Κυριακή, 9 Αυγούστου 2026

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 72 Χρόνια                        Χορηγίες της Numeralia Consulting Group

Λεπτομέρειες Άρθρου
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Με 50.710 ρυθμίσεις έκλεισε το 2025

Με εντυπωσιακή αύξηση και ιστορικά υψηλές επιδόσεις από τη νομοθέτησή του, έκλεισε το 2025 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Συγκεκριμένα, έως τα τέλη του 2025 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 50.710 επιτυχείς ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 15,7 δισ. ευρώ.

Το ορόσημο αυτό των ρυθμίσεων αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας του Μηχανισμού, τόσο για την οικονομική ανακούφιση των οφειλετών και την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας, όσο και για τον περιορισμό του ιδιωτικού χρέους.

Η θεσμοθέτηση των τελευταίων βελτιωτικών παρεμβάσεων που υλοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε σημαντική ώθηση στον αριθμό των μηνιαίων ρυθμίσεων, με το 1/3 να οφείλεται πλέον σε αυτή την πρωτοβουλία για τη μεσαία τάξη.

Οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν το μηνιαίο ποσοστό εγκρισιμότητας στο 80%, γεγονός που αποτυπώνει την άμεση ανταπόκριση των οφειλετών και των πιστωτών στο νέο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Δεκέμβριο 2025, οι επιτυχείς ρυθμίσεις έφτασαν τις 2.294, εκ των οποίων:

615 αφορούν μεσαία τάξη

233 αφορούν οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά

32 αφορούν οφειλέτες με αναπηρία (ΑΜΕΑ)

Επιπλέον, συνολικά 404 οφειλέτες, μέχρι το κλείσιμο του έτους, ανέστειλαν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς αξιοποιώντας το μέτρο της προκαταβολής.

Ο 4ος χρόνος εφαρμογής του εργαλείου κλείνει με θεαματική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2022, πρώτο χρόνο λειτουργίας, επετεύχθησαν 2.706 ρυθμίσεις, αριθμός που σήμερα είναι πιο κοντά στις μηνιαίες ρυθμίσεις.

Ενώ εντός του 2025 σημειώθηκαν 21.680 επιτυχείς αναδιαρθρώσεις. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των δύο ετών, η αύξηση είναι της τάξεως του 700%.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι διμερείς ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τον Νοέμβριο 2025 με τους 4 μεγαλύτερους Servicers (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) συνεχίζουν να παρουσιάζουν θετική δυναμική.

Τον μήνα Νοέμβριο καταγράφηκαν ρυθμίσεις συνολικού ύψους 356 εκ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε 5.700 οφειλέτες, με την πλειονότητα αυτών να αφορά στεγαστικά δάνεια.

Κατά το 2025, η πλατφόρμα myEGDIXlive εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό μέσο επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ζητήματα υπερχρέωσης.

Η ψηφιακή πλατφόρμα αποδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική της, καθώς το 2025 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 49.893 πολίτες και σύμβουλοι, 5,35% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, που εξυπηρετήθηκαν 47.358.

Συγκεκριμένα, το 2025 πραγματοποιήθηκαν συνολικά:

38.244 ραντεβού για τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών»

4.039 ραντεβού για τις υπηρεσίες «Χορήγηση Βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη», «Πρόγραμμα Συνεισφοράς Ευάλωτου Οφειλέτη» και «Βεβαίωση Χρηματικών Οφειλών»

3.569 ραντεβού για τις «Γενικές Πληροφορίες Διαχείρισης Οφειλών»

2.477 ραντεβού για τον «Κώδικα Δεοντολογίας»

Υπενθυμίζεται ότι η ως άνω υπηρεσία εξυπηρέτησης διατίθεται πανελλαδικά από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και είναι διαθέσιμη είτε με βιντεοκλήση είτε τηλεφωνικά, κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας gov.gr ή στο τηλέφωνο 213 212 5730.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της νέας 5ης παρεχόμενης υπηρεσίας μέσω του myEGDIXlive, η οποία θα υποστηρίζει τους χρήστες της πλατφόρμας του Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης και θα παρέχει:

Τεχνική βοήθεια στη χρήση της εν λόγω πλατφόρμας και

Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, που έχουν καταταχθεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο κινδύνου αφερεγγυότητας.

Πηγή: imerisia.gr

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2039/17.07.2026
Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.5313/2026 (Α102) αναφορικά με την μείωση απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2029/24.06.2026
Επιβολή ειδικού δασμού 3 ευρώ στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών χαμηλής αξίας από 01.07.2026
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2025/08.06.2026
Φορολογική αντιμετώπιση χρηματικών ποσών που καταβάλλονται ως ενίσχυση/επιβράβευση σε ερασιτέχνες αθλητές από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Λος ’ντζελες».
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1141/14.07.2026
Καθορισμός ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών για την εφαρμογή του άρθρου 19 του ν. 5313/2026 (Α 102) περί ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση σε έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1137/03.07.2026
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία έγκρισης απλουστευμένης διαδικασίας: α) δειγματοληψίας για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης και β) διαμόρφωσης της δασμολογητέας αξίας, αναφορικά με όμοια εμπορεύματα που εισάγονται με τη μορφή επαναλαμβανόμενων αποστολών κατά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Περισσότερα »

Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Παναγιώτη Β. Παπαδέα
Τεχνολογία και Νευροχρηματοοικονομική στη Λογιστική.
Τατιάνας Ψαριανού
Αποθεματικά από έσοδα φορολογηθέντα κατ ειδικό τρόπο
Γιώργου Δαλιάνη
Διαφορά πραγματικού (καταβληθέντος) τιμήματος και συμβολαιογραφικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά
Απασχόληση ετερόρρυθμου εταίρου με μισθό: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα
Σταύρου Πετριδίσογλου
Η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη σύνταξη προσυμφώνου επί ακινήτων δεν είναι αναγκαία
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Σταύρου Πετριδίσογλου:
Διόρθωση λογιστικών και φορολογικών σφαλμάτων που αφορούν παρελθούσες χρήσεις.
Τατιάνας Ψαριανού:
Υπεραξία μεταβίβασης μετοχών από κληρονομιά.
Αργύρη Καβουρίνου:
Επικαιροποίηση για τα περί χαρτοσήμου & αναφορά στο ιστορικό της επιβολής του σε συλλόγους και σωματεία.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο