Παρασκευή, 15 Μαϊου 2026

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 72 Χρόνια                        Χορηγίες της Numeralia Consulting Group

Λεπτομέρειες Άρθρου
Τετάρτη 29 Απριλίου 2026
«Δαμόκλειος σπάθη» της Εφορίας πάνω από 650.000 οφειλέτες

Υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ποσών εις χείρας τρίτων βρίσκονται 650.00 οφειλέτες της εφορίας, τους οποίους στοχοποίησε η ΑΑΔΕ, επειδή ξεπέρασαν τα όρια των χρεών προς το δημόσιο.

Το καμπανάκι των κατασχέσεων χτυπάει για 656.172 φορολογούμενους οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους που εκκρεμούν και εφόσον δεν το πράξουν άμεσα, η εφορία θα προβεί σε κατασχέσεις εις βάρος τους χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, στο τέλος του Φεβρουαρίου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της εφορίας ανέρχεται σε 3.681.752 ΑΦΜ, μειωμένος κατά 31.523 ΑΦΜ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2025.

Όπως διευκρινίζει η φορολογική Αρχή, από αυτούς τους οφειλέτες, εκείνοι επί των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι 2.332.133, κατά 23.468 περισσότεροι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2025.

Ήδη, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα σε 1.675.961 οφειλέτες (αυξημένοι κατά 12.980 από τον Δεκέμβριο) και έτσι οι οφειλέτες στους οποίους θα λάβει εισπρακτικά μέτρα από την ΑΑΔΕ ανέρχονται σε 656.172 ΑΦΜ, αυξημένοι σε σχέση με εκείνους που ήταν υπό απειλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι κατασχέσεις της εφορίας ενεργοποιούνται για τα ποσά των χρεών που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ και κλιμακώνονται ως εξής:

Για τα χρέη έως 50 ευρώ δεν λαμβάνονται μέτρα και συμψηφίζονται με τυχόν επιστροφές φόρων.

Για οφειλές από 50 έως και 500 ευρώ, επιβάλλεται το μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, δηλαδή ενοικίων, ενισχύσεων, επιδοτήσεων, η οποία ενεργοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς άλλη ειδοποίηση, εάν ο οφειλέτης δεν ρυθμίσει το χρέος.

Για οφειλές άνω των 500 ευρώ προβλέπονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών μισθοδοσίας, εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι, ενώ τυπικά μπορούν να γίνουν και δεσμεύσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Για οφειλές που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, η εφορία, εκτός των άλλων αναγκαστικών μέτρων, ασκείται και ποινική δίωξη στον οφειλέτη, εφόσον τις αφήσει αρρύθμιστες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών.

Το μέτρο των δεσμεύσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, τυπικά μπορεί να εφαρμοστεί από οφειλές άνω των 500 ευρώ, αλλά επιβάλλεται μόνο για μεγάλες οφειλές και πάντως όχι στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αξία της είναι μέχρι τα όρια που απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου.

Για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, εκτός των αναγκαστικών μέτρων υποβάλλεται και μήνυση κατά του οφειλέτη.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θεωρούν πως η αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ανακοπεί με την εφαρμογή της ρύθμισης των 72 δόσεων, αλλά ωστόσο δεν είναι τόσο βέβαιο, λόγω της δύσκολων όρων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές κείμενο της διάταξης, για τη ρύθμιση των 72 δόσεων θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Θα ενταχθούν οι οφειλές που βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 και δεν είναι σε καμία ενεργή ρύθμιση.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως είχαν διαμορφωθεί έως την 31η-12-2023 αλλά και οι τόκοι-προσαυξήσεις που συσσωρεύτηκαν από την 1η-1-2024 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Όσα χρέη πριν το 2024 είναι ήδη σε ρύθμιση, οι οφειλέτες δεν μπορούν να την ακυρώσουν και να ενταχθούν σε τις 72 δόσεις, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουν να την εξυπηρετούν κανονικά.

Όσοι έχουν οφειλές τόσο πριν το 2024 όσο και μετά, θα κληθούν να ρυθμίσουν το χρέος τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 σε 72 δόσεις και το χρέος από την 1η/1/2024 και μετά στις 24/48 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.

Η ένταξη των νέων οφειλών (μετά την 1η/1/2024) στις πάγια ρύθμιση είναι υποχρεωτική, διαφορετικά δεν θα ισχύει η ρύθμιση των 72 δόσεων.

Ο οφειλέτης που έχει συσσωρευμένα χρέη που βεβαιώθηκαν από την 1η/1/2024 και μετά έχει μόνο την επιλογή να τα εντάξει μόνο στην πάγια ρύθμιση.

Επίσης ο οφειλέτης που θα ενταχθεί υποχρεούται να τηρεί τις προθεσμίες πληρωμής των δόσεων, τόσο της ρύθμισης των 72, όπως και τυχόν άλλων ρυθμίσεων, στις οποίες βρίσκεται, αλλά και συγχρόνως, να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του δηλώσεις και να καταβάλλει ή ρυθμίζει τυχόν νέες οφειλές.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1097/12.05.2026
Περιγραφή διαδικασιών ελέγχου αιτημάτων «άρσης επικάλυψης» αγροτεμαχίων στην ΕΑΕ2025.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2021/11.05.2026
Διευκρινίσεις σχετικά με την κυκλοφορία των ενάριθμων οχημάτων τα οποία είναι σε ακινησία και χρησιμοποιούν πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας (ΔΟ.Κ.) με βάση τις διατάξεις της υπ αριθμόν 143021/2020 (Β 5859) Υπουργικής Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
Α.Υ.Ο. Α 1103/05.05.2026
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1019/17.2.2023 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός των κύριων και βοηθητικών δραστηριοτήτων που είναι συνδεδεμένες με τις θαλάσσιες μεταφορές τα έσοδα των οποίων είναι επιλέξιμα στον φόρο χωρητικότητας του ν. 27/1975 (Α 77)» (Β 1015)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1102/11.05.2026
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1099/18.3.2019 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Καθορισμός του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις» (Β 949)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1101/11.05.2026
Τύπος, περιεχόμενο και διαδικασία υποβολής της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων, έτους 2026 και επόμενων ετών
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 6/2026
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2026 Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 23/22.12.2025
Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 12, 75 και 89 του ν.5239/2025 (Α 178) σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 15/29.07.2025
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν. 5095/2024 - Αποκλειστική αρμοδιότητα συμβολαιογράφου ή δικηγόρου για λήψη ένορκης βεβαίωσης.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 14/11.07.2025
Δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/14.03.2025
Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των ποσών των προσαυξήσεων των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας και προσαύξησης αμοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ 80/2022) εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Περισσότερα »
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Παναγιώτη Β. Παπαδέα
Τεχνολογία και Νευροχρηματοοικονομική στη Λογιστική.
Τατιάνας Ψαριανού
Αποθεματικά από έσοδα φορολογηθέντα κατ ειδικό τρόπο
Γιώργου Δαλιάνη
Διαφορά πραγματικού (καταβληθέντος) τιμήματος και συμβολαιογραφικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά
Απασχόληση ετερόρρυθμου εταίρου με μισθό: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα
Σταύρου Πετριδίσογλου
Η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη σύνταξη προσυμφώνου επί ακινήτων δεν είναι αναγκαία
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Σταύρου Πετριδίσογλου:
Διόρθωση λογιστικών και φορολογικών σφαλμάτων που αφορούν παρελθούσες χρήσεις.
Τατιάνας Ψαριανού:
Υπεραξία μεταβίβασης μετοχών από κληρονομιά.
Αργύρη Καβουρίνου:
Επικαιροποίηση για τα περί χαρτοσήμου & αναφορά στο ιστορικό της επιβολής του σε συλλόγους και σωματεία.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο