Κυριακή, 19 Μαϊου 2024

www.totsisgroup.gr Est.1954                                          Totsis Group 70 Χρόνια

Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017
Αρθρο του Παν. Ψαριανού
Η Ελλάδα του Αρτέμη Σώρρα

Θα μπορούσε ο τίτλος του άρθρου αυτού να είναι και διαφορετικός, όπως «Η αλήθεια του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Αρτέμη Σώρρα». Επίσης, να σημειώσουμε, ότι το περιεχόμενό του άρθρου επιδέχεται πολλούς συνειρμούς με πρόσωπα και καταστάσεις, που εύκολα και με λίγη φαντασία θα προέκυπταν. Θα λέγαμε, ότι οι συνειρμοί αυτοί επιβάλλονται κιόλας, αφού οι διάφορες πράξεις παρόμοιου χαρακτήρα, από άλλα πρόσωπα και σε άλλο περιβάλλον, διαφέρουν μόνο κατά την έκταση των συνεπειών τους. Και ήδη αυτό το έχουμε βιώσει αρκετά.

Και τώρα στο θέμα. Η γη είναι ένας μικρός πλανήτης και η Ελλάδα ένα ελάχιστο μέρος της. Όλα μαθαίνονται αμέσως στην εποχή της διαδικτυακής επικοινωνίας. Και υπάρχουν αρκετοί διεθνείς Οργανισμοί που παρακολουθούν τα πάντα. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, που ανακηρύσσονται κάθε χρόνο από το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Forbes. Στην περίφημη αυτή λίστα Forbes, μεταξύ των δέκα πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου για το 2017 συμπεριλαμβάνονται και ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, που είναι πρώτος, με περιουσία που υπολογίζεται σε 86 δισ. δολάρια, δεύτερος ο Ουόρεν Μπάφετ, μεγαλοεπενδυτής, επικεφαλής της Berkshire Hathaway, με περιουσία υπολογιζόμενη στα 75,6 δισ. δολάρια, τρίτος ο Τζεφ Μπέζος, πρόεδρος και ιδρυτής της Αmazon, με περιουσία γύρω στα 72,8 δισ. δολάρια, τέταρτος ο Αμάνθιο Ορτέγκα, ιδρυτής της Ιnditex που έχει τη μάρκα Zara, με περιουσία περί τα 71,3 δισ. δολάρια και πέμπτος ο  Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πρόεδρος και ιδρυτής του  Facebook, με περιουσία σχεδόν 56 δισ. δολάρια. Στη λίστα αυτή υπάρχουν και τρία ελληνικά ονόματα, του Φίλιππου Νιάρχου, με περιουσία υπολογιζόμενη σε 2,5 δισ. δολάρια, ο οποίος βρίσκεται στη 814η θέση, του Αριστοτέλη Μυστακίδη, με περιουσία περίπου 2,2 δισ. δολάρια, ο οποίος είναι στην 973η θέση, και του Σπύρου Λάτση, με περιουσία σχεδόν 1,8 δισ. δολαρίων, ο οποίος είναι στην 1.098η θέση. Η περιουσία και των τριών αυτών μεγάλων επιχειρηματιών ανέρχεται, περίπου, στα 6,5 δισ. δολάρια.

Επί πλέον, το ΑΕΠ της Ελλάδας, το 2016, πλησίασε τα 177 δισ. ευρώ. Και ερωτάται, είναι ποτέ δυνατόν ένας Έλληνας, πρώην ενοικιαστής φουσκωτών παιχνιδιών και ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων που έκλεισε, αφήνοντας μάλιστα αρκετά ενοίκια απλήρωτα, να κατέχει περιουσία 600 δισ. (!) δολαρίων; Δηλαδή, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία, περιουσία εφτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της χώρας; Ναι, είναι! Και μάλιστα δεν το είπε μόνο ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας ούτε κάποιοι από τους οπαδούς τού δικού του «Οργανισμού του Ελληνικού Έθνους Μ.Κ.Ο. Ελλήνων Συνέλευσις (Ε.ΣΥ.», αλλά και το Η' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 67650/2013 αμετάκλητη απόφασή του, μεγάλη φωτογραφία της οποίας ο Σώρρας είχε αναρτήσει στην ταμπέλα των γραφείων του, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Σ' αυτήν τη μνημειώδη απόφαση, με έναν πλημελειοδίκη, έναν αντεισαγγελέα και έναν γραμματέα, αναφέρεται: « ...Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχτηκε, ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (Α. Σώρρας), δυνάμει αμετακλήτου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000). ... τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας. ... Την πρόθεσή του αυτή γνωστοποίησε, ... στο Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στον Υπουργό Οικονομικών, στα μέλη του κοινοβουλίου, στον ’ρειο Πάγο, στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη κυπριακή δημοκρατία. ... Από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν αποδείχτηκε η ανυπαρξία του ανωτέρω χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων, που το ενσωματώνουν. ... τούτοι κινήθηκαν, αποκλειστικά από αγαθά κίνητρα και, συγκεκριμένα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει. ... Επομένως, από κανένα στοιχείο δεν αποδείχτηκε η πληρωμή της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος και για το λόγο αυτό αμφότεροι (Αρτέμης Σώρρας και Εμμανουήλ Λαμπράκης) πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. ... ».

Έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό.

Είναι, πρωτίστως, πολιτικό και βαθύτερα πρόβλημα παιδείας. Και δεν υπάρχει ισχυρότερη απόδειξη γι' αυτό από την περίπτωση Σώρρα. Μπορεί κανείς να πει τα μεγαλύτερα ψέματα, που υπερβαίνουν τα όρια του γελοίου και του τραγικού, και όχι μόνο να γίνουν αυτά αποδεκτά από τους συμπολίτες μας, αλλά να επικυρωθούν κιόλας από τις δημόσιες αρχές.

Δεν είναι, λοιπόν, τίποτα τυχαίο. Όσα περνάμε προήλθαν από την αδυναμία μας να εκτιμήσουμε, σαν πολίτες και σαν πολιτικοί, τις πραγματικές καταστάσεις, εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Απεναντίας, θα λέγαμε, ότι ένας λαός με αυτήν τη φρικώδη ανικανότητα αντίληψης και κρίσης, την ευκολοπιστία, την άγνοια, την αφέλεια και την αποδοχή ιδεολογικών λειψάνων, που τον κάνουν να θεωρεί ένα σαραβαλιασμένο και διεφθαρμένο κράτος ικανό να σταθεί επάξια μέσα στο άκρως ανταγωνιστικό και τεχνολογικά εξελιγμένο διεθνές περιβάλλον και ότι από αυτό θα ευοδωθούν οι προσδοκίες του, θα μπορούσε να έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερες οικονομικές, αλλά και εθνικές καταστροφές. Με όλα αυτά, θεωρούμε λίγα όσα έχουμε τραβήξει. Κι αν δεν υπήρχαν κάποιοι ικανοί πολιτικοί - φωτεινές εξαιρέσεις -, να έχουν ενισχύσει τη χώρα μας με διεθνείς συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., θα είχαμε βουλιάξει.

Δυστυχώς, ακόμα και τώρα, ελάχιστα έχουμε συνειδητοποιήσει. Και μας θλίβει αυτό. Και ιδίως, το ότι δεν έχουμε κατανοήσει τη βασική αλήθεια, ότι αν η Ελλάδα, με τους μοναδικούς φυσικούς πόρους, τους ανεπανάληπτους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την εξέχουσα πνευματική κληρονομιά και ιστορία, ενισχυότανε με μια βαθιά και πρωτοπόρα παιδεία - που τώρα πάει πίσω, σε μαύρους καιρούς -, το αποτέλεσμα, προς όφελος του λαού της,  θα ήταν εκπληκτικό.

 

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1078/30.04.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1068/ 24.03.2015 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασίες έγκρισης και ανάκλησης Φ.Η.Μ.. Υποχρεώσεις κατόχων άδειας καταλληλότητας Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), πωλητών Φ.Η.Μ., πιστοποιημένων τεχνικών Φ.Η.Μ., κατόχων - χρηστών Φ.Η.Μ.» (Β 497).
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2033/09.05.2024
Θεώρηση αποδείξεων λιανικής πώλησης αγοραστών - ταξιδιωτών, μη εγκατεστημένων στην Κοινότητα, κατά την έξοδό τους από τη χώρα μας, με απευθείας μετάβασή τους σε τρίτη χώρα κατά τις ημερομηνίες 2 και 3 Απριλίου του έτους 2024, από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2030/22.04.2024
Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2024 - Φ2 TAXIS).
Α.Υ.Ο. Α 1077/02.05.2024
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1143/21.09.2023 (Β 5599) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περί παράτασης καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1076/02.05.2024
Καθορισμός των προϋποθέσεων, της διαδικασίας και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 5104/2024 (Α 58) για την ψηφιακή κοινοποίηση πράξεων, αποφάσεων και λοιπών εγγράφων που εκδίδει η Φορολογική Διοίκηση.
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 24/14.05.2024
Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα σύμφωνα με το άρθρο 119 του Ν. 5078/2023
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2024
Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 109 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, περί αναδοχής οφειλών από Ο.Τ.Α.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 17/2024
Νέα κατάταξη, από 01.04.2024, σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβομένων εργαζομένων με κυμαινόμενες αποδοχές για το έτος 2024, λόγω αύξησης του νόμιμου κατώτατου ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 14/2024
Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 125 ν. 5078/2023 (ΦΕΚ 211/τ.Α/20.12.23)
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 13/12.03.2024
Απαλλαγή Αλληλέγγυας Ευθύνης Καταβολής Ασφαλιστικών Οφειλών Νομικών Προσώπων. - Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 131 του ν. 5078/2023 (ΦΕΚ Α 211) περί κατάργησης της προθεσμίας υποβολής αίτησης από τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 (ΦΕΚ Α 32) για την απαλλαγή τους από την αλληλέγγυα ευθύνη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών νομικών προσώπων.
Περισσότερα »
Γιώργου Δαλιάνη - Μαρίας Πουρνιά - Νίκης Χατζοπούλου:
Ανέγερση και πώληση οικοδομής από συνιδιοκτήτες οικοπέδου
Αθανασίου Λ. Βουθούνη:
Φορολογική και λογιστική μεταχείριση της ανέγερσης κτίσματος με δαπάνες του μισθωτή σε ακίνητο κυριότητας του εκμισθωτή (τρίτου)
Βασιλικής Ηλιοπούλου:
Υποχρεωτική χρήση τραπεζικού μέσου για συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ
Γεωργίου Παλαιτσάκη:
Οι 20 σημαντικές αλλαγές σε φορολογία και οι συναλλαγές του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζονται από 1.1.2024
Γεωργίου Ι. Δουκίδη:
Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Προκλήσεις για το Χρηματοοικονομικό Κλάδο.
Γιώργου Δαλιάνη - Νάνσυ Καλλιανιώτη - Νίκης Χατζοπούλου:
Τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό παρατείνουν την παραγραφή
Αργύρη Καβουρίνου:
Απασχόληση - εργασία ανηλίκου
Γιώργου Δαλιάνη - Παναγιώτη Παπασταύρου - Νίκης Χατζοπούλου:
Θεώρηση συμφωνητικού από Εφορία και έννομες συνέπειες ως προς το κύρος της συναλλαγής
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Aρθρο του Γιώργου Δαλιάνη
του Διονύση Σαμόλη
και της Νίκης Χατζοπούλου
Συμπληρωματικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας παρατείνουν την παραγραφή;
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο