Παρασκευή, 15 Μαϊου 2026

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 72 Χρόνια                        Χορηγίες της Numeralia Consulting Group

Λεπτομέρειες Άρθρου
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025
Τους φακέλους των ρυθμισμένων χρεών ανοίγει η Εφορία!

Σε ελέγχους των υποθέσεων οφειλετών της εφορίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης τα τελευταία 12 χρόνια προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναζητώντας τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Παράλληλα ανοίγει και τους φακέλους των ρυθμίσεων των χρεών της τελευταίας πενταετίας, ενώ θα προβεί και στην καταγραφή των νέων οφειλετών που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη το τελευταίο διάστημα.

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015 οι οφειλέτες της εφορίας αυξήθηκαν κατά 470.800 και ανέρχονται πλέον σε 4.242.507 ΑΦΜ, ενώ 628.942 φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και ακινήτων.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο στο τέλος του Απριλίου ανήλθαν σε 110,8 δισ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των οφειλετών στους 2.242.160 εξ΄ αυτών η ΑΑΔΕ μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται ήδη σε 1.594.218 οφειλέτες.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία η ΑΑΔΕ, προβαίνει σε τρεις κινήσεις και συγκεκριμένα:

Εντείνει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον των οφειλετών,

Φέτος θα «παρκάρει» χρέη ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα χαρακτηρίσει ανεπίδεκτα είσπραξης.

Θα επανελέγξει τα χρέη που είχε «παρκάρει» στο παρελθόν.

Οι 14 παρεμβάσεις

Σε ότι αφορά στα παλαιά χρέη, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, οι αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες της φορολογικής Αρχής θα προβούν φέτος:

Στην εξέταση οφειλών που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης κατά τα έτη 2013-2016 ως προς την εισπραξιμότητα τους, μετά την πάροδο της δεκαετίας, λόγω αυτοδίκαιας παύσης των έννομων συνεπειών του χαρακτηρισμού τους σε ποσοστό 60%. Στόχος είναι να αναζητηθούν και να βρεθούν οι οφειλέτες ή οι συνυπόχρεοι καθώς και περιουσιακά τους στοιχεία.

Στον έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών (τελευταίας πενταετίας) εντός του έτους.

Στην επεξεργασία αιτήσεων αναδιάρθρωσης οφειλών Εξωδικαστικού Μηχανισμού του ν.4738/2020, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%.

Στη λήψη αναγκαστικών μέτρων στο 71% των οφειλετών της Εφορίας.

Στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών, σε τριμηνιαία βάση, κατόπιν του σχετικού αιτήματος της αρμόδιας διεύθυνσης, στο οποίο ορίζονται οι ημερομηνίες αποστολής.

Παράλληλα, οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται:

Να επιδιώκουν τη συμμόρφωση των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 54%.

Να εισπράξουν τουλάχιστον το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Να αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών, κάθε τρίμηνο.

Να υποβάλουν μηνιαία αναφορά στατιστικών στοιχείων

ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός 22 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς.

Να χαρακτηρίσει η ΕΜΕΙΣ (Ειδική Μονάδα Είσπραξης για μεγάλα χρέη)

ως ανεπίδεκτα είσπραξης 9,8 δισ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση.

Να χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη 200 εκατ. ευρώ, από το τμήμα των μικρών οφειλών.

Να ενημερώνουν τη διοίκηση με την υποβολή μηνιαίας αναφοράς, για την πορεία χαρακτηρισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, εντός 22 ημερών από τη λήξη του μήνα.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1097/12.05.2026
Περιγραφή διαδικασιών ελέγχου αιτημάτων «άρσης επικάλυψης» αγροτεμαχίων στην ΕΑΕ2025.
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2021/11.05.2026
Διευκρινίσεις σχετικά με την κυκλοφορία των ενάριθμων οχημάτων τα οποία είναι σε ακινησία και χρησιμοποιούν πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας (ΔΟ.Κ.) με βάση τις διατάξεις της υπ αριθμόν 143021/2020 (Β 5859) Υπουργικής Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
Α.Υ.Ο. Α 1103/05.05.2026
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1019/17.2.2023 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός των κύριων και βοηθητικών δραστηριοτήτων που είναι συνδεδεμένες με τις θαλάσσιες μεταφορές τα έσοδα των οποίων είναι επιλέξιμα στον φόρο χωρητικότητας του ν. 27/1975 (Α 77)» (Β 1015)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1102/11.05.2026
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1099/18.3.2019 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Καθορισμός του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις» (Β 949)
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1101/11.05.2026
Τύπος, περιεχόμενο και διαδικασία υποβολής της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων, έτους 2026 και επόμενων ετών
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 6/2026
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2026 Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 23/22.12.2025
Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 12, 75 και 89 του ν.5239/2025 (Α 178) σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 15/29.07.2025
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν. 5095/2024 - Αποκλειστική αρμοδιότητα συμβολαιογράφου ή δικηγόρου για λήψη ένορκης βεβαίωσης.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 14/11.07.2025
Δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/14.03.2025
Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των ποσών των προσαυξήσεων των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας και προσαύξησης αμοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ 80/2022) εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Περισσότερα »
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Παναγιώτη Β. Παπαδέα
Τεχνολογία και Νευροχρηματοοικονομική στη Λογιστική.
Τατιάνας Ψαριανού
Αποθεματικά από έσοδα φορολογηθέντα κατ ειδικό τρόπο
Γιώργου Δαλιάνη
Διαφορά πραγματικού (καταβληθέντος) τιμήματος και συμβολαιογραφικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά
Απασχόληση ετερόρρυθμου εταίρου με μισθό: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα
Σταύρου Πετριδίσογλου
Η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη σύνταξη προσυμφώνου επί ακινήτων δεν είναι αναγκαία
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Σταύρου Πετριδίσογλου:
Διόρθωση λογιστικών και φορολογικών σφαλμάτων που αφορούν παρελθούσες χρήσεις.
Τατιάνας Ψαριανού:
Υπεραξία μεταβίβασης μετοχών από κληρονομιά.
Αργύρη Καβουρίνου:
Επικαιροποίηση για τα περί χαρτοσήμου & αναφορά στο ιστορικό της επιβολής του σε συλλόγους και σωματεία.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο