Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2026

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 72 Χρόνια                        Χορηγίες της Numeralia Consulting Group

Λεπτομέρειες Άρθρου
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026
Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν γάμοι, βαφτίσεις και δεξιώσεις

Η αγορά των γάμων, των βαπτίσεων, των εταιρικών εκδηλώσεων και των δεξιώσεων αποτελεί τον επόμενο σταθμό στο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την επέκταση του Ψηφιακού Πελατολογίου. Μετά την εφαρμογή του μέτρου σε συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, πλυντήρια, χώρους στάθμευσης και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, η φορολογική διοίκηση στρέφει την προσοχή της σε έναν κλάδο όπου διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά και οι συναλλαγές χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας, καθώς συνδυάζουν προκαταβολές, εξοφλήσεις, πρόσθετες υπηρεσίες και συνεργασίες με πολλούς επαγγελματίες.

Στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν επιχειρήσεις που διαθέτουν αίθουσες και κτήματα εκδηλώσεων, καθώς και εταιρείες catering. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταχωρούν ηλεκτρονικά κάθε πελάτη, κάθε κράτηση και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής, δημιουργώντας ένα πλήρες ψηφιακό αποτύπωμα της δραστηριότητάς τους. Τα δεδομένα αυτά θα διασταυρώνονται αυτόματα με τις αποδείξεις που εκδίδονται, τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τις πληρωμές μέσω POS και τα δηλωθέντα έσοδα, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, αποκρύψεων τζίρου ή συναλλαγών που δεν εμφανίζονται στα λογιστικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Η επέκταση του Ψηφιακού Πελατολογίου δεν αποτελεί μια μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΑΑΔΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος ελέγχου της αγοράς. Μετά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA και την αξιοποίηση των ψηφιακών διασταυρώσεων, η φορολογική διοίκηση επιχειρεί να περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα απόκρυψης συναλλαγών σε κλάδους όπου παραδοσιακά παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την επέκταση του μέτρου έπαιξαν τα αποτελέσματα που κατέγραψε η εφαρμογή του στον κλάδο του αυτοκινήτου. Τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι το Ψηφιακό Πελατολόγιο λειτουργεί πλέον ως ένα από τα βασικά εργαλεία επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, καθώς αποκαλύπτει άμεσα αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης και των φορολογικών στοιχείων που δηλώνονται.

Το 2025 πραγματοποιήθηκαν 949 στοχευμένοι έλεγχοι με αξιοποίηση των στοιχείων του Ψηφιακού Πελατολογίου. Από αυτούς, οι 505 κατέληξαν στη διαπίστωση παραβάσεων, ανεβάζοντας το ποσοστό παραβατικότητας στο ιδιαίτερα υψηλό 53,2%. Συνολικά βεβαιώθηκαν 5.882 παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως μη έκδοση ή μη διαβίβαση αποδείξεων στην ΑΑΔΕ, καθώς και ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων. Η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ, ενώ σε τέσσερις επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας.

Η εικόνα το 2026 είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.145 έλεγχοι, από τους οποίους οι 693 αποκάλυψαν παραβάσεις, ανεβάζοντας το ποσοστό παραβατικότητας στο 60,5%. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνολικά 6.292 παραβάσεις, κυρίως σε συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων και επιχειρήσεις μεταφορών, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν προσεγγίζουν τις 500.000 ευρώ. Παράλληλα, δώδεκα επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για δύο ημέρες, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι η εφαρμογή του ίδιου μοντέλου στην αγορά των εκδηλώσεων μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή σε έναν κλάδο όπου οι συναλλαγές είναι υψηλής αξίας και η πλήρης καταγραφή τους παρουσιάζει διαχρονικά δυσκολίες. Η ηλεκτρονική καταχώριση κάθε κράτησης θα επιτρέπει την άμεση διασταύρωση των στοιχείων με τα παραστατικά που εκδίδονται, περιορίζοντας τις δυνατότητες απόκρυψης εσόδων και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

Η επέκταση του Ψηφιακού Πελατολογίου αποτελεί μία ακόμη ψηφίδα στο σχέδιο της φορολογικής διοίκησης για τη μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα ελέγχων, όπου η αξιοποίηση των δεδομένων θα αντικαθιστά σταδιακά τους τυχαίους ελέγχους, επιτρέποντας την πιο στοχευμένη επιλογή των επιχειρήσεων που εμφανίζουν αυξημένο φορολογικό κίνδυνο και συμβάλλοντας στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Πηγή: imerisia.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1132/30.06.2026
Καθορισμός απογευματινής υπερωριακής εργασίας καθ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου για το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης, για το Β Εξάμηνο του έτους 2026.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1140/13.07.2026
Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2025 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013.
Α.Υ.Ο. Α 1133/29.06.2026
Παράταση της ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 5100/2024 (Α 49) ως προς την ηλεκτρονική διαδικασία δημιουργίας τίτλων βεβαίωσης εσόδων υπέρ του Δημοσίου και τρίτων στη Φορολογική Διοίκηση και Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης ήδη βεβαιωθέντων εσόδων από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μεσσήνης, την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Δέλτα και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1135/03.07.2026
Καθορισμός απογευματινής υπερωριακής εργασίας καθ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου για το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, για το Β Εξάμηνο του έτους 2026.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2036/07.07.2026
Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 9, 10, 11, 12, 20, 25, 26 και 137 του ν. 5313/2026 «Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μισθολογικές και φορολογικές διατάξεις, ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου, ρυθμίσεις για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και βελτίωση του πλαισίου για τα παίγνια, ρυθμίσεις για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία και λοιπές διατάξεις» (A 102).
Περισσότερα »

Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Παναγιώτη Β. Παπαδέα
Τεχνολογία και Νευροχρηματοοικονομική στη Λογιστική.
Τατιάνας Ψαριανού
Αποθεματικά από έσοδα φορολογηθέντα κατ ειδικό τρόπο
Γιώργου Δαλιάνη
Διαφορά πραγματικού (καταβληθέντος) τιμήματος και συμβολαιογραφικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά
Απασχόληση ετερόρρυθμου εταίρου με μισθό: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα
Σταύρου Πετριδίσογλου
Η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη σύνταξη προσυμφώνου επί ακινήτων δεν είναι αναγκαία
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Σταύρου Πετριδίσογλου:
Διόρθωση λογιστικών και φορολογικών σφαλμάτων που αφορούν παρελθούσες χρήσεις.
Τατιάνας Ψαριανού:
Υπεραξία μεταβίβασης μετοχών από κληρονομιά.
Αργύρη Καβουρίνου:
Επικαιροποίηση για τα περί χαρτοσήμου & αναφορά στο ιστορικό της επιβολής του σε συλλόγους και σωματεία.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο