Στη συστηματική καταγραφή και διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξη δημοσίων εσόδων και την αποτύπωση της ρεαλιστικής οικονομικής εικόνας της χώρας.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε περίπου 108,4 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό και την οικονομική διαχείριση.
Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών, περισσότερα από 10 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Πρόκειται κυρίως για απαιτήσεις από πτωχευμένες επιχειρήσεις, αποβιώσαντες φορολογούμενους χωρίς κληρονόμους ή οφειλέτες χωρίς καταγεγραμμένα περιουσιακά στοιχεία. Ήδη, ποσό ύψους 26,3 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί στο ειδικό μητρώο ανεπίδεκτων είσπραξης της ΑΑΔΕ, με στόχο την ορθολογική αποτύπωση και διαχείριση των εν λόγω υποχρεώσεων.
Η διαδικασία ένταξης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025, «παγώνοντας» προσωρινά τις σχετικές υποχρεώσεις ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες είσπραξης σε οφειλές με ρεαλιστική δυνατότητα ανάκτησης.
Η ένταξη στο μητρώο, βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προϋποθέτει την πλήρη εξάντληση των δυνατοτήτων αναζήτησης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συν υπόχρεων.
Ο χαρακτηρισμός μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης δεν συνεπάγεται τη διαγραφή της, αλλά την αναστολή των μέτρων είσπραξης έως και για μία δεκαετία. Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα επανεξέτασης σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων (π.χ. εντοπισμός περιουσίας), οπότε η οφειλή «αναβιώνει» και καθίσταται και πάλι απαιτητή.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εντείνει τις ενέργειες είσπραξης για τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 81 δισ. ευρώ. Για το 2025, έχει τεθεί στόχος είσπραξης τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με στοχευμένες ενέργειες, όπως η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων σε 60.000 οφειλέτες.
Σε συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ θα δημοσιοποιήσει στις 30 Ιουνίου 2025 τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στη λίστα θα περιλαμβάνονται οφειλές άνω των 150.000 ευρώ που παραμένουν ανεξόφλητες για διάστημα άνω του ενός έτους. Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο φορολογικό σύστημα.
Η συνολική πολιτική διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών συνιστά βασικό πυλώνα για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων, ενισχύοντας τα εισπρακτικά εργαλεία, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: sofokleousin.gr
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία εφαρμογής της μη επιβάρυνσης με Φ.Π.Α. μέσω επιστροφής του, των δαπανών της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων κατά την παράδοση/ παροχή σε αυτήν αγαθών και υπηρεσιών.Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1167/25.11.2025
Τύπος και περιεχόμενο της πράξης επιβολής προστίμου στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων και δήλωσης ειδικού φόρου ακινήτων.Α.Υ.Ο. 1152/30.10.2025
Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων στο κτίριο επί της οδού Αρκαδίας 4 στους Αμπελόκηπους Αθηνών.Α.Υ.Ο. Α 1144/21.10.2025
Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και καταβολής φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 φορολογικού έτους 2024Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1127/09.09.2025
Επέκταση του Καταστήματος Αφορολογήτων, Αδασμολογήτων και Φορολογημένων Ειδών της εταιρείας «Κ.Α.Ε. Α.Ε.» στον Κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».
Βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν την άδεια Η εορτή του Αγίου Πνεύματος Περίοδοι Υποβολής Α.Π.Δ. έτους 2025



















