Δευτέρα, 11 Μαϊου 2026

www.totsisgroup.gr Est.1954                          Totsis Group 72 Χρόνια                        Χορηγίες της Numeralia Consulting Group

Λεπτομέρειες ¶ρθρου
Τρίτη 7 Απριλίου 2026
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2016/03.04.2026

Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή της υπό στοιχεία Α.1122/2024 κοινής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β 4570), καθώς και της υπό στοιχεία Α 1123/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών διακίνησης αποθεμάτων και τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ (Β 4571)

Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2016/03.04.2026

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υποχρέωση των οντοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α 251), να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά διακίνησης αποθεμάτων και να διαβιβάζουν τα σχετικά δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση των οντοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α 251), να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά διακίνησης αποθεμάτων και να διαβιβάζουν τα σχετικά δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

• Οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014.
• Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

Σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2030/2025 και με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας κατόπιν θέσης σε ισχύ των υπό στοιχεία Α.1122/2024 (Β 4570) κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ και Α.1123/2024 (Β 4571) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

I. Παραγωγοί - Αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, πωλητές υπαίθριου εμπορίου

1. Για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τις εγκαταστάσεις ή την αγροτική εκμετάλλευση των παραγωγών – αγροτών του κανονικού καθεστώτος (όπως αποθήκη, χωράφι, στάνη ή φάρμα) προς τον χώρο άσκησης του υπαίθριου εμπορίου (οργανωμένες υπαίθριες αγορές και πλανόδιο εμπόριο), εκδίδεται και διαβιβάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής (ΤΠ 9.2). Στο εν λόγω παραστατικό αναγράφεται στο πεδίο «ΑΦΜ Εκδότη Παραστατικού» ο ΑΦΜ του παραγωγού, στο πεδίο «ΑΦΜ Λήπτη Παραστατικού» αναγράφονται εννέα μηδενικά (000000000), ως «Σκοπός Διακίνησης» αναγράφεται «Πώληση», ενώ στο πεδίο «Τόπος Παράδοσης» αναγράφονται τα στοιχεία και η γεωγραφική θέση της αγοράς του υπαίθριου εμπορίου (πχ Οδός: Λαϊκή αγορά Κηπούπολης, Ευκαλύπτων, Αριθμός: 0, Πόλη: Περιστέρι Αττικής, ΤΚ: 12137).

2. Στις περιπτώσεις που δεν έχει πωληθεί το σύνολο των διακινηθέντων αγροτικών προϊόντων, η επιστροφή στις εγκαταστάσεις του παραγωγού πραγματοποιείται με το αρχικό Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση αυτού με τις πωληθείσες ποσότητες. Κατά την άφιξη στην εγκατάσταση του παραγωγού εκδίδεται από τον ίδιο, άμεσα, Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής προκειμένου να ενημερωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA με την ποσότητα των αποθεμάτων (αγροτικών προϊόντων) που δεν πωλήθηκαν.

3. Στις περιπτώσεις που τα αγροτικά προϊόντα διακινούνται για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ημέρας χωρίς ενδιάμεση επιστροφή στις εγκαταστάσεις του παραγωγού-αγρότη (π.χ. συμμετοχή σε διαδοχικές Λαϊκές Αγορές, εκτός νομού της έδρας αυτού), η διακίνηση καλύπτεται καθ όλη τη διάρκειά της από το αρχικώς εκδοθέν Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής (ΤΠ 9.2). Στο Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής ως «Τόπος Παράδοσης» αναγράφεται το σύνολο των αγορών του υπαίθριου εμπορίου που θα συμμετάσχει ο παραγωγός-αγρότης. Με την επιστροφή του παραγωγού στις εγκαταστάσεις του, εφόσον υφίσταται αδιάθετο απόθεμα, εκδίδεται Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής σύμφωνα με τα διευκρινιζόμενα στην παρ. 2.

4. Περαιτέρω, για τους παραγωγούς - αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (ανεξαρτήτως εάν διαθέτουν ή όχι την παραγωγή τους σε χώρους άσκησης υπαίθριου εμπορίου), γίνεται δεκτό ότι στην περίπτωση που οι διακινήσεις των αγροτικών προϊόντων διενεργούνται από/προς την αγροτική εκμετάλλευση (χωράφια, στάνες ή φάρμες κ.λπ.) προς/από τους αποθηκευτικούς χώρους του ίδιου παραγωγού, δεν υφίσταται υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού παραστατικού διακίνησης, υπό την προϋπόθεση ότι η απόσταση δεν ξεπερνά τα δέκα (10) χιλιόμετρα, κατ ανάλογη εφαρμογή της περ. ζ΄ του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α.1122/2024 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Διευκρινίζεται ότι υφίσταται υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού παραστατικού στις διακινήσεις που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της ενδοδιακίνησης, όπως η διακίνηση αγροτικών προϊόντων από την αποθήκη ή το χωράφι σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ή στις διακινήσεις με σκοπό την πώληση.
 
II. Επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων υπαίθριου εμπορίου

5. Για τους επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου που προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα από χονδρεμπόρους (π.χ. κεντρικές λαχαναγορές, ιχθυόσκαλα) με σκοπό την αυθημερόν διάθεσή τους στο υπαίθριο εμπόριο, η διακίνηση των προϊόντων προς τον χώρο των αγορών υπαίθριου εμπορίου δύναται να πραγματοποιείται με βάση το ψηφιακό παραστατικό διακίνησης (παραστατικό αξίας με ένδειξη διακίνησης ή μόνο παραστατικό διακίνησης) που εκδίδει ο προμηθευτής/χονδρέμπορος, με αναγραφή στον «Τόπο Παράδοσης» των στοιχείων και της γεωγραφικής θέσης της αγοράς του υπαίθριου εμπορίου.

6. Στις περιπτώσεις που δεν έχει πωληθεί το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, γίνεται δεκτό ότι το αδιάθετο απόθεμα που μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου, δύναται να διακινηθεί με το αρχικό ψηφιακό παραστατικό διακίνησης του προμηθευτή/χονδρέμπορου. Κατά την άφιξη στην εγκατάσταση του επαγγελματία πωλητή αγροτικών προϊόντων, εκδίδεται από τον ίδιο άμεσα, Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής, προκειμένου να ενημερωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA με την ποσότητα των αποθεμάτων (αγροτικών προϊόντων) που δεν πωλήθηκαν. Για τη μετέπειτα διακίνηση σε επόμενη ημέρα των μη πωληθέντων αγροτικών προϊόντων από την εγκατάσταση του πωλητή προς αγορά υπαίθριου εμπορίου, ο πωλητής υποχρεούται στην έκδοση και διαβίβαση Συγκεντρωτικού Δελτίου Αποστολής (ΤΠ 9.2), κατ ανάλογη εφαρμογή με τους Παραγωγούς - Αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ πωλητές υπαίθριου εμπορίου.

III. Επαγγελματίες πωλητές βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών υπαίθριου εμπορίου

7. Σύμφωνα με την περ. ιβ) του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α.1122/2024 απόφασης δεν υφίσταται υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού παραστατικού διακίνησης (συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής) για τις διακινήσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών από λιανοπωλητές που διαθέτουν τα εμπορεύματά τους αποκλειστικά σε λαϊκές αγορές, σε λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές (όπως εμποροπανηγύρεις, θρησκευτικά πανηγύρια) και στο πλανόδιο εμπόριο (υπαίθριο εμπόριο – κινητά καταστήματα), λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των υπόψη συναλλαγών, υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα των παραστατικών αγορών των αποθεμάτων τους έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση ελέγχου δύναται η συναλλαγή να αποδεικνύεται με την επίδειξη των τιμολογίων αγοράς.
Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης για τις διακινήσεις των αποθεμάτων προς και από τις αγορές υπαίθριου εμπορίου, εξακολουθεί να υφίσταται για όσους από τους παραπάνω επαγγελματίες πωλητές, δεν διαθέτουν τα εμπορεύματά τους αποκλειστικά σε λαϊκές αγορές, λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές (εμποροπανηγύρεις, κλπ) ή μέσω πλανόδιου εμπορίου, αλλά διατηρούν παράλληλα κατάστημα διάθεσης των εμπορευμάτων τους.

IV. Διακίνηση αποθεμάτων από τις εγκαταστάσεις των οντοτήτων παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών

8. Σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 7 της Απόφασης Διοικητή Α.1123/2024 και κατόπιν των διευκρινίσεων που παρασχέθηκαν με την Ε.2030/2025, για τις διακινήσεις που διενεργούνται μέσω οντοτήτων παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών και εφόσον ο ταχυμεταφορέας μεταφέρει τα διακινούμενα αποθέματα στις εγκαταστάσεις της ταχυμεταφορικής (Κέντρο διαλογής-HUB), με την έναρξη της διακίνησης από τις εγκαταστάσεις της ταχυμεταφορικής εκδίδεται Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής, ενώ κατά την επιστροφή στις εγκαταστάσεις - σε περίπτωση μη παραδοθέντων αποθεμάτων - εκδίδεται και διαβιβάζεται σχετικό παραστατικό ποσοτικής παραλαβής.

Με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι στις παραπάνω περιπτώσεις, δύνανται να μην εκδίδονται τα εν λόγω ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, εφόσον οι ως άνω οντότητες παρέχουν όλες τις απαιτούμενες αναλυτικές πληροφορίες, με το εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα που εφαρμόζουν για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των διακινούμενων αγαθών και οι πληροφορίες αυτές είναι άμεσα διαθέσιμες σε περίπτωση ελέγχου.


Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε.
Γεώργιος Πιτσιλής

 

Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1100/06.05.2026
Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2026
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1098/05.05.2026
Σύστημα Καταχώρησης Ποσοτήτων Για Τα Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων έτους 2025: Άνοιγμα εφαρμογής για καταχώρηση παραδόσεων.
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1095/04.05.2026
Καθορισμός συμπληρωματικής απογευματινής υπερωριακής εργασίας και εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες, καθ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου για το προσωπικό που υπηρετεί στο Γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ για το έτος 2026
Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1057/02.05.2026
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1190/23.12.2025 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2026» (Β 7209)
A.Y.O. Α 1138/29.04.2026
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1087/2021 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Διαδικασία και προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ν. 4172/2013 (Α 167), περί ειδικού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα» (Β 1691).
Περισσότερα »

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 6/2026
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2026 Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 23/22.12.2025
Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 12, 75 και 89 του ν.5239/2025 (Α 178) σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 15/29.07.2025
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν. 5095/2024 - Αποκλειστική αρμοδιότητα συμβολαιογράφου ή δικηγόρου για λήψη ένορκης βεβαίωσης.
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 14/11.07.2025
Δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού
Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 8/14.03.2025
Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των ποσών των προσαυξήσεων των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας και προσαύξησης αμοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ 80/2022) εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Περισσότερα »
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια
Επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Παναγιώτη Β. Παπαδέα
Τεχνολογία και Νευροχρηματοοικονομική στη Λογιστική.
Τατιάνας Ψαριανού
Αποθεματικά από έσοδα φορολογηθέντα κατ ειδικό τρόπο
Γιώργου Δαλιάνη
Διαφορά πραγματικού (καταβληθέντος) τιμήματος και συμβολαιογραφικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά
Απασχόληση ετερόρρυθμου εταίρου με μισθό: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα
Σταύρου Πετριδίσογλου
Η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη σύνταξη προσυμφώνου επί ακινήτων δεν είναι αναγκαία
Ειδήσεις - Κρίσεις Σχόλια:
Επιμέλεια:
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΤΟΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΤΟΤΣΗΣ
Σταύρου Πετριδίσογλου:
Διόρθωση λογιστικών και φορολογικών σφαλμάτων που αφορούν παρελθούσες χρήσεις.
Τατιάνας Ψαριανού:
Υπεραξία μεταβίβασης μετοχών από κληρονομιά.
Αργύρη Καβουρίνου:
Επικαιροποίηση για τα περί χαρτοσήμου & αναφορά στο ιστορικό της επιβολής του σε συλλόγους και σωματεία.
Περισσότερα »
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΑΣ
Το καλάθι είναι άδειο