Παροχή οδηγιών σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή πλοίων που εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 5144/2024, Α 162)
Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2037/03.07.2025
Σχετ.: 1) Η υπό στοιχεία Π. 8271/4879/18.12.1987 (Β 3/8.1.1988) Α.Υ.Ο.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Εγκύκλιος για την απαιτούμενη, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Π. 8271/4879/18.12.1987 (Β 3/8.1.1988) A.Y.O., βεβαίωση της φορολογικής διοίκησης για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή πλοίων που εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα Φ.Π.Α.
Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Με την παρούσα δίδονται οδηγίες για τον τρόπο έκδοσης και τη διαδικασία επαλήθευσης της εγκυρότητας της απαιτούμενης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Π. 8271/4879/18.12.1987 (Β 3/8.1.1988) A.Y.O., βεβαίωσης της φορολογικής διοίκησης για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή πλοίων που εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα Φ.Π.Α.
Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η παρούσα εγκύκλιος αφορά σε: α) τελωνειακές και φορολογικές αρχές, β) εμπλεκόμενους φορείς που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με την εκμετάλλευση πλοίων.
Στο πλαίσιο ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διαδικασιών για την ταχύτερη διεκπεραίωση του τελωνισμού πλοίων με απαλλαγή από τον Φ.Π.Α., κατ’ εφαρμογή της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα Φ.Π.Α., παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:
1. Στο άρθρο 2 της υπό στοιχεία Π. 8271/4879/18.12.1987 (Β 3/8.1.1988) Α.Υ.Ο. καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά την εισαγωγή σκαφών από τον εισαγωγέα - πλοιοκτήτη, προκειμένου για τη χορήγηση απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. Ειδικότερα, ο εισαγωγέας υποβάλλει τιμολόγιο ή αντίγραφο της σύμβασης αγοράς θεωρημένα από την Ελληνική προξενική αρχή της χώρας προέλευσης του σκάφους, υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνει τον προορισμό του σκάφους και αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει, μέσα σε ένα (1) μήνα, το προσωρινό έγγραφο εθνικότητας ή την άδεια αναγνώρισης του σκάφους ως επαγγελματικού, ή την επαγγελματική άδεια αλιείας και μέσα σε έξι (6) μήνες από τον τελωνισμό το οριστικό έγγραφο εθνικότητας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΝΑΝΠ, καθώς και σχετική εγγύηση μέχρι την υποβολή των ανωτέρω στοιχείων.
2. Ειδικότερα, στην παρ. 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω απόφασης ορίζεται ότι για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. της εισαγωγής πλοίων που εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 32 του Κώδικα Φ.Π.Α., προκειμένου για πλοία τα οποία από το είδος της κατασκευής τους (χωρητικότητα, μέγεθος, διαρρύθμιση, εξοπλισμό κ.λ.π.) μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ιδιωτική χρήση (ως πλοία αναψυχής ή αθλητισμού), ο εισαγωγέας – πλοιοκτήτης υποβάλλει, ως δικαιολογητικό στην αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία και «βεβαίωση του αρμόδιου για τη φορολογία του εισαγωγέα - πλοιοκτήτη Οικον. Εφόρου, από την οποία να προκύπτει ότι είναι υποκείμενος στο φόρο και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματικό για τους σκοπούς της επιχείρησής του».
Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου για την απλούστευση της διαδικασίας διευκρινίζεται ότι αντί της προσκόμισης της βεβαίωσης της παρ. 2 του άρθρου 2 της ως άνω απόφασης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων του τελωνειακού παραστατικού, μέσω του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας της ΑΑΔΕ (πρόσβαση στην εφαρμογή αποκτούν υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Διαχείρισης Υποδομών - ΔΙΔΥΠΟΔ - της ΓΔΗΛΕΔ/ΑΑΔΕ) επαληθεύουν ότι ο πλοιοκτήτης – εισαγωγέας έχει εγγραφεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με την εκμετάλλευση πλοίου.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.5313/2026 (Α102) αναφορικά με την μείωση απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης για τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2029/24.06.2026
Επιβολή ειδικού δασμού 3 ευρώ στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών χαμηλής αξίας από 01.07.2026Εγκ. Α.Α.Δ.Ε. Ε 2025/08.06.2026
Φορολογική αντιμετώπιση χρηματικών ποσών που καταβάλλονται ως ενίσχυση/επιβράβευση σε ερασιτέχνες αθλητές από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Λος Άντζελες».Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1141/14.07.2026
Καθορισμός ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών για την εφαρμογή του άρθρου 19 του ν. 5313/2026 (Α 102) περί ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση σε έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις.Αποφ. Α.Α.Δ.Ε. Α 1137/03.07.2026
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία έγκρισης απλουστευμένης διαδικασίας: α) δειγματοληψίας για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης και β) διαμόρφωσης της δασμολογητέας αξίας, αναφορικά με όμοια εμπορεύματα που εισάγονται με τη μορφή επαναλαμβανόμενων αποστολών κατά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν την άδεια Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδου Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 6/2026
Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2026 Μη Μισθωτών, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών Ν.5239/2025 Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας - Στήριξη στον Εργαζόμενο - Προστασία στην Πράξη - Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και λοιπές διατάξεις. Δώρο Χριστουγέννων
















