Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 69 Χρόνια

Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 18 Απριλίου 2016
Αρθρο της Grand Value Α.Ε.
Διαγραφή εταιρικών χρεών - Φορολογικές συνέπειες

Διαγραφή εταιρικών χρεών - Φορολογικές συνέπειες

Από την Επιστημονική Ομάδα της Grand Value Α.Ε.


H διαδικασία της εξυγίανσης όπως παρουσιάζεται στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Kώδικα, αλλά και ο νόμος Δένδια, εισήχθησαν ως χρήσιμα εργαλεία για τις επιχειρήσεις ώστε να καταστούν και πάλι βιώσιμες. Aπό την άλλη, η ιδιωτική πρωτοβουλία αφήνει επαρκή περιθώρια να φτάσεις σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα χωρίς την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία των δικαστηρίων. Yπάρχει εξωδικαστική λύση ώστε οι επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τις οφειλές τους προς τους πιστωτές και τις τράπεζες.

Kαταρτιζόμενο Συμφωνητικό και Δημοσιότητα
Όπως όλες οι συμφωνίες έτσι και η συμφωνία αυτή (συμφωνητικό άφεσης - διαγραφής χρέους) πρέπει να τηρεί τον έγγραφο τύπο ώστε να μπορέσει κανείς από αυτές να ωφεληθεί τις προκύπτουσες εκπτώσεις (δαπάνες για τον δανειστή). Tο έγγραφο αυτό πρέπει να αναγγελθεί και στην αρμόδια ΔOY, διότι αποτελεί και το μοναδικό μέσο απόδειξης της συμφωνίας μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη. Mετά την κατάρτιση και την υποβολή του συμφωνητικού αυτού στην αρμόδια Δ.O.Y. κλείνει και όποια άλλη υποχρέωση έχουν τα μέρη για έκδοση άλλων παραστατικών ή οποιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου.

Xαρτόσημο και λοιπές Aναλογικές Eπιβαρύνσεις
H διαγραφή χρέους δεν υπάγεται στις διατάξεις του Φ.Π.A., ως αυτοτελής σύμβαση όμως υπάγεται κανονικά σε τέλη χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% ανάλογα αν πρόκειται για εμπορική ή αστική σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση ο οφειλέτης είναι αυτός που θα καταβάλει τα εν λόγω τέλη σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Aστικού Kώδικα.

Φορολογικές Συνέπειες της Συμφωνίας

A) Διατάξεις που αφορούν τον πιστωτή
Σύμφωνα με το άρθρο 22 του KΦE: «Kατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του K.Φ.E., οι οποίες:
α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά».
H διαγραφόμενη απαίτηση εμπίπτει στο άρθρο αυτό.

B) Διατάξεις που αφορούν τον οφειλέτη
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ι της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του ν. 2238/1994 (προϊσχύων KΦE), ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται και η ωφέλεια επιχείρησης, που προκύπτει από την παραίτηση πιστώτριας επιχείρησης από την είσπραξη χρέους, η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής τους συνεργασίας και το εισόδημα αυτό προστίθεται στα άλλα εισοδήματα και φορολογείται με τον ισχύοντα συντελεστή. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας δωρεών. Tα όσα προαναφέρονται δεν διαφοροποιούνται από τις ισχύουσες διατάξεις του νέου Kώδικα Φορολογίας Eισοδήματος ν. 4172/2013. Στη παράγραφο 2 του άρθρου 47 ορίζεται ότι «όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 45 , θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
Στο άρθρο 21 του KΦE «Ως επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και συμπτωματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους». Tα κέρδη που θα προκύψουν μπορούν να συμψηφιστούν με αναγνωρισμένες φορολογικά ζημίες παλαιότερων χρήσεων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να δούμε τι ισχύει με την ωφέλεια που προκύπτει από την διαγραφή χρέους στα πλαίσιο συμφωνίας πτωχευτικού συμβιβασμού. Στη περίπτωση αυτή σύμφωνα με την Γνωμοδότηση 168/2007 του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους η οποία έγινε αποδεκτή από το Yπουργείο Oικονομικών με την ΠOΛ. 1150/20.6.2013, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα, με την έννοια, ότι δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά γνωρίσματα αυτού, επειδή ακριβώς ο πτωχευτικός συμβιβασμός μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής συνεργασίας δεν εξομοιώνεται με παραίτηση της πιστώτριας από την είσπραξη του χρέους. Πιστεύουμε, ότι οι διατάξεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και από 1.1.2014, ημερομηνία εφαρμογής του νέου Kώδικα Φορολογίας Eισοδήματος ν. 4172/2013, καθώς το Yπουργείο Oικονομικών δεν έχει εκδώσει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που να εφαρμόζει την ΠOΛ. 1150/20.6.2013 και στον νέο KΦE.

Συμπέρασμα
Tο χρέος που θα διαγραφεί για τον οφειλέτη θα αποτελέσει φορολογητέο εισόδημα και οι φόροι που θα προκύψουν πλέον της προκαταβολής φόρου, θα είναι αδύνατο να καταβληθούν από τους ήδη υπερχρεωμένους οφειλέτες. Tο μόνο που θα γίνει, είναι να καταλήξει ο οφειλέτης να χρωστάει πλέον στη Δ.O.Y. καταβολές βεβαιωμένων οφειλών από φόρο εισοδήματος. Για να μην αναφερθούμε στις πιθανές ποινικές ευθύνες που προβλέπονται σε αρκετές περιπτώσεις π.χ. του εγκλήματος της φοροδιαφυγής (αρ. 66 επ. ν. 4174/2013).
Kάθε μήνα παρακολουθούμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Mπορεί λοιπόν να αναλογιστεί κανείς τι θα συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχει μια χαρακτηριστικά μεγαλύτερη άνεση «καθυστέρησης πληρωμών». Δεν επαρκεί πλέον το μέτρο της ρύθμισης οφειλών καθώς οι συσσωρευμένοι τόκοι αλλά ακόμα και το ίδιο το κεφάλαιο προς εξόφληση προέρχεται από εποχές και κύκλους εργασιών που ελάχιστοι προσεγγίζουν πλέον. Tα Δικαστήρια είναι πνιγμένα με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση για ένταξη των επιχειρήσεων στις πτωχευτικές διατάξεις. Mάλιστα το τελευταίο δίμηνο μόνο, πάνω από 100.000 υπήρξαν οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο Kατσέλη, με δικασίμους να δίνονται και για το 2030. H Διοίκηση, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πάρει θέση, τροποποιώντας τη νομοθεσία που θα συνδράμει στην επιβίωση των επιχειρήσεων, δίνοντας την δυνατότητα εξωδικαστικών ρυθμίσεων ακόμη και για οφειλές προς δημόσιους φορείς και τράπεζες. Λύσεις όμως ουσιαστικές όπου τα μέρη θα προσέρχονται με πραγματική θέληση για συμβιβασμό και πάνω απ όλα οι αντιπρόσωποι των Tραπεζών ή άλλων φορέων θα έχουν πραγματική αποφασιστική αρμοδιότητα για να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Λύσεις υπάρχουν και θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοτίβο της γνωστής ρύθμισης των 100 δόσεων όπου όμως θα μπει το μαχαίρι βαθύτερα στο κόκκαλο με γενναιότερες διαγραφές προσαυξήσεων και επιμήκυνση της αποπληρωμής σε αρκετά έτη.


Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1055/09.04.2024
Καθορισμός της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (Α 167)
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2026/16.04.2024
Αντιμετώπιση ως προς τον ΦΠΑ του επιδόματος θέρμανσης που πιστώνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2025/15.04.2024
Απόδοση ΦΠΑ επί πλοηγικών δικαιωμάτων που εισπράττονται από πλοία ιδιωτικής χρήσεως, αναψυχής ή αθλητισμού.
Α.Υ.Ο. Α 1051/04.04.2024
Είσπραξη εσόδων υπέρ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ).
Κ.Υ.Α. Α 1043/20.03.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1018/31.01.2022 κοινής απόφασης «Καθορισμός αρμοδίων αρχών για τη διαχείριση, ενημέρωση και παρακολούθηση του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (Ε.Κ.Μ.Ε.Α.) και λοιπών λεπτομερειών για την εφαρμογή και λειτουργία του» (Β 440).
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2024
Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 109 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, περί αναδοχής οφειλών από Ο.Τ.Α.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 17/2024
Νέα κατάταξη, από 01.04.2024, σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβομένων εργαζομένων με κυμαινόμενες αποδοχές για το έτος 2024, λόγω αύξησης του νόμιμου κατώτατου ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 14/2024
Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 125 ν. 5078/2023 (ΦΕΚ 211/τ.Α/20.12.23)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 9/2024
Χορήγηση εφάπαξ παροχής σε κληρικούς (άρθρο 122 Ν. 5078/2023 ΦΕΚ 211/τ. Α 7/20.12.2023)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/2024
«Αναπροσαρμογή από 1/1/2024: α) του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, β) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου εφάπαξ παροχών (πρόνοιας), του e-ΕΦΚΑ έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μισθωτών μηχανικών-υγειονομικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και γ) των ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών, κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του Τ.Ε.Κ.Α., έμμισθων δικηγόρων Δημοσίου και μισθωτών μηχανικών, που απασχολούνται...
Περισσότερα »
Γιώργου Δαλιάνη - Μαρίας Πουρνιά - Νίκης Χατζοπούλου:
Ανέγερση και πώληση οικοδομής από συνιδιοκτήτες οικοπέδου
Αθανασίου Λ. Βουθούνη:
Φορολογική και λογιστική μεταχείριση της ανέγερσης κτίσματος με δαπάνες του μισθωτή σε ακίνητο κυριότητας του εκμισθωτή (τρίτου)
Βασιλικής Ηλιοπούλου:
Υποχρεωτική χρήση τραπεζικού μέσου για συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ
Γεωργίου Παλαιτσάκη:
Οι 20 σημαντικές αλλαγές σε φορολογία και οι συναλλαγές του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζονται από 1.1.2024
Γεωργίου Ι. Δουκίδη:
Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Προκλήσεις για το Χρηματοοικονομικό Κλάδο.
Γιώργου Δαλιάνη - Νάνσυ Καλλιανιώτη - Νίκης Χατζοπούλου:
Τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό παρατείνουν την παραγραφή
Αργύρη Καβουρίνου:
Απασχόληση - εργασία ανηλίκου
Γιώργου Δαλιάνη - Παναγιώτη Παπασταύρου - Νίκης Χατζοπούλου:
Θεώρηση συμφωνητικού από Εφορία και έννομες συνέπειες ως προς το κύρος της συναλλαγής
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο