Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2025

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 71 Χρόνια                        Χορηγία του Totsis Group                                     

Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 16 Μαϊου 2016
Υπ. Οικ.: ΔΕΕΦ Α 1069137/21.04.2016

Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ στην κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου σε έκθεση στο εσωτερικό της χώρας.

Υπ. Οικ.: ΔΕΕΦ Α 1069137/21.04.2016

Σχετ.: Το από 7.3.2016 έγγραφό σας.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Όπως προκύπτει από το έγγραφό σας, ελληνική ανώνυμη εταιρεία, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων σε εκθεσιακό χώρο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας κινητές και αφαιρούμενες κατασκευές, δηλαδή μη μόνιμους διαχωριστικούς τοίχους κατασκευασμένους από κινητά panel, θα δημιουργήσει εντός του εκθεσιακού αυτού χώρου περίπτερα τα οποία θα διαθέσει στους συμμετέχοντες εκθέτες προερχόμενους από χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα που τίθεται αφορά την ορθή φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των εκθετών από την ελληνική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον 1042/2013 Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) του Συμβουλίου της 7.10.2013 η διάθεση περιπτέρου σε εγκατάσταση έκθεσης καθώς και η παροχή συναφών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα το στήσιμο και η αποξήλωση αυτού, για να μπορεί ο εκθέτης να εκθέτει αντικείμενα, δεν είναι υπηρεσίες συναφείς με ακίνητο. Συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου. 4 του άρθρου 14 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000) όπως ισχύουν.

Από τις διατάξεις της περίπτωσης α', της παραγράφου 2, του άρθρου 14 του ανωτέρω Κώδικα προκύπτει ότι η παροχή υπηρεσιών διοργάνωσης έκθεσης προς υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, εντός ή εκτός κράτους - μέλους, φορολογείται στην χώρα εγκατάστασης του λήπτη των υπηρεσιών.

Επομένως, όταν οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται σε εκθέτες εγκατεστημένους εκτός Ελλάδος στο σχετικό φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται από την εταιρεία δεν υπολογίζεται Φ.Π.Α., ενώ υπολογίζεται Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή (23%) στην περίπτωση που οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται σε Έλληνες εκθέτες. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών σε εκθέτες εντός κράτους - μέλους υπάρχει υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικού πίνακα για τις υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ίδιου Κώδικα.

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι, όταν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα αναλογεί Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή (23%) σύμφωνα με την παράγραφο 8.α' του άρθρου 14 ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης αυτών.

Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών στην αρμοδιότητα της οικείας Δ.Ο.Υ., στην οποία κοινοποιείται το παρόν.

 

Α.Υ.Ο. Α 1083/19.06.2025
Είσπραξη εσόδων υπέρ τρίτων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ)
Κ.Υ.Α. Α 1065/28.04.2025
Καθορισμός της διαδικασίας και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του άρθρου 67 του ν. 5042/2023 (Α 88) αναφορικά με τη δυνατότητα παράτασης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων σε περίπτωση, ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1082/17.06.2025
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1073/2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Απόσυρση από τη χρήση και οριστική παύση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) για το σύνολο των οντοτήτων. Παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και ορισμός υποχρέωσης χρήσης, ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου» (Β 4516 - Διόρθωση Σφάλματος Β 4606).
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1081/17.06.2025
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1157/12.10.2023 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Καθορισμός του χρόνου και της διαδικασίας αναβάθμισης των Μέσων Πληρωμών, που χρησιμοποιούν οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α 251), από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (ΝSΡs), για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά Συστήματα, καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Β του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ). Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1021/2023 (Β 1826) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ» (Β 5994)
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2035/18.06.2025
Παροχή οδηγιών σχετικά με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας για την καταβολή Φ.Π.Α. επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, λόγω παύσης ισχύος της επαγγελματικής τους άδειας, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων της περ. α. της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν.4926/2022 (Α 82).
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/14.03.2025
Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των ποσών των προσαυξήσεων των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας και προσαύξησης αμοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ 80/2022) εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 11/01.04.2025
Ασφαλιστικές Κλάσεις Αμειβομένων Εργαζομένων με Κυμαινόμενες Αποδοχές.- Νέα κατάταξη, από 01.04.2025, σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβόμενων εργαζομένων με κυμαινόμενες αποδοχές για το έτος 2025, λόγω αύξησης του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 40/24.12.2024
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγειονομικής περίθαλψης από 01.01.2025, για τους τακτικούς υπαλλήλους - λειτουργούς του Δημοσίου Τομέα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 39/20.12.2024
Αναπροσαρμογή, από 01.01.2025, των ορίων των ημερήσιων μισθών και των τεκμαρτών ημερομισθίων των ασφαλιστικών κλάσεων.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 38/24.12.2024
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγειονομικής περίθαλψης εργοδότη-εργαζόμενου των απασχολούμενων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από 01.01.2025.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο