Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2026

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 72 Χρόνια                        Χορηγίες της Numeralia Consulting Group

Λεπτομέρειες Άρθρου
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026
«Ποινή» σε τράπεζες και servicers για τα κλειστά ακίνητα

Διπλάσιο ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν από τον επόμενο μήνα, σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, Τράπεζες και Servicers που κράτησαν πέρυσι κλειστά τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι Τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περίπου 8.300 ακίνητα, ενώ από την πλευρά τους οι Servicers άλλα 11.000 ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών και με στόχο να διατεθούν προς πώληση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι προηγουμένως θα έχουν τακτοποιηθεί οι τυχόν πολεοδομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Η πληθώρα λοιπόν των ακινήτων που μένουν αχρησιμοποίητα σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά των ακινήτων, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να επιβάλλει τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ τα έσοδα από τον οποίο θα διατεθούν σε κοινωνικές δράσεις για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο δε αυτό, με απόφαση (υπ' αρίθμ. Α1051/27.2.2026) του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθορίστηκε και η διαδικασία που αφορά την επιβολή προσαύξησης στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για δικαιώματα επί κατοικιών, διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, που ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα, αγοραστές και διαχειριστές πιστώσεων, καθώς και σε συνδεδεμένα με αυτά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση που φέρνει τον διπλάσιο ΕΝΦΙΑ, ψηφίστηκε στο τέλος του 2024 και θα παραμείνει σε ισχύ έως και το 2028, ενώ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών που στοχεύουν στην αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονη ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, χιλιάδες κατοικίες κυρίως διαμερίσματα και μονοκατοικίες παραμένουν αδιάθετες, είτε λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, είτε λόγω στρατηγικής αναμονής των τραπεζών και των servicers για καλύτερες συνθήκες πώλησης.

Επί της ουσίας, η διάταξη προβλέπει διπλασιασμό του βασικού ΕΝΦΙΑ για κάθε κατοικία ή μονοκατοικία που παραμένει αδρανής και ανήκει σε οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το μέτρο δεν αφορά φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις άλλης φύσεως, αλλά στοχεύει αποκλειστικά τις τράπεζες, τα funds και τους servicers, που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο ακινήτων μέσω διαδικασιών ρευστοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία από τις δηλώσεις Ε9 και από τα μητρώα των Τραπεζών, προκειμένου να εντοπίσει ποια ακίνητα παρέμειναν κλειστά έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, ημερομηνία «κλειδΪ» για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2026.

Σε κάθε περίπτωση για να αποφευχθεί η επιβολή της προσαύξησης κατά 100%, το ακίνητο θα πρέπει να έχει ενοικιαστεί ή χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες μέσα στο προηγούμενο έτος επιβολής του ΕΝΦΙΑ.

Για την επιβολή της προσαύξησης χορηγούνται στην ΑΑΔΕ, κατόπιν έγγραφου ή ηλεκτρονικού αιτήματος του Διοικητή τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, των αγοραστών και των διαχειριστών πιστώσεων, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα στοιχεία των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ημεδαπών ή αλλοδαπών με ΑΦΜ στην Ελλάδα, αντλούνται από τις υποβληθείσες καταστάσεις οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (κωδικός 037 του εντύπου Ε3) του προηγούμενου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο επιβολής του ΕΝΦΙΑ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς και από τα τυχόν λοιπά δεδομένα που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Ταυτόχρονα τα στοιχεία των μισθωμένων ακινήτων αντλούνται από τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ και ειδικά για το έτος 2026, τα στοιχεία των μισθωμένων ακινήτων για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του 2025, δύνανται να διαβιβάζονται, έως και τις 2 Μαρτίου 2026, από τους υπόχρεους στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο αρχείο με υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ, του ΑΤΑΚ και προαιρετικά του Αριθμού Καταχώρισης Μισθωτηρίου.

Στις περιπτώσεις που περιέλθουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία σχετικά με υποκείμενους στην προσαύξηση του φόρου, τα οποία δεν είχε στη διάθεσή της κατά τη διενέργεια της πρώτης κεντρικής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, διενεργείται νέα κεντρική εκκαθάριση και εκδίδεται νέα πράξη προσδιορισμού φόρου, που κοινοποιείται στον υπόχρεο.

Στις περιπτώσεις που επιβληθεί προσαύξηση του φόρου σε δικαίωμα επί ακινήτου για το οποίο δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, ο υποκείμενος στον φόρο δύναται να υποβάλει αίτηση-δήλωση για τη διενέργεια επανεκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το έντυπο «Δ500 Αίτηση - Δήλωση για τη χορήγηση απαλλαγής, έκπτωσης ή για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ».

Η αίτηση- δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή στο ΚΕΦΟΚ που έχει συνθέσει τη δήλωση ΕΝΦΙΑ και εκδώσει την πράξη προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους.

Στην αίτηση - δήλωση επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται ότι το δικαίωμα επί ακινήτου δεν υπόκειται σε προσαύξηση του φόρου. Ενδεικτικά, προσκομίζεται:

α) Απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, από την οποία προκύπτει ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών εντός του έτους που προηγείται του έτους επιβολής του ΕΝΦΙΑ

β) λοιπά δικαιολογητικά έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσαύξησης.

Εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα δήλωση- πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, η οποία κοινοποιείται στον υπόχρεο, ενώ σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί, εκδίδεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας πράξη απόρριψης στην οποία αναφέρονται οι λόγοι της απόρριψης και κοινοποιείται στον υπόχρεο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2011/10.03.2026
Παροχή οδηγιών για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των διατάξεων περί Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής με βάση τις διατάξεις του ν. 5177/2025 (Α 21) σε μισθώσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο ή φορέα Γενικής Κυβέρνησης, αμοιβές αιρετών οργάνων ΟΤΑ και αποζημιώσεις σχολικών τροχονόμων.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1060/05.03.2026
Καθορισμός απογευματινής υπερωριακής εργασίας καθ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου για το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, για το Α Εξάμηνο του έτους 2026.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2010/09.03.2026
Διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή της περ. ιε) της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024, Α162) περί απαλλαγής ΦΠΑ σε πράξεις που συνδέονται με δωρεές σε φορείς του δημοσίου τομέα ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον ή σε άλλες οντότητες που εποπτεύονται από τους παραπάνω φορείς.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1062/06.03.2026
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2025, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή. Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φορολογικών ετών 2025 και εφεξής
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1056/27.02.2026
Μετάθεση προθεσμιών διορθώσεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2024 και 2025 και υποβολής φωτογραφιών με γεωσήμανση για ΕΑΕ 2025.
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 6/2026
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2026 Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 23/22.12.2025
Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 12, 75 και 89 του ν.5239/2025 (Α 178) σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 15/29.07.2025
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν. 5095/2024 - Αποκλειστική αρμοδιότητα συμβολαιογράφου ή δικηγόρου για λήψη ένορκης βεβαίωσης.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 14/11.07.2025
Δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/14.03.2025
Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των ποσών των προσαυξήσεων των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας και προσαύξησης αμοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ 80/2022) εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο