύεται.

Λόγω φόβου και προσδοκιών ότι θα επαναπροσληφθεί από την αρχική εταιρεία, ο εργαζόμενος δεν προβαίνει σε καταγγελία και μέχρι πρότινος οι συγκεκριμένες υποθέσεις διέλαθαν της προσοχής των ελεγκτών του ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, από τυχαίους ελέγχους διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν σε αναστολή συμβάσεων παραιτούνταν, κατόπιν προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες και σχεδόν αμέσως απολύονταν.

Οι διαπιστώσεις αυτές χτύπησαν καμπανάκι και ο ΟΑΕΔ σήμανε συναγερμό θέτοντας στο μικροσκόπιο τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Πράγματι οι έλεγχοι, που από τυχαίοι μετατράπηκαν σε ενδελεχείς αποκάλυψαν χιλιάδες περιπτώσεις ύποπτων «παραιτήσεων», που κατέληγαν να υποβάλουν αίτημα για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φάκελοι των περιπτώσεων αυτών θα ανατεθούν στο Σώμα επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα ελέγξει τη νομιμότητα των συγκεκριμένων παραιτήσεων – προσλήψεων – απολύσεων.

Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθούν οι παραβάσεις οι επιτήδειοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και με επιστροφή των συνολικών ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών, χωρίς καμία έκπτωση.

Και άλλα κόλπα

Επίσης, στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, παλαιότερα.

Πρώτη περίπτωση ήταν οι αθρόες προσλήψεις εργαζομένων πριν την υποβολή αίτησης και κατόπιν τους έθεταν σε αναστολή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μια καφετέρια στη Θεσσαλία που εμφανίστηκε να έχει προσλάβει 150 άτομα, τα οποία έθεσε αμέσως σε αναστολή και πληρώνονταν 534 ευρώ τον μήνα από το κράτος.

Η «τρύπα» αυτή έκλεισε με τον ορισμό παλαιότερης ημερομηνίας πρόσληψης των εργαζομένων που θα έμπαιναν σε αναστολή σύμβασης.

Άλλη περίπτωση ήταν η δήλωση εργαζομένων σε αναστολή, με αποτέλεσμα να πληρώνονται από το κράτος (μισθό και ένσημα), αλλά εξακολουθούσαν να εργάζονται.

Αυτό γινόταν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι εργοδότες, είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκ των υστέρων τους υπαλλήλους, που έθεταν σε αναστολή.

Έτσι, στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά και εάν δεν γινόταν έλεγχος από το ΣΕΠΕ και για να γλιτώσει τους μισθούς ο εργοδότης τους δήλωνε σε αναστολή.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, άλλαξε η διαδικασία και οι αναστολές συμβάσεων δηλώνονται εκ των προτέρων και μπήκε φρένο στο συγκεκριμένο κόλπο.

Πηγή: sofokleousin.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2193/19.10.2021
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρων τεσσαρακοστού τέταρτου, πεντηκοστού τέταρτου, πεντηκοστού έκτου, πεντηκοστού έβδομου, πεντηκοστού όγδοου, πεντηκοστού ένατου, εξηκοστού έκτου, εξηκοστού έβδομου και εξηκοστού ένατου του ν. 4839/2021 (Α 181).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2192/18.10.2021
Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με τις μεταβολές που επήλθαν στη διαδικασία πτώχευσης με τον ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α 207) για την είσπραξη οφειλών πτωχών οφειλετών του Δημοσίου
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1229/07.10.2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.31/13/3.6.2003 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β' 816) «Σύσταση και λειτουργία φορολογικών αποθηκών κοινοτικών οχημάτων»
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2191/11.10.2021
Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2021-2022, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας
Α.Υ.Ο. Α 1227/07.10.2021
Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Τοπικές Κοινότητες Λιγορτύνου, Τεφελίου και Χαρακίου της Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων και στις Τοπικές Κοινότητες Πεζών, Χουδετσίου, Αγίου Βασιλείου, Δαμανίων, Καλλονής, Αλαγνίου, Αστριτσίου, Μελεσών, Μυρτιάς, Κουνάβων, Μεταξοχωρίου και Αγίων Παρασκιών της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών - Αστερουσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω του σεισμού που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 27/09/2021.
Περισσότερα »
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021
Εγκύκλιος 54/28.12.2020
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 4764/2020 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 53/21.12.2020
Χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης σε περιπτώσεις επανεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ - Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 41/25.09.2020
Ασφάλιση μελών και εργαζόμενων σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 42/25.09.2020
Κοινοποίηση διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.4701/2020 (ΦΕΚ Α 128) σχετικά με την έκδοση πράξεων/αποφάσεων επί αιτήσεων φυσικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α 32) περί απαλλαγής τους από την αλληλέγγυα ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών νομικού προσώπου και χορήγησης άρσης κατάσχεσης
Περισσότερα »
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Ειδήσεις - Κρίσεις - Σχόλια
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες
Αρθρο Γιώργου Δαλιάνη
Κρυπτονομίσματα και φορολογία
Αρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη
Oι επιχειρήσεις-δικαιούχοι απαλλαγής ενοικίων για Ιανουάριο - Φεβρουάριο και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες
Αρθρο του Κων/ντινου Ι. Νιφορόπουλου
Το «ταξίδι» της λέξης «Λογιστική» στην Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία
Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τότσης
Νικόλαος Χρ. Τότσης
Τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και θέση οχημάτων σε ακινησία
Αρθρο του Γεωργίου Ι. Δουκίδη
Η Στρατηγική Σημασία του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Αρθρο των δικηγόρων Χρυσόστομου Π. Γκίκα και Σπύρου ΣΤ. Δελλαπόρτα
H ορθή εφαρμογή του άρθρου 23 περ. β του Κ.Φ.Ε περί απόρριψης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ επειδή η εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής
Αρθρο του Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη
Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Ι.Κ.Ε.
Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή
Μερική διάσπαση και απόσχιση κλάδου. Οι καινοτομίες του Ν. 4601/2019 περί εταιρικών μετασχηματισμών
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο