Ενδοκοινοτικές παραδόσεις.- Αποστολή καταστάσεων ενδοκοινοτικών παραδόσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων προς Ουγγαρέζικες επιχειρήσεις ανά Δ.Ο.Υ.
Υπ. Οικ. 1128301/29.12.2008/Πολ. 1176
ΣΧΕΤ. Οι διατάξεις του Κανονισμού 1798/2003/Ε.Κ. σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κανονισμού 1925/2004/Ε.Κ. για την πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ.
Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Υπηρεσία μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ και της κυκλικής απάτης τύπου CAROUSEL με την έκδοση εικονικών στοιχείων,σε συνδυασμό με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από τους πιο πάνω σχετικούς Κανονισμούς για την Αμοιβαία Συνδρομή και την Ανταλλαγή Πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών μεστόχο τον έλεγχο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σας πληροφορούμε τα εξής :
Μετά από την είσοδο ορισμένων νέων Κρατών Μελώνστην Ε.Ε. και την κατάργηση των φορολογικών συνόρων, έχουν διαπιστωθεί σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και απάτης τύπου CAROUSEL.
Για το λόγο αυτό, η Ουγγαρία, μας κοινοποίησε τους πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων που υποβλήθηκαν από τους Ούγγρους εμπόρους για αγορές που αυτοί πραγματοποίησαν από Έλληνες εμπόρους. Από την αντιπαραβολή των δεδομένων που πραγματοποίησε η Γ.Γ.Π.Σ., δηλαδή από τη σύγκριση των πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων των Ούγγρων αγοραστών και των πινάκων ενδοκοινοτικών παραδόσεων των Ελλήνων πωλητών αγαθών από την Ελλάδα στηνΟυγγαρία, προκύπτειότι πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις, δήλωσαν ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ οι Ούγγροι αγοραστές δεν δήλωσαν αντίστοιχες αποκτήσεις από τους Έλληνες.
Από τους ελέγχους που έχουμε μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει, προκύπτει ότι οι Ουγγρικοί ΑΦΜ που χρησιμοποιούνται είναι κλεμμένοι και οι πραγματικοί τους κάτοχοι δεν γνωρίζουν για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών παραδόσεων, ή πρόκειται για συναλλαγέςτα αγαθά των οποίων διοχετεύονται στη μαύρη αγορά.
Κάτι περίπου αντίστοιχο έχει παρατηρηθεί και στην αγορά τηςΡουμανίαςή της Βουλγαρίας και για το λόγο αυτό στο παρελθόν σας κοινοποιήσαμε καταστάσεις με τις παραδόσεις των Ελλήνων εμπόρων στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.
Επειδή οι πράξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου διότι δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ουγγαρία, ενώ οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να πραγματοποιούν επιστροφές του ΦΠΑ εισροών στις Ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις οι οποίες είναι ενδεχόμενα εικονικές, σας στέλνουμε καταστάσειςόλων των Ελληνικών ΑΦΜ της αρμοδιότητάς σας, οι οποίοι πραγματοποίησαν παραδόσεις ανάΟυγγαρέζικο ΑΦΜενώ οι αντίστοιχοι Ουγγαρέζικοι ΑΦΜ δεν δήλωσαν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις από τους συγκεκριμένους Ελληνικούς ΑΦΜ (όπως προκύπτει από τη διασταύρωση που ήδη πραγματοποιήθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ.).
Στην κατάσταση αυτήπεριλαμβάνονται η επωνυμία και ο ΑΦΜ των Ελληνικών επιχειρήσεων, η επωνυμία και ο ΑΦΜ των Ουγγαρέζικων επιχειρήσεων,καθώς και τα αντίστοιχα ποσά των συναλλαγών που δηλώθηκαν από τους Έλληνες (ως ενδοκοινοτικές παραδόσεις), προκειμένου να ελεγχθούν από την Υπηρεσία σας, για την πραγματοποίηση ή μη των συναλλαγών αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ.1201/1999 ΕΔΥΟ.
Στη συνέχεια, παρακαλούμε να μας αποστείλετε τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα πραγματοποιήσετε, προκειμένου να προωθηθούν από την Υπηρεσία μαςγια άμεσο έλεγχο ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο άλλο Κράτος Μέλος.
Τέλος, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία που ενδεχόμενα θα χρειαστεί στο μέλλον, προκειμένου η χώρα μαςνα ανταποκριθεί σωστά και έγκαιρα στις νέες απαιτήσεις, έχοντας υπόψη ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας σειράς μέτρων τα οποία πραγματοποιούνταισε κοινοτικό επίπεδο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ, ενώ πρέπει πάντα να έχετε υπόψη ότι η Υπηρεσία σας συμβάλλειθετικά με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια όλων μας με στόχο τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρει η φοροδιαφυγή στα έσοδα του Δημοσίου.
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1168/22.08.2018 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης φόρου σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων αποθεματικών με βάση τις διατάξεις των άρθρων 71Β και 71Γ του ν. 4172/2013» (Β 3717)Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1011/31.01.2025
Καθορισμός του εντύπου της δήλωσης Φ.Π.Α., της διαδικασίας επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου και της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α. για τα πλοία που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4926/2022 (Α 82).Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2003/29.01.2025
Παροχή οδηγιών σχετικά με τη διάθεση του λογισμικού της Υπολογιστικής μονάδας του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά- μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.Α.Υ.Ο. Α 1007/21.01.2025
Καθορισμός της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων για το έτος 2025, στις περιπτώσεις που αποτελούν αντικείμενο λαθρεμπορίας ή διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής και δεν έχει καθοριστεί η τιμή λιανικής πώλησης αυτών.Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1006/21.01.2025
Καθορισμός της Μέσης Σταθμισμένης Τιμής (Μ.Σ.Τ.) λιανικής πώλησης των προϊόντων λεπτοκομμένου καπνού που προορίζονται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων και των άλλων καπνών που προορίζονται για κάπνισμα για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας επιβολής του Φ.Π.Α. για το έτος 2025.